• Xerox kupil tiskalniški oddelek Textronixa

    Xerox je sredi januarja sklenil posel, s katerim je postal lastnik nekdanjega oddelka za tiskalnike družbe Textronix. Z nakupom bo Xerox dopolnil ponudbo tiskalnikov barvnega tiska. Kmalu naj bi tudi napovedali novo strategijo in izdelke.

    Objavljeno: 19.1.2000
  • Novi stari direktor nove stare Telie

    Po neuspešni združitvi švedske Telie in norveškega Telenorja sta se omenjena operaterja vnovično oblikovala kot samostojna. Norvežani so na vodilni položaj Telenorja že ponovno postavili nesojenega direktorja nesojenega skupnega podjetja NewTel, Švedi pa so za vodenje Telie ponovno izbrali nekdanjega predsednika in direktorja. Jan-Ake Kark je postal direktor Telie marca lani po prihodu iz Ericssona. Njegova letna plača bo znašala štiri milijone švedskih kron (čez 100 milijonov tolarjev) z možnostjo nagrad do 35 %. Estig-Arne Larsson, ki je Telio vodil v obdobju NewTelove porodne agonije bo verjetno ponovno zasedel svoj nekdanji podpredsedniški položaj.

    Objavljeno: 19.1.2000
  • Podpisana družbena pogodba podjetja Telemach

    Delničarji telekomunikacijskega podjetja Telemach so na skupščini 18. januarja 2000 podpisali družbeno pogodbo. Telemach je nastal iz kabelskega operaterja Meglič Telecom d.o.o. potem, ko so lastniške deleže v Megličevem družinskem podjetju dobili novi družbeniki, in sicer podjetja BTC, EON, Gorenje, Masterline, Prvinvest in Slovenske železnice ter Mestna občina Ljubljana.

    Objavljeno: 19.1.2000
  • Intel Celeron 533

    Prva Intelova novost v letu 2000, ki ji bodo kmalu sledile še mnoge druge, je najzmogljivejši procesor iz družine izdelkov Celeron. Novi model, ki deluje z zunanjo frekvenco 533 MHz, je obenem zadnji, ki bo izdelan v 0,25-mikronski tehnologiji, s podporo za sistemsko vodilo s hitrostjo 66 MHz in 128 KB drugostopenjskim predpomnilnikom. Naslednji Celeroni, ki jih namerava Intel predstaviti že v kratkem, bodo izdelani v 0,28-mikronski tehnologiji, po nekaterih vesteh pa bodo med njimi tudi izdelki s podporo za 100-megaherčno sistemsko vodilo. Cena novega procesorja je 167 dolarjev v količinah po 1000 kosov. Naslednja hitrostna stopnica še ni znana, pričakovati pa je mogoče 566 MHz modele.

    Objavljeno: 19.1.2000
  • Kmalu drugi rod optičnih diskov DVD-RAM

    Hitachi in Panasonic bosta v kratkem predstavila drugi rod optičnih diskov DVD-RAM, ki na posamezno stran nosilca lahko shranijo do 4,7 GB (na obe strani torej 9,4 GB), enako kakor pri navadnih ploščah DVD in DVD-ROM. Hitachijeva enota GF-2000 bo znala brati in pisati nosilce z zmogljivostjo 2,6 ter 4,7 GB na stran, poleg tega pa tudi brati diske DVD-ROM, DVD-R, DVD, CD-ROM, CD, CD-R in CD-RW. Hitachi je tudi najavil enoto DVD-ROM, ki bo znala prebirati diske, posnete z enotami DVD-RAM. Enote bodo na prodaj konec marca, napovedujejo pa ceno v višini 700 dolarjev.

    Objavljeno: 18.1.2000
  • Portugalski Telecom ostal brez monopola

    Portugal Telecom se je na začetku leta poslovil od monopola, ki ga je imel v medkrajevni in mednarodni stacionarni govorni telefoniji. Z vso govorno telefonijo je nekdanji monopolist zaslužil približno 55 % skupnega prihodka. Na Portugalskem ima dovoljenje za opravljanje storitev govorne stacionarne telefonije še 12 novih telekomunikacijskih operaterjev, toda vsi še niso pripravljeni za začetek izvajanja storitev.

    Objavljeno: 18.1.2000
  • Maček v Hermesu Plus

    Skupina, v kateri delujejo že štiri podjetja, Hermes Plus, HPC, Probis in Icos, je postala močnejša še za celjsko podjetje Maček, ki se ukvarja predvsem z računalniškimi komunikacijami. S poslovno transakcijo v vrednosti 100 miljonov tolarjev je družba Hermes Plus prevzela sto odstotni lastniški delež v podjetju Maček d.o.o..

    Objavljeno: 18.1.2000
  • Združenje in naslednji rod DRAM-a

    Pet največjih proizvajalcev pomnilniških vezij, Samsung, Hyundai, Micron, Infineon in novoustanovljena družba NEC Hitachi Memory se je pridružilo podjetju Intel v združenju, ki bo zasnovalo naslednji rod pomnilniških vezij DRAM. Nova tehnologija, ki jo bomo videli najbrž šele med leti 2004 in 2005, bo temeljila na tehnologiji Double Data Rate-2 DRAM (DDR-2 DRAM), ki jo lahko pričakujemo leta 2002. Intel je s tem nakazal, da se postopoma oddaljuje od svoje do nedavnega ekskluzivne podpore za pomnilnike Rambus DRAM.

    Objavljeno: 18.1.2000
  • Teleinfos

    V Cankarjevem domu bo 8. in 9. marca potekala razstava ponudnikov telekomunikacij in internetnih storitev Teleinfos. Razstavo bodo spremljala predavanja in izobraževalni dogodki. Namen prireditve je približati telekomunikacijske izdelke in storitve ter internetne storitve slovenski javnosti. V tematskem sklopu "Uporabniki in rešitve telekomunikacijskih storitev" bo govora tudi o domačih omrežjih (home networking), mobilnih telefonih in elektronskem poslovanju.

    Objavljeno: 17.1.2000
  • Milijoni dolarjev za izbrano domeno

    Novembra lani je podjetje eCompanies odštelo 7,5 milijona dolarjev za domeno Business.com za internetne storitve za poslovanje med podjetji. Rekordna cena je na najvišji stopnici zdržala le dober mesec, saj je bila na spletni dražbi na spletnem mestu eBay domena Year2000.com prodana za 10 milijonov dolarjev. Year2000.com je skupna naložba dveh podjetij (Petrus & Associates in Tenagra Corporation), ki nameravata poročati o računalniškem hrošču prehoda v leto 2000.

    Objavljeno: 17.1.2000
  • Bogati direktorji še petičnejši

    Leto 1999 je bilo za že tako bogate direktorje velikih računalniških podjetij nadvse uspešno. Po prvih analizah je kar 14 direktorjev s plačami in delnicami zaslužilo čez milijardo dolarjev. Na spisku seveda vodi Microsoftov Bill Gates, ki je uspel lastni kapital povečati z 38,2 na kar 92,2 milijarde dolarjev. Zelo uspešen je bil tudi Larry Ellison, direktor Oracla, ki je lani zaslužil kar 26,9 milijarde dolarjev in skupno premore kar 36,4 milijarde dolarjev. Med najbolj srečnimi je zagotovo tudi Irwin Jackobs, direktor telekomunikacijske družbe Qualcomm, katere vrednost je lanskem letu narasla za 2300 odstotkov, lastno premoženje pa je s tem povečal na 1,7 milijarde dolarjev.

    Objavljeno: 17.1.2000
  • Napovedi družbe IDC o razvoju internetnega gospodarstva

    Družba za tržne raziskave International Data Corporation (IDC) je konec lanskega leta objavila že tradicionalno poročilo z napovedmi dogajanja za novo leto. V njem so večji del prostora namenili razvoju interneta, zlasti pa elektronske trgovine. IDC napoveduje, da se bo rast v obeh primerih nadaljevala, čeprav bomo videli tudi precej sprememb. Predvsem naj bi se hitro umirila finančna mrzlica, povezana z majhnimi in perspektivnimi internetnimi podjetji, med katerimi so mnoga po splošni oceni strokovnjakov precenjena. IDC pričakuje popravek -- najverjetneje padec vrednosti delnic pri večini podjetij, ki so obogatela, še preden so začela ustvarjati dobiček.

    Objavljeno: 17.1.2000
  • JPEG 2000

    Mednarodna organizacija International Standards Organization (ISO) je konec leta 1999 podala končno specifikacijo za nov slikovni standard z oznako JPEG 2000, ki obljublja močnejše stiskanje podatkov v digitalnih slikah brez bistvene izgube kakovosti posnetka. JPEG 2000, ki bo dobil uradno oznako ISO 15444, ko ga bodo potrdili (predvidoma leta 2001), omogoča stiskanje podatkov v razmerju kar 200:1, kar je precej bolje kakor pri dosedanjem zapisu JPEG. 3 MB veliko sliko bomo lahko stisnili na zgolj 19 KB, brez vidne izgube v kakovosti slike.

    Objavljeno: 16.1.2000
  • Videokartica DV500

    Podjetje Pinnacle Systems je pričelo prodajati videokartico DV500, ki prvič s ceno pod 1000 dolarji uporabnikom prinaša podporo za urejanje dveh videotokov v realnem času s podporo za digitalne in analogne video naprave. Kartica ima vgrajen vmesnik IEEE 1394 (Firewire), ki omogoča povezavo s kamerami in videorekorderji DV, DVCRPO, DVCAM in Digital-8, in ohranja vmesnike za analogne videozapise. Podpira tudi zajem zvoka s frekvencami vzorčenja 32, 44 in 48 kHz. Kartici Pinnacle Systems prilaga videourejevalnik Adobe Premiere RT, komplet učinkov 2D in 3D za Premiere, imenovan FreeFX, in niz drugih video, slikarskih in zvočnih programov.

    Objavljeno: 16.1.2000
  • Microsoft kupil licenco MetaStream

    Microsoft je kupil licenco za uporabo pretočnega zapisa MetaStream, ki so ga razvili pri podjetju MetaCreations. Zapis, ki omogoča pretočni prenos in interaktivno spletno rabo trirazsežnih animacij, bo Microsoft vgradil v eno od naslednjih različic programskega vmesnika DirectX, obenem pa ga bo uporabil tudi v nekaterih izdelkih, kot je strežnik za pretočni prenos podatkov NetShow Server.

    Objavljeno: 15.1.2000
  • Digitalni fotoaparati z več kakor tremi milijoni svetlobnih elementov

    Že v prvih mesecih letošnjega leta lahko pričakujemo nov val digitalnih fotoaparatov s še več svetlobnimi elementi in večjo ločljivostjo slik kakor doslej. Proizvajalci, kot sta Canon in Casio, pripravljajo nov rod digitalnih fotoaparatov, ki bo vseboval med 3 in 3,3 milijona svetlobnih elementov, s čimer se bodo glede tega izenačili z danes najzmogljivejšimi profesionalnimi izdelki. Canon bo predstavil model PowerShot S20, ki bo v celoti zelo podoben fotoaparatu PowerShot S10, le da bo imel večjo ločljivost. Casio bo predstavil model QV-3000EX, ki bo izboljšana različica sedanjega modela QV-2000UX. Slišati je tudi, da Matsushita (Panasonic) že ponuja proizvajalcem senzor s kar 3,75 milijona svetlobnih elementov, toda trenutno še ni znano, kdo bo predstavil izdelke na podlagi te novosti.

    Objavljeno: 15.1.2000
  • Zanimanje za poljsko telefonijo

    Na Poljskem poteka delna privatizacija državnega telekomunikacijskega operaterja Telekomunikacja Polska (TPSA) in razpis za krajevnega telekomunikacijskega operaterja v glavnem mestu Varšava. Na razpis se je prijavilo sedem podjetij: državni TPSA, Netia (ki je pod nadzorom švedskega državnega telekomunikacijskega operaterja Telia), El-Net (le-ta je dobil prvo dovoljenje za tržni boj proti nekdanjem državnem monopolistu že decembra 1998) ter dva manjša telekomunikacijska operaterja (PTO in Telefonia Lokalna), kabelska televizija PTK in varšavski kabelski operater Aster City. Dovoljenje naj bi podelili sredi leta.

    Objavljeno: 14.1.2000
  • Večja prodaja strežnikov

    Prodaja strežnikov se je v letu 1999 povečala za 26,3 % glede na leto 1998. Največji štirje proizvajalci, Compaq, Dell, IBM in Hewlett Packard so zabeležili dvoštevilčno rast prodaje, vsi štirje pa po analizah družbe IDC nadzorujejo 73,3 % svetovnega tržišča strežnikov.

    Objavljeno: 14.1.2000
  • Bill Gates ni več direktor Microsofta

    Bill Gates, soustanovitelj družbe Microsoft, je 13. januarja 2000 presenetljivo predal svoj položaj glavnega direktorja Microsofta sodelavcu Steveu Ballmerju. Ta bo tudi obdržal svoj dosedanji položaj predsednika uprave družbe, medtem ko bo Gates še naprej predsednik upravnega odbora Microsofta. S tem se je Gates dejansko odpovedal nadzoru nad vsakodnevnim delovanjem Microsofta. Gates je v izjavi za tisk poudaril, da se vrača na področje delovanja, ki mu je najbolj pri srcu -- k razvoju tehnologij za prihodnost. Kot novopečeni "glavni arhitekt programske opreme" naj bi Gates odslej namenjal ves svoj čas oblikovanju strategije za razvoj novih programskih rešitev.

    Objavljeno: 14.1.2000
  • Novi tiskalniki Xerox

    Podjetje Xerox bo februarja predstavilo pet novih laserskih tiskalnikov, namenjenih predvsem poslovni rabi. Glavne značilnosti novih modelov so hitrejše tiskanje, boljša opremljenost in posodobljen videz.

    Objavljeno: 14.1.2000
  • AOL in Time Warner napovedujeta združitev

    Največji svetovni internetni ponudnik, America Online (AOL), in velikan zabavne industrije in javnih občil ter drugi največji ameriški kabelski operater, Time Warner, sta napovedala združitev. Predlagano združeno podjetje AOL Time Warner bo imelo skupno premoženje v vrednosti 350 milijard dolarjev. Delničarji AOL bodo zamenjali eno obstoječo delnico za eno novo in tako pridobili 55 % lastništva združenega podjetja, preostalih 45 % pa je namenjenih sedanjim delničarjem Time Warnerja, ki bodo za vsako novo delnico odšteli poldrugo obstoječo. Družabnika ocenjujeta, da bodo že v prvem letu zaradi učinkov združitve prihranili okrog milijardo dolarjev stroškov.

    Objavljeno: 13.1.2000
  • Papows zapušča Lotus

    V začetku januarja je javnost presenetila novica o odstopu Jeffa Papowsa, direktorja družbe Lotus. Papows je po trditvah predstavnikov za tisk odstopil zaradi lastne odločitve o sprejemu novega izziva v drugem, trenutno še neimenovanem podjetju. Družbo Lotus je vodil od leta 1995, ko je na tem mestu nadomestil legendarnega Lotusovega lastnika in direktorja Jima Manzija. Kljub vsemu pa opazovalci menijo, da so na odločitev močno vplivale tudi kritike znotraj korporacije IBM, lastnika družbe Lotus, zlasti po "skoraj škandalu" aprila lani, ko je bil Papows obdolžen spolnega nadlegovanja sodelavk.

    Objavljeno: 13.1.2000
  • Cinema 4D XL 6.0

    Nemško podjetje Maxon Computer je predstavilo novo različico programskega paketa za trirazsežno modeliranje in računalniško animacijo, Cinema 4D XL. Šesta različica prinaša čez tisoč novosti, med katerimi so še hitrejše delovanje, nov prilagodljiv uporabniški vmesnik, nova orodja za modeliranje in po mnenju mnogih najhitrejše jedro za realistično senčenje scen in predmetov.

    Objavljeno: 13.1.2000
  • Amiga spet prodana

    Podjetje Gateway je tik pred novim letom prodalo zaščitno znamko in tehnologijo Amiga podjetju Amino Development. S tem so potrdili govorice, da nameravajo ukiniti svojo podporo in načrte za platformo, ki so jo kupili skupaj s podjetjem Amiga Inc. Gateway je sprva Amigo nameraval obuditi kot poceni internetni terminal in igralno konzolo, po relativno neuspešnem razvoju pa so jo preoblikovali v oddelek za razvoj programske opreme. Novi lastnik, Bill McEwen, ki je bil nekoč eden od direktorjev Amige, o natančnejših načrtih še molči, trdi pa, da namerava z nakupom končati projekte, začete že pred 15 leti.

