Objavljeno: 20.1.2000

Novell NetWare 5.1

Novell je predstavil novo različico najpomembnejšega izdelka, strežniškega paketa NetWare 5.1. Med novostmi so predvsem dodatni programski paketi, nekateri novi moduli in manjši popravki, s katerimi se bo NetWare lažje boril s tekmeci. NetWare 5.1 vsebuje programski strežnik IBM WebSphere Application Server Standard Edition 3.0 in razvojno orodje IBM WebSphere Studio Developer, ki omogočata izdelavo in uporabo spletnih programov. Novell jima prilaga petuporabniško različico podatkovnega strežnika Oracle 8i in Oraclovo spletno razvojno orodje WebDB.

Ti dodatki zapolnjujejo glavno pomanjkljivost strežnika Netware, ki je bil v preteklosti bolj znan kot datotečni strežnik kakor kot strežnik za izvajanje programov. Spletna podpora je nasploh glavna značilnost različice 5.1. To se kaže tudi v novem modulu NetWare Management Portal, ki omogoča nadzor strežnika, uporabnikov in datotek prek spletnega brskalnika, kar je bolj učinkovito od dosedanjih nadzorniških orodij. NetWare 5.1 vsebuje tudi nov imeniški sistem eDirectory, ki pa za razliko od samostojne različice ne podpira povezovanja z okoljem Windows NT in Sun Solaris, temveč se pri tem omejuje na okolje NetWare.

Kljub dodatnim programom uporabniki menijo, da so novosti zanimive predvsem za obstoječe uporabnike sistema in niso privlačne za uporabnike drugih sistemov. Novell NetWare 5.1 z licenco za pet uporabnikov bo stal v ZDA 1345 dolarjev, različica za 100 uporabnikov pa 12.100 dolarjev. Cene nadgradnje se pričnejo pri 715 dolarjih za petuporabniško različico.

http://www.novell.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji