Objavljeno: 8.11.2013 07:00

Microsoft in Facebook želita rešiti internet

Microsoft in Facebook že ponujata tako imenovane bug bounty programe, s katerimi nagrajujeta vsako odkrito ranljivost v svojih izdelkih. Sedaj pa sta se odločila, da bosta s skupnimi močmi nastopila za izboljšanje varnosti interneta. Ustanovila sta natečaj HackerOne, kjer nagrajujeta iskalce ranljivosti v vsej programski opremi, ki poganja internet.

Kako široko so projekt zastavili, priča seznam kategorij, v katerih lahko sodelujete. Naštejmo le nekaj najbolj prepoznavnih: PHP, OpenSSL, Python, Perl, Apache itd. Potem je tu še splošna kategorija internet za vse, kar ne sodi nikamor drugam. Kdorkoli najde kakšno ranljivost v naštetih tehnologijah, se lahko prijavi na HackerOne in predloži svojo najdbo.

HackerOne oziroma Internet Bug Bounty obljublja nagrade v višini od 300 do 5000 dolarjev, odvisno od kategorije in resnosti odkrite ranljivosti. O tem bo presojal odbor, ki ga bodo sestavljali predstavniki Microsofta in Facebooka, ki sta financerja, ter Googla, ki sodeluje le kot strokovno telo, in še dveh partnerjev (iSEC Partners, Etsy). Če bo odkrita ranljivost res huda, lahko nagrado tudi povišajo.

Stalni natečaji za odkrivanje ranljivosti v programski opremi velikih podjetij niso nič presenetljivega, saj so podjetja že zdavnaj ugotovila, da je to zelo poceni in učinkovito. A zakaj bi kdo pri zdravi pameti ponujal nagrade za odkrite luknje vse povprek, četudi niso povezani z njihovimi izdelki? Odgovor je interoperabilnost ali lepo po slovensko - sodelovanje programske opreme. Razne spletne storitve so tako prepletene, da lahko luknja v eni povzroči vdor še kam drugam. Tipičen primer je luknjast Flash, prek katerega se lahko vdre v računalnike, pa če se Microsoft postavi na glavo in Flash stokrat zabetonira v peskovnik (sandbox). Takšnih primerov je še več (recimo nedavni vdori zaradi luknje v formatu slik TIFF) in mnogokrat mečejo slabo luč na nič krivega in nič dolžnega deležnika. Microsoft in Facebook poizkušata to odpraviti tudi na tak način. 

https://hackerone.com/ibb

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji