Novice

 • Chromebooki presenetljivo dobro v prodajo

  Amazon je prejšnji teden objavil, da sta dva od treh najbolje prodajanih prenosnikov v božičnem obdobju ravno Chromebook-a. Novica je kar presenetljiva, saj so Chromebooki doslej veljali kot naprave, ki naj ne bi bile konkurenčne klasičnim prenosnikom. Uporabljajo namreč Googlov operacijski sistem Chrome OS, ki je tesno vezan na Googlove spletne storitve, a so hkrati izredno poceni.

  Objavljeno: 31.12.2013 08:00več
 • Igra Prestolov ostaja najljubša serija piratov

  Po podatkih spletne strani Torrent Freak naj bi serija Igra Prestolov, posneta po istoimenskih romanih, že drugo leto zapored bila najbolj piratizirana serija. Po njihovih ocenah so uporabniki omrežja BitTorrent zadnjo epizodo serije prenesli skoraj šest milijonkrat, kar je za pol milijona več, kot je gledalcev, ki si je serijo ogledalo na televiziji. Sledijo serije Breaking Bad, The Walking Dead in The Big Bang Theory.

  Objavljeno: 30.12.2013 09:00več
 • HTCjev podpredsednik obtožen prodaje tajnih informacij

  Po pisanju časnika The Wall Street Journal je šest HTCjevih uslužbencev, aretiranih avgusta, obtoženih med drugim tudi prodaje tajnih podatkov podjetja (poleg ponarejanja stroškov in jemanja podkupnin). Med obtoženimi je tudi podpredsednik oddelka za oblikovanje, Thomas Chien, ki naj bi konkurenci prodal informacije o prihajajočem uporabniškem vmesniku za pametne telefone. Skupaj s petimi drugimi sodelavci naj bi tudi ponarejal stroške v višini dobrega milijona dolarjev – za vsako od naštetih obtožb lahko obtoženi dobijo do deset let zapora.

  Objavljeno: 30.12.2013 08:00več
 • NSA prestreza pošiljke računalnikov, posluša na podmorskih kablih in vdira v komercialno strojno opremo

  Kar neverjetno in grozljivo obenem postaja, ko novi in novi dokumenti razkrivajo, kaj vse je NSA zmožna. Zadnji dokumenti, ki jih je pridobil nemški Spiegel, kažejo, da NSA ni tuje niti prestrezanje pošiljk strojne opreme in nameščanje zlonamerne opreme vanjo. Hkrati je NSA sposobna obiti varnostne mehanizme večine komercialnih izdelkov.

  Objavljeno: 30.12.2013 06:00več
 • Samsung pripravlja PadFone

  Asus z napravo PadFone, ki na svojevrsten način združi lastnosti pametnega telefona in tablice, ni imel pretiranega uspeha, a kljub temu ni videti, da bi Tajvanci s poskušanjem prenehali. Kot vse kaže, se jim bo kmalu pridružil še Samsung. S primerjalnim preizkusom AnTuTu je bila nedavno testirana tudi naprava SM-G900F, ki ima po rezultatih testa sodeč dve ločljivosti, 1080p ter 2K. Poznavalci predvidevajo, da gre za PadFonu podobno napravo, kjer bo telefon z nižjo ločljivostjo s pomočjo priloženega ohišja / ekrana, kamor se pametnjakovič vstavi, moč preoblikovati v tablico z veličastnejšim zaslonom. Glede na nedavno podeljene patente in imena, ki krožijo po spletu, obstaja velika verjetnost, da se bo korejsko čudo imenovalo Galaxy Hit.

  Objavljeno: 29.12.2013 12:00več
 • Nova Pasjansa

  Microsoft je dolgoletne privržence operacijskega sistema Windows razveselil z novimi različicami treh priljubljenih iger, Pasjanse, Minolovca in Mahjonga. Najbolj so prišlekov bržkone veseli uporabniki pametnih telefonov s sistemom Windows Phone 8, ki jih tare kronično pomanjkanje programov in dotičnih iger doslej sploh niso imeli. Vsi trije naslovi so grafično ozaljšani ter prilagojeni mobilnim sopotnikom. Igre so med seboj povezane, kar pomeni, da lahko igralno seanso začnemo na telefonu, nadaljujemo s tablico ter končamo na PCju.

  Objavljeno: 29.12.2013 05:00več
 • Nič več lajanja

  Na inkubatorju Indigogo se je pojavil zanimiv projekt, ki obljublja, da bomo v bližnji prihodnosti razumeli, kaj mislijo psi. Napravo NMW (No More Woof) razvija skandinavska organizacija NSID (Nordic Society for Invention and Discovery). Z njo naj bi s pomočjo obstoječe tehnologije (EEG) in računalnika Raspberry Pi razumeli, na kaj v določenem trenutku mislijo naši hišni ljubljenčki. Psu prijazna naprava bo sprva prepoznala, kdaj bo štirinožec utrujen, lačen ali radoveden. Ker so Švedi zastavljeni cilj desetih tisočakov v ameriških dolarjih že presegli, lahko prve delujoče prevajalnike iz lajanja v angleščino pričakujemo že spomladi.

  Objavljeno: 28.12.2013 12:00več
 • Računalništvo kot obvezen predmet

  Zvezna država Illinois bo kot prva v Združenih državah Amerike uvedla računalništvo kot obvezen predmet v osnovnih in srednjih šolah. Upravna enota javnega šolstva v Chicagu (CPS) je razkrila načrt, po katerem se bodo srednješolci računalništva učili že v roku treh let, medtem ko ga bodo v osnovnih šolah in celo vrtcih na urnik dobili po petih letih. Razlog za smele načrte je napoved, ki predvideva več kot milijon novih delovnih mest za programerje do leta 2020. Za učni material ter izobraževanje učiteljev bo poskrbela neprofitna organizacija Code.org, denarno plat pa bo s pomočjo države pokrila CPS.

  Objavljeno: 28.12.2013 07:00več
 • Kdo bo novi Microsoftov šef?

  Microsoftov izvršni direktor Steve Ballmer je konec avgusta presenetil z napovedjo, da se bo upokojil. Ne takoj in nemudoma, a v nekaj mesecih, zato so v Redmondu začeli iskati njegovega naslednika. Pol leta pozneje imamo štiri imena ljudi, ki bi ga lahko nasledili.

  Objavljeno: 27.12.2013 06:00več
 • Dvojni zagon na Nexus napravah

  Canonical so uporabnike Nexus naprav v božičnem času obdarovali s programskim orodjem, ki interesentom omogoča lažji dvojni zagon njihovih elektronskih ljubljenčkov. Mobilna distribucija Ubuntu Linuxa je tako na voljo sleherniku. Prva različica, ki za zdaj deluje le s telefonom Nexus 4, Androidu prepiše obnovitveni razdelek in na vsak sistem, tako Ubuntu kot Android (4.2 ali več) doda preprost pripomoček za prehajanje med obema. Namestitvi Linuxa in novega zaganjalnika zahtevata 2,4 GB prostora ter terminalsko orodje Android Debug Bridge za povezavo s PCjem, preko katerega postopek poteka. V kratkem lahko pričakujemo tudi podporo telefonu Samsung Galaxy Nexus ter tablicama Nexus 7 in 10.

  Objavljeno: 27.12.2013 05:00več