    Objavljeno: 13.1.2000
  • Hubble in "sodobnejši" 486

    Konec decembra je vesoljski raketoplan opravil servisni poseg na orbitalnem teleskopu Hubble, ki sodi med največje dosežke sodobne tehnologije. Ob tem dogodku pa je bila manj opažena vest, kakšen tip posega so opravili astronavti NASE. V sporočilu za javnost so namreč pojasnili, da sta Steve Smith in John Grunsfeld med drugim nadgradila računalniško srce teleskopa -- sedanji procesor 386 sta zamenjala s sodobnejšim 486. Po trditvah NASE namreč ta procesor (sicer v posebni izvedbi za vesoljsko rabo) povsem zadostuje za potrebe krmiljenja teleskopa.

    Objavljeno: 12.1.2000
  • Naslednji rod Intelovih mobilnih procesorjev

    Intel bo sredi januarja predstavil naslednji rod mobilnih procesorjev Pentium III, ki so jih doslej razvijali po delovnim imenom Geyserville. Najpomembnejša novost procesorjev bo tehnologija SpeedStep, ki bo zmanjšala hitrost procesorja s 600 na 450 MHz, ko bo prenosnik deloval samo z akumulatorjem. Na ta način bodo zagotovili precej manjšo porabo energije, ki drastično naraste z večanjem takta procesorja. Tudi AMD pripravlja podobno tehniko varčevanja z energijo (projekt Gemini), ki jo bodo prvič predstavili v procesorju AMD K6-2+, ki bo deloval s hitrostmi 500 MHz ali več.

    Objavljeno: 11.1.2000
  • Microsoft ob sedanjega finančnega direktorja

    Microsoft je v začetku januarja zapustil finančni direktor Greg Maffei. Sprejel je namreč mesto glavnega direktorja v zasebnem podjetju Worldwide Fiber, ki se ukvarja z načrtovanjem in postavitvijo omrežij iz optičnih vlaken. Po mnenju opazovalcev se je Maffei odločil za korak zato, ker ga je dosedanje delovnem mesto kljub odličnim rezultatom dolgočasilo, zato je sprejel nov izziv. Nov finančni direktor Microsofta bo tako odslej John Connors, ki je bil doslej podpredsednik oddelka Worldwide Enterprise Group.

    Objavljeno: 11.1.2000
  • Novi prenosniki Toshiba

    Toshiba bo sredi januarja predstavila tri nove prenosnike, ki uporabljajo najsodobnejšo Intelovo procesorsko tehnologijo, vključno z novimi procesorji Pentium III, opremljenimi s tehnologijo SpeedStep. Prva novost sta nova modela v družini Satellite Pro 4200, ki predstavljata v proizvajalčevi ponudbi zelo zmogljiv prenosnik za sprejemljivo ceno. Model Satellite Pro 4320 z mobilnim procesorjem Pentium III in Intelovo tehnologijo SpeedStep sodi v vrh razreda prenosnikov Satellite Pro, namenjen pa je uporabnikom malih in srednje velikih podjetjih, ki želijo najboljšo tehnologijo za sprejemljivo ceno.

    Objavljeno: 11.1.2000
  • Novi tiskalniki Brother

    Brother je prenovil svojo družino laserskih tiskalnikov. Nove modele odlikujejo izpopolnjeni tiskalni mehanizmi za hitrejši izpis ter nova oblika ohišja. Kljub novostim slonijo novi tiskalniki na uspešnih prejšnjih modelih. Še bolj kakor doslej so se načrtovalci trudili znižati stroške za izpisano stran. To so dosegli s tiskalno enoto, ki jo sestavljata dva med seboj ločena dela: tiskalni valj in barvilo. Ko se barvilo porabi, ga zamenjamo, tiskalni valj pa zamenjamo šele, ko se povsem obrabi. Obenem so pri Brotherju povečali zmogljivost kaset z barvilom, kar še dodatno znižuje stroške tiska.

    Objavljeno: 11.1.2000
  • Bolj postopna pot podjetij S3 in Via

    Kljub pričakovani združitvi sta se podjetji S3 in Via odločili za bolj postopno pot. Tik pred novim letom je podjetje Via kupilo dodatni delniški delež za znesek 145,8 milijona dolarjev, tako da imajo odslej skupno 14,9 % delnic podjetja S3 (doslej 2,5 %). Tržni analitiki ocenjujejo dogajanje kot korak h končnemu cilju, pa tudi zagotovitev boljšega položaja družbe Via pri pogajanjih za licenciranje grafične tehnologije.

    Objavljeno: 10.1.2000
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji