Objavljeno: 20.1.2000

Gradbeni stroji prizadeli 040.telefoniranje

V torek 18. januarja zvečer je del Ljubljane in Dolenjske ostal brez SI.Mobilovega signala. Do napake je po Telekomovih navedbah prišlo ob 17.50, ko je na gradbišču na Šmartinski cesti v Ljubljani prišlo do poškodbe optičnega kabla, ki povezuje nekatere SI.Mobilove bazne postaje s centralo. Napako so odkrili in začeli odpravljati ob 23.45, popravila pa so trajala do 1.30.

Na SI.Mobilu zatrjujejo, da so funkcije prizadetih baznih postaj prevzele druge bazne postaje, vendar je v delih Ljubljane (zlasti vzhodnih) prihajalo do motenj in izpadov. Na Dolenjskem je bilo zaradi te napake prizadetih 60 % SI.Mobilovih baznih postaj. Povezava SI.Mobilovega omrežja z drugimi domačimi in tujimi telekomunikacijskimi omrežji je tudi v času okvare optičnega kabla potekala nemoteno prek Telekomove mariborske centrale.

Poškodbe telekomunikacijskih vodov na gradbiščih so razmeroma pogoste predvsem v krajevnem prometu, ko prihaja do nepooblaščenih ali nestrokovnih manjših gradbenih posegov, pravijo na Telekomu. V magistralnem prometu so taki dogodki bistveno manj pogosti, do hujših motenj in prekinitev pa načeloma ne pride zaradi zagotovljenih nadomestnih povezav. Dogodki, na primer izpad severovzhodne Slovenije zaradi poškodbe optičnega kabla na gradbišču avtoceste v okolici Trojan lansko jesen, pa so že skoraj prava redkost.

http://www.simobil.si

http://www.telekom.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji