Objavljeno: 17.1.2000

Napovedi družbe IDC o razvoju internetnega gospodarstva

Družba za tržne raziskave International Data Corporation (IDC) je konec lanskega leta objavila že tradicionalno poročilo z napovedmi dogajanja za novo leto. V njem so večji del prostora namenili razvoju interneta, zlasti pa elektronske trgovine. IDC napoveduje, da se bo rast v obeh primerih nadaljevala, čeprav bomo videli tudi precej sprememb. Predvsem naj bi se hitro umirila finančna mrzlica, povezana z majhnimi in perspektivnimi internetnimi podjetji, med katerimi so mnoga po splošni oceni strokovnjakov precenjena. IDC pričakuje popravek -- najverjetneje padec vrednosti delnic pri večini podjetij, ki so obogatela, še preden so začela ustvarjati dobiček.

Po drugi strani pa napovedujejo, da bodo najbolj resne spletne trgovine v letu 2000 prvič začele delati z dobičkom. Najbolj preseneča napoved, da bodo podjetja, ki obstajajo le v spletu, izgubila tekmo s tistimi, pri katerih je spletna prisotnost le nova smer razvoja v okviru obstoječe trgovske infrastrukture. Klasična trgovska podjetja lahko namreč računajo na utečeno distribucijo in dostavo blaga ter druge storitve, ki postajajo vse večja pomanjkljivost spletnih trgovin. Zato napovedujejo tudi velik povratek posredne prodaje, ki bo omogočala bolj učinkovit nastop od v zadnjem času proslavljene neposredne prodaje.

IDC napoveduje uspeh servisom za brezplačni dostop do spleta, čeprav to velja predvsem za ZDA in nekatere države z bolj razvitim elektronskim trgovanjem. Leto 2000 bo tudi v znamenju elektronske denarnice. Ta tehnologija bo do konca leta dosegla kritično maso, ki bo vplivala na nadaljnji razvoj elektronskega trgovanja. V letošnjem letu naj bi doživeli skokovit razvoj hitrejših tehnologij za dostop do interneta, pri čemer pričakujejo 2,5-kratno rast glede na leto 1999.

http://www.idc.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji