• Novi procesorji za tablice in telefone

    Videti je, da se tudi na področju mobilnih naprav spuščamo v tekmovanje za čedalje zmogljivejše in hitrejše procesorje. Po tem, ko je Intel napovedal novo družino procesorjev Atom za mobilne naprave in Nvidia predstavila četrto generacijo platforme Tegra, sta na sejmu CES svoje odgovore podala tudi Qualcomm in Samsung.

    Objavljeno: 10.1.2013
  • 3D posnetki za vsakogar

    Čeprav se je izkazalo, da prikaz video posnetkov v 3D tehniki morda vendarle ni tako velik magnet za kupce, kot so sprva mislili, se večina proizvajalcev strinja, da so pomemben razlog za to drage naprave za snemanje domačih video posnetkov v 3D. Sony skuša to popraviti z najnovejšim kamkorderjem Handycam TD30V, ki bo prvič stal manj kot 1.000 dolarjev. V samo nekaj letih se je cena tovrstnih naprav torej znižala skoraj za 10-krat.

    Objavljeno: 10.1.2013
  • V znamenju 4K

    Proizvajalci televizorjev so na sejmu CES vnovič imeli glavno besedo in s svojimi najnovejšimi izdelki skoraj zasenčili novosti na drugih področjih. Več kot očitno je, da zelo hitro prihajajo časi ločljivosti UHDTV ali 4K, saj je prav vsak izmed glavnih proizvajalcev predstavil vsaj en izdelek na tej osnovi.

    Objavljeno: 9.1.2013
  • Video: Nexus 4

    V prihajajoči številki revije bo tudi preizkus Googlovega novega telefona, modela Nexus 4. Kratko predstavitev si lahko ogledate v našem videju.

    Objavljeno: 9.1.2013
  • 20-palčna tablica z ločljivostjo 4K

    Eno večjih presenečenj je na sejmu CES pripravilo japonsko podjetje Panasonic z izdelkom, ki bi jih lahko rekli tablica prihodnosti. Tablica, pravzaprav z velikostjo zaslona 20 palcev že kar tabla, ponuja ločljivost 4K, kar je največ doslej med prenosnimi napravami, hkrati pa je to tudi eden najmanjših zaslonov s tovrstno ločljivostjo. Doslej smo videli le prototipe s štirikrat in še večjimi diagonalami.

    Objavljeno: 9.1.2013
  • Intelove novosti

    Intel je na sejmu CES razkril cel niz novosti za najrazličnejše tipe mobilnih naprav. Za začetek je zanimiva že nova procesorska platforma Lexington (Z2420), ki je namenjena predvsem cenejšim pametnim telefonom za države v razvoju. Kljub temu zagotavlja razmeroma dobro procesno moč, saj skupaj z grafičnim jedrom PowerVR omogoča predvajanje in snemanje video posnetkov v polni ločljivosti HD, procesor pa bo s taktom 1,2 GHz dovolj zmogljiv za podporo omrežjem HSPA+.

    Objavljeno: 8.1.2013
  • Nvidia Tegra 4 in Project Shield

    Nvidia je na sejmu CES uradno predstavilo nov sistemski nabor Tegra 4, ki prinaša nov zmogljivostni skok za tablice in pametne telefone. Kot je znano, novi nabor temelji na štirijedrnem procesorju ARM Cortex-A15 in dodatnim jedrom za procesiranje podatkov v mirovanju, ki so ga v drugi generaciji še dodatno dopolnili.

    Objavljeno: 8.1.2013
  • CES 2013: začnimo s tablami in tablicami

    Vrata je odprl največji sejem namenjen računalništvu in elektroniki CES 2013, ki se vsako leto odvija v Las Vegasu. Tudi tokrat so proizvajalci iz vsek koncev sveta na eno mesto prinesli cel kun novosti, med katerimi so tudi mnoga presenečenja, o katerih doslej ni bilo slišati niti govoric ne namigov.

    Objavljeno: 8.1.2013
  • Video: novi iMac

    Prvi pogled na novi Applov iMac.

    Objavljeno: 7.1.2013
  • Samsung NX300 s podporo za 3D

    Samsung ima nared nov digitalni fotoaparat, ki ne uporablja zrcal in omogoča zajem fotografij in video posnetkov v 3D tehniki. Fotoaparat ima tipalo APS-C z ločljivostjo 20,3 milijonov pik in nov procesor DRIMe IV, ki je dovolj zmogljiv celo za snemanje video posnetkov v polni ločljivosti HD in v 3D tehniki.

    Objavljeno: 7.1.2013
  • Lenovo ločuje znamke

    Lenovo je najavil, da bo razdelil poslovanje podjetja v dva nova oddelka, od katrih bo vsako imelo svoje tržno ime. Lenovo Business Group (LBG) se bo osredotočalo predvsem na cenejše izdelke za množično potrošnjo, medtem ko bo Think Business Group (TBG) ciljajo predvsem na zgornji cenovni razred, v kateri se nahaja danes predvsem družina prenosnikov ThinkPad.

    Objavljeno: 7.1.2013
  • Samsungovi monitorji na dotik

    Po tem