• Flipboard za Windows 8.1

    Eden izmed najbolj priljubljenih programov za tablice Apple iPad je končno našel pot tudi na osebne računalnike z okoljem Windows 8.1. Priljubljeni bralnik spletnih vsebin in člankov Flipboard, so končno prenesli tudi na Microsoftovo platformo.

    Objavljeno: 18.11.2013 01:00
  • Apple kupuje PrimeSense

    Apple naj bi bil tik pred podpisom pogodbe za prevzem izraelske družbe PrimeSense, znane kot avtorja tehnologije za prostorsko zaznavo gibanja, ki jo je Microsoft vgradil v krmilnike Xbox Kinect. Prevzemna pogodba je menda že dogovorjena in v fazi pravniškega usklajevanja, po navedbah dobro obveščenih virov pa naj bi Apple za PrimeSense odštel 345 milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 18.11.2013 01:00
  • WD z diski HAMR

    Podjetje Western Digital je na sejmu na Kitajskem opravilo demonstracijo diskov, ki uporabljajo novo tehnologijo toplotno asistiranega magnetnega zapisovanja (HAMR – heat assisted magnetic recording). Nova tehnologija bistveno povečuje gostoto zapisa na magnetnih diskih. Če z današnjimi tehnologijami proizvajalci dosegajo gostoto okoli 750 gigabitov na kvadratni palec, se s tehnologijo HAMR to poveča na okoli 4 terabite na kvadratni palec.

    Objavljeno: 18.11.2013 01:00
  • Tablice in telefoni v letalih

    Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA) naj bi še v novembru omilila trenutne omejitve pri uporabi elektronskih naprav na letalih, s čimer sledijo ameriškim letalskim oblastem.

    Objavljeno: 17.11.2013 10:00
  • Tudi Apple uvedel sodelovanje

    Potem, ko je pred dnevi Microsoft svoje Web Apps nadgradil z dodatkom realnočasovnega urejanja, so pri Applu podobno opremili tudi svoje iWorks for iCloud.

    Objavljeno: 17.11.2013
  • Google Books ne krši zakonov

    New Yorkški zvezni sodnik je odločil, da ima v 8-letnem sodnem boju prav Google in da njegov servis Google Books ne krši avtorski pravic.

    Objavljeno: 17.11.2013
  • Ukrivljenosti ni konca

    Letos je, kot kaže, leto ukrivljenih zaslonov. Oba velika Korejca (Samsung in LG) sta letos prikazala ukrivljene OLED televizorje in ukrivljene pametne telefone in čeprav ni videti, da bi zanje vlsdalo kako hudo navdušenje, nič ne kaže, da bo tovrstnega eksperimentiranja kaj kmalu konec.

    Objavljeno: 16.11.2013 10:00
  • Chromebooki napadajo s ceno

    Prenosniki z nameščenim operacijskim sistemom ChromeOS verjetno ne bodo nikoli prevzeli tržišča »pravih« prenosnikov, pa tudi ne tržišča tablic. In vendar kaže, da se bodo obdržali kot specifično orodje, ki omogoča dovolj dobro opravljanje enostavnih opravili, ki jih dandanes uporabniki večino opravljajo – deskanje po spletu, delo z elektronsko pošto in pisanje besedil. Vse to, kar lahko danes počnemo z brskalnikom, kar ne čudi, ChromeOS je navsezadnje le brskalnik Chrome z »nekaj linuxa« pod seboj. Tudi v Monitorju smo jih že preizkušali in bili nad njimi zmerno navdušeni. Toda, če je Googlov Pixel stal celih 1300 evrov (in kljub temu ostal le »pisalni stroj«), večina Chreomebookov stavi na nizko ceno.

    Objavljeno: 16.11.2013
  • Konzole vračajo udarec

    Nobena skrivnost ni, da so pametni telefoni in tablice pošteno zamajali industrijo igralnih konzol (narašča pa tudi delež PCjev), vendar se ključni igralci tega področja nikakor niso pripravljeni predati. Po zelo žalostni splavitvi Nintendove konzole Wii U, sta protinapad začela Sony s svojo konzolo Playstation 4 in Microsoft z Xbox One. Prva je že na voljo za preizkus, saj bo v ZDA naprodaj že jutri, Microsoft pa bo svojo konzolo začel prodajati 22.11. Še šravočasno za novoletne nakupe.

    Objavljeno: 15.11.2013 11:00
  • Android 4.4. Kitkat na vseh Nexusih

    Android 4.4, ki je luč sveta ugledal na novem telefonu Nexus 5 (v našem laboratoriju ga že preizkušamo, članek v naslednji številki), je od sinoči na voljo tudi za ostale naprave Nexus (4, 7 in 10). Uporabniki avtomatske posodobitve sicer še niso dobili, so pa ustrezne nadgradne datoteke na voljo na googlovih straneh, ki so namenjene razvijalcem.

    Objavljeno: 15.11.2013 09:00
  • Video: 3D tiskalnik

    V naslednji številki revije Monitor lahko preberete vse o tem, kako smo si sestavili 3D tiskalnik, do takrat pa si lahko ogledate kratek video na to temo. Tiskalnik je znamke Velleman, pri nas ga prodajajo pri Conradu, za to, da ga sestavimo, pa potrebujemo tudi nekaj znanja.

    Objavljeno: 15.11.2013 09:00
  • Video: iPad Air

    Nova Applova tablica, iPad Air, je že prišla čez lužo, preizkusili pa smo jo tudi mi. Preizkus lahko preberete v naslednji številki Monitorja, ki izide v torek, 26.11., do takrat pa si lahko ogledate kratko video predstavitev.

    Objavljeno: 15.11.2013 08:00
  • Pentagon pripravljen tudi na propad BlackBerryja

    BlackBerry ima težave. Za domače uporabnike to ni nič posebej bolečega, saj bodo v najslabšem primeru čez nekaj let ob menjavi telefona kupili drugo znamko. Precej več težav pa to pomeni za velika podjetja in organizacije, kjer so bili še do pred kratkim blackberryji zaradi poslovne naravnanosti in vgrajenega šifriranja standard, še vedno pa so trdni zasidrani in v veliki prevladi. Kaj storiti, če gre BlackBerry rakom žvižgat? Pentagon se na to možnost resno pripravlja.

    Objavljeno: 15.11.2013 07:00
  • Google počasi kot Siri?

    Dve leti je tega, kar je Apple s svojim telefonom iPhone 4s predstavil tudi osebno pomočnico Siri. Navdušenje med predstavitvijo je bilo izredno in kolikor lahko spremljamo, je v tujegovorečih delih sveta preraslo tudi v dejansko navdušenje pri uporabi. Uporabniki se s svojim telefonom dejansko pogovarjajo, še posebej v avtomobilu, ko je roke »malce težje« uporabljati.

    Objavljeno: 14.11.2013 10:00
  • HP z odličnimi tržnimi deleži pri nas

    Podjetje je ob zaključku fiskalnega leta predstavilo nekaj številk o svojem preteklem poslovanju, ob priložnosti pa so predstavili tudi nove tiskalnike, vrsto novih prenosnikov serij ProBook in EliteBook, mobilne delovne postaje za zahtevnejše uporabnike ZBook ter t. i. vse-v-enem računalnik HP ENVY Recline.

    Objavljeno: 14.11.2013
  • Ko ti nekdo ponudi 3 milijarde dolarjev...

    ... ti pa jih zavrneš. Točno to je naredil Evan Siegel, soustanovitelj in vodja (CEO) podjetja Snapchat, podjetja, ki izdeluje istoimensko aplikacijo za pametne telefone. Podjetje je staro šele dve leti, Evan pa je podjetje soustanovil med študijem na univerzi Stanford.

    Objavljeno: 14.11.2013
  • Tehnika ni vse

    Motorolin telefon Moto X, ki je bil predstavljan avgusta, je bil deležen izrednega zanimanja, saj s(m)o novinarji in uporabniki pričakovali, da bo na strojni platformi vseboval vse tisto, kar si bo matično podjetje Google zamislilo na programski. Še več, pričakovanja so bila v veliki meri upravičena, saj je Moto X danes v resnici eden najzmogljivejših mobillnikov, ki ima vgrajenih kar nekaj zanimivih rešitev. Med drugim tudi poseben varčen procesor, ki skrbi za razna tipala, tako kot se je tega sedaj lotil tudi Apple v novem iPhonu 5s.

    Objavljeno: 13.11.2013 10:00
  • Bittorent v ZDA v upadu

    Podjetje Sandvine, ki dvakrat na leto pripravi poročilo o globalnih trendih uporabe interneta, je v zadnjem poročilu ugotovilo, da  je promet prek protokola Bittorent v ZDA v upadu. V zadnjega pol leta je upadel za 20 %, tako da sedaj pomeni le še 7 % celotnega internetnega prometa. Samo za primerjavo – pred desetimi leti je bil ta delež kar 60 %. Kot protiutež narašča uporaba pretočnih spletnih servisov kot sta Youtube in Netflix. Samo ta dva servisa predstavljata že več kot 50 % vsega prometa v ZDA. 

    Objavljeno: 13.11.2013 08:00
  • Skokovit porast novih storitev za spletno anonimnost

    Prisluškovalna afera NSA Prism ima zanimive učinke na storitve in podjetja. Medtem ko se morajo Google, Facebook in podobni zagovarjati pred javnostjo, da za nekatere načine prisluškovanje niso vedeli, medtem ko so jih v drugo prisilile sodne odredbe FISA, nekatere druga podjetja in ponudniki storitev za zaščito zasebnosti kar cvetijo.

    Objavljeno: 13.11.2013 06:00
  • Kamera in mikrofon »bereta« PIN kodo

    Raziskovalci na univerzi Cambridge so naredili program, ki s pomočjo telefonove kamere in mikrofona razbira katero numerično kodo je pravkar vtipkal uporabnik. To pomeni, da je teoretično možno narediti virus (več o protivirusnikih, tudi za telefone, v naslednjem Monitorju), ki bi beležil šifre, ki jih vpisuje uporabnik (za odklep telefona, za elektronsko bančništvo…) in jih pošiljal svojemu lastniku, napadalcu.

    Objavljeno: 12.11.2013 10:00
  • iPad Mini Retina na prodaj. V ZDA.

    Novi manjši iPad z visokoločljivim zaslonom je od danes na voljo v ameriški Apple trgovini. Tablica je strojno gledana skoraj identična iPadu Air, ki ga preizkušamo za naslednjo številko Monitorja, kar pomeni, da premore 64-bitni procesor A7, zaslon pa ima ločljivost 2048 × 1536 pik. Cene se začnejo pri 399 dolarjih za model s 16 GB pomnilniškega prostora, najdražji model (128 MB, LTE), pa stane celih 699 dolarjev.

    Objavljeno: 12.11.2013
  • Panasonicova 20-palčna tablica

    Tablični računalniki niso nujno žepne velikosti. Panasonic je predstavil ogromen tablični računalnik, ki ima diagonalo zaslona z dolžino 20 palcev oziroma pol metra in ločljivost 4K.

    Objavljeno: 11.11.2013 06:00
  • Tudi v ZDA spopadi za državne posle

     Amazon Web Services (AWS) je premagal IBM v pravni bitki za vzpostavitev zveznega zasebnega oblaka za CIO. Toda spopad tehnoloških velikanov  najverjetneje še ni končan.

    Objavljeno: 11.11.2013
  • Stuxnet še vedno brca

     Razvpiti virus, ki naj bi ga domnevno splovile tajne službe ZDA in Izraela, naj bi še vedno ogrožal podjetja in ustanove, nedavno pa naj bi se z njim okužila ena od ruskih jedrskih elektrarn.

    Objavljeno: 11.11.2013
  • Kraja Bitcoinov

    Upravljalec oziroma lastnik spletne banke Inputs.io, sicer znan pod psevdonimom TradeFortress, je v četrtek objavil, da je bilo iz omenjene banke v dveh napadih, ki sta se zgodila 23. in 26. oktobra, ukradenih čez 4 tisoč Bitcoinov, vrednih dobri milijon ameriških dolarjev. Kraje naj ne bi prijavil policiji, tudi sicer ostaja omenjen lastnik anonimen.

    Objavljeno: 10.11.2013 13:00
  • Vodja razvoja Applove Siri presedlal k Samsungu

    Inženir Luc Julia, ki je vodil razvoj Applove digitalne asistentke Siri, je prešel k konkurenci – Samsungu. Pri Korejskem podjetju bo odgovoren za razvoj nove spletne storitve, ki bo povezovala različne naprave v t.i. »Internet of things«.

    Objavljeno: 10.11.2013 12:00
  • V avstralski trgovini zgorel iPad Air

    V trgovini ponudnika telefonije Vodafone v Avstraliji se je ena izmed razstavljenih tablic iPad Air vnela. Tablica je bila priključena na napajalnik, iz vmesnika za napajanje so skakale iskre, trgovina se je napolnila z dimom, zaradi katerega jo je bilo potrebno izprazniti. V incidentu ni bil nihče ranjen, iz Appla pa dogodka še niso komentirali.

    Objavljeno: 9.11.2013 12:00
  • Storitev 'Mega' prišla iz Beta faze

    Oblačna shramba datotek, imenovana Mega, ki jo je pred slabim letom zagnal Kim Dotcom (sicer tudi ustanovitelj strani Megaupload), je izgubila oznako Beta, pri tem pa je tudi dobila grafično prevetritev. Ustanovitelj Kim Dotcom tudi obljublja nekatere nove funkcionalnosti v prihodnjih mesecih. Ena izmed novosti je tudi razširitev za Firefox, za katerega pri strani Mega trdijo, da naj bi izboljšal varnost in hitrost prenašanja datotek. V kratkem pa se tudi pričakuje aplikacijo za namizno sinhronizacijo (torej nekaj podobnega, kot počne Dropbox) ter aplikacijo za iOS.

    Objavljeno: 8.11.2013 10:00
  • Prepovedane zunanje razširitve za Google Chrome

    Google je včeraj napovedal, da bo od januarja dalje v brskalniku Chrome na sistemih Windows omogočena namestitev le tistih razširitev, ki so v uradni spletni zbirki Chrome Web Store. Uradna razlaga za to je varnost uporabnikov, saj ima nad omenjenimi aplikacijami Google boljši pregled. Pravijo, da so razširitve, ki se na skrivaj namestijo v Chrome, eden izmed največjih razlogov za pritožbe njihovih uporabnikov. Gre za razširitve, ki med drugim spremenijo domačo stran, privzeti iskalnik in druge nastavitve.

    Objavljeno: 8.11.2013 09:00
  • Microsoft in Facebook želita rešiti internet

    Microsoft in Facebook že ponujata tako imenovane bug bounty programe, s katerimi nagrajujeta vsako odkrito ranljivost v svojih izdelkih. Sedaj pa sta se odločila, da bosta s skupnimi močmi nastopila za izboljšanje varnosti interneta. Ustanovila sta natečaj HackerOne, kjer nagrajujeta iskalce ranljivosti v vsej programski opremi, ki poganja internet.

    Objavljeno: 8.11.2013 07:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji