Objavljeno: 10.11.2013 13:00

Kraja Bitcoinov

Upravljalec oziroma lastnik spletne banke Inputs.io, sicer znan pod psevdonimom TradeFortress, je v četrtek objavil, da je bilo iz omenjene banke v dveh napadih, ki sta se zgodila 23. in 26. oktobra, ukradenih čez 4 tisoč Bitcoinov, vrednih dobri milijon ameriških dolarjev. Kraje naj ne bi prijavil policiji, tudi sicer ostaja omenjen lastnik anonimen.

Bitcoini se načeloma obnašajo drugače od drugih načinov spletnega plačevanja (denimo PayPal ali kreditne kartice), saj so transakcije (delno) anonimne. Zaradi te anonimnosti (in tudi tega, da nad njimi ne bdi nobena država oziroma nacionalna banka) so izredno priljubljeni pri nekaterih nezakonitih transakcijah, oziroma pri vseh, ki v prvi vrsti cenijo predvsem zasebnost.

Zaradi narave Bitcoina in razmeroma pozne objave kraje so nekateri že posumili tudi spletno stran Inputs.io oziroma upravljalca TradeFortress (ki naj bi bil star okoli osemnajst let). Večina uporabnikov te valute sicer priporoča, da jih hranimo na lastnem računalniku, saj dokazovanje prenosa Bitcoinov izredno težko (če ne kar nemogoče). Zaradi tega večina strani, ki prodaja to valuto, zanjo ne sprejema plačil preko PayPala, saj se je pojavljalo preveč goljufij (kjer je uporabnik trdil, da ni nikoli dobil svojih Bitcoinov, prodajalec pa ni mogel dokazati obratno).

Bitcoini sicer v zadnjih nekaj letih strmo naraščajo v vrednosti, kljub nekaterim večjim padcem. Trenutno je en Bitcoin vreden nekaj čez dvesto ameriških dolarjev. Opisana kraja sicer ni prva, se pa v prihodnje lahko pričakuje še več tovrstnih dogodkov oziroma napadov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

jstosebno | 11.11.2013 | 10:21

Bitcoinov sploh ni težko izslediti. Vsakdo lahko dobi informacije o čisto vsaki transakciji, ki se je kdajkoli zgodila v sistemu. Celo več: vsak spodoben bitcoin client te informacije tako in tako prikazuje.

Jure Forstnerič | 11.11.2013 | 10:34

Kolikor sem bral po spletu ni čisto tako, priznam pa, da BitCoinov še nisem kupoval/prodajal (nameravam pa stvar prej ko slej sprobat)... http://bitcoin.stackexchange.com/questions/52/how-anonymous-are-bitcoin-transactions/ Bom popravil novico, hvala :-)

jstosebno | 11.11.2013 | 16:34

Ko nekdo plača z bitcoini, se zgori transakcija. Najpogosteje z enega naslova na drug (en) naslov. No, lahko je naslovo več, tako na source kot na target strani. Kakorkoli že, v bloku podatkov o transakciji so ti naslov zabeleženi. Ko te naslove sparsamo iz podatkov o transakciji, lahko na njihovi podlagi preverimo, kaj se je z njmi dogajalo. Celo online: http://blockexplorer.com/

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji