Objavljeno: 13.11.2013 08:00

Bittorent v ZDA v upadu

Podjetje Sandvine, ki dvakrat na leto pripravi poročilo o globalnih trendih uporabe interneta, je v zadnjem poročilu ugotovilo, da  je promet prek protokola Bittorent v ZDA v upadu. V zadnjega pol leta je upadel za 20 %, tako da sedaj pomeni le še 7 % celotnega internetnega prometa. Samo za primerjavo – pred desetimi leti je bil ta delež kar 60 %. Kot protiutež narašča uporaba pretočnih spletnih servisov kot sta Youtube in Netflix. Samo ta dva servisa predstavljata že več kot 50 % vsega prometa v ZDA. 

V Evropi je stanje popolnoma drugačno, saj je Bittorent še vedno v porastu, trenutno pa predstavlja več kot polovico vsega internetnega prometa. Številke po vsej verjetnosti kažejo na to, da se ljudje preusmerijo na legalne vire video vsebin, če so ti na voljo, v večini Evrope žal (še?) niso.

Lako pa kažejo tudi na učinkovitost represivnih organov, saj je v ZDA od nedavnega v veljavi t.i. zakon »six strikes«, ki uporabnike, ki »piratizirajo« po petih opozorilih kaznuje z blokado spletnih strani in omejitvijo hitrosti njihovega priključka. No, julija so v Franciji podoben zakon (»three strikes«), ki naj bi prekrškarje kaznoval s 1500 evri, ukinili. Francoski minister za kulturo pravi, da so zakon ukinili, ker da je bila kazen previsoka, bolj verjetna resnica pa je, da ga je bilo zelo težko uveljavljati.

Mimogrede, v svetu močno narašča tudi promet prek varnih omrežij Tor in šifiranih datotečnih shramb, kot je npr. znani Mega.

 

 

 

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji