Objavljeno: 13.1.2000

Cinema 4D XL 6.0

Nemško podjetje Maxon Computer je predstavilo novo različico programskega paketa za trirazsežno modeliranje in računalniško animacijo, Cinema 4D XL. Šesta različica prinaša čez tisoč novosti, med katerimi so še hitrejše delovanje, nov prilagodljiv uporabniški vmesnik, nova orodja za modeliranje in po mnenju mnogih najhitrejše jedro za realistično senčenje scen in predmetov.

Paket je napisan v Maxonovem lastnem jeziku C.o.f.f.e.e., ki omogoča poenotenje kode med različnimi operacijskimi sistemi. Po ocenah je samo 5 % kode v posamezni različici vezano na posamezne značilnosti operacijskega sistema. Jedro programa v celoti podpira večnitno senčenje, ki lahko nemoteno poteka v ozadju, med zanimivimi lastnostmi pa so še parametrično in hierarhično določeni predmeti. Zasnova programa podpira dodatke, s katerimi preprosto dodajamo nove zmožnosti paketu.

Maxon je povsem prenovil uporabniški vmesnik, ki je sodobnejši, preglednejši in enostavnejši za rabo. Glavna novost je prilagodljivost skoraj vseh elementov, vključno z menuji, bližnjicami, videzi oken in celo sporočil v dialogih programa. Program podpira večkratne poglede iste scene, nova orodja za izbiro in premikanje pa olajšajo navigacijo v triraszežnem prostoru. Program v celoti podpira predmete NURBS, boljša orodja za tehnično risanje pa omogočajo tudi zelo natančno predstavitev. Program vsebuje nov urejevalnik snovi, ki podpira pregled z vmesnikom OpenGL in preslikavanje s tehnikama MIP in SAT.

Maxon je povsem spremenil orodja za animacijo z novo časovno osjo, sistem za delo s plastmi, mešanje in grupiranje posameznih likov ali celotnih kadrov in precej izboljšan sistem za osvetljevanje scene. Skladno s slikovnim področjem je tudi precej izboljšan zvočni del programa, ki podpira prostorski zvok (celo Dolby Digital), mogoče pa je tudi izvesti posebne učinke, kot je recimo Dopplerjev učinek. V programu upravljamo z navideznim mikrofonom, ki se lahko tako kakor drugi predmeti premika po sceni.

Program je pisan za operacijske sisteme Windows (za procesorje Intel in Compaq Alpha) ter MacOS, na voljo pa bo v prvi četrtini leta.

http://www.maxon.de

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji