Objavljeno: 13.1.2000

AOL in Time Warner napovedujeta združitev

Največji svetovni internetni ponudnik, America Online (AOL), in velikan zabavne industrije in javnih občil ter drugi največji ameriški kabelski operater, Time Warner, sta napovedala združitev. Predlagano združeno podjetje AOL Time Warner bo imelo skupno premoženje v vrednosti 350 milijard dolarjev. Delničarji AOL bodo zamenjali eno obstoječo delnico za eno novo in tako pridobili 55 % lastništva združenega podjetja, preostalih 45 % pa je namenjenih sedanjim delničarjem Time Warnerja, ki bodo za vsako novo delnico odšteli poldrugo obstoječo. Družabnika ocenjujeta, da bodo že v prvem letu zaradi učinkov združitve prihranili okrog milijardo dolarjev stroškov.

AOL in Time Warner bosta tudi po združitvi ohranila svoji blagovni znamki in razvijala skupen tržni nastop. V obeh družbah je uprava dogovor že potrdila, pričakujejo pa, da ga bodo uresničili pred koncem leta. Prepričani so, da nepričakovanih upravnih zapletov pred združitvijo ne bo, končno besedo pa mora dati tudi ameriški zvezni urad za komunikacije (FCC). Predsednik združenega podjetja bo postal Steve Case, trenutni predsednik ponudnika AOL, ki meni, da bo združitev prispevala širitvi interneta iz osebnih računalnikov na zaslone telefonov in televizijskih sprejemnikov.

Ted Turner, podpredsednik družbe Time Warner, bo tudi v združenem podjetju ohranil podpredsedniški položaj. Svoj devetodstodni lastniški delež v družbi Time Warner pa je že namenil skupnem podjetju. Time Warner s kabelskim omrežjem dosega 20 milijonov gospodinjstev, skupaj s ponudnikom AOL pa imata več kakor 100 milijonov naročnikov.

http://www.aol.com

http://www.timewarner.com

http://www.fcc.gov

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji