Objavljeno: 15.1.2000

Digitalni fotoaparati z več kakor tremi milijoni svetlobnih elementov

Že v prvih mesecih letošnjega leta lahko pričakujemo nov val digitalnih fotoaparatov s še več svetlobnimi elementi in večjo ločljivostjo slik kakor doslej. Proizvajalci, kot sta Canon in Casio, pripravljajo nov rod digitalnih fotoaparatov, ki bo vseboval med 3 in 3,3 milijona svetlobnih elementov, s čimer se bodo glede tega izenačili z danes najzmogljivejšimi profesionalnimi izdelki. Canon bo predstavil model PowerShot S20, ki bo v celoti zelo podoben fotoaparatu PowerShot S10, le da bo imel večjo ločljivost. Casio bo predstavil model QV-3000EX, ki bo izboljšana različica sedanjega modela QV-2000UX. Slišati je tudi, da Matsushita (Panasonic) že ponuja proizvajalcem senzor s kar 3,75 milijona svetlobnih elementov, toda trenutno še ni znano, kdo bo predstavil izdelke na podlagi te novosti.

Novi rod aparatov naj bi končno zapolnil razkorak med kakovostjo digitalnih in klasičnih fotografij, čeprav mnogi menijo, da se s tem odpirajo nove težave. Slike z večjo ločljivostjo bodo zavzemale še več pomnilniškega prostora, kar zna biti težavno za pomnilniške nosilce in hitrost obdelovanja slik. Poleg tega bodo novi fotoaparati potrebovali hitre vmesnike (na primer USB) za prenos podatkov iz fotoaparata v računalnik ali tiskalnik.

Tržni opazovalci menijo, da bodo novi izdelki lepo sprejeti, saj pričakujejo cene pod 1000 dolarji, kolikor danes stanejo najzmogljivejši izdelki. S prihodom zmogljivejših izdelkov naj bi se že v nekaj mesecih precej pocenili fotoaparati z dvema milijonoma svetlobnih elementov, ki bodo nekako do konca leta nadomestili danes najcenejše izdelke z milijonom svetlobnih elementov. Tržne raziskave kažejo, da prodaja digitalnih fotoaparatov strmo raste. S 4,7 milijona izdelkov leta 1999 naj bi leta 2003 skočili že na 22 milijonov izdelkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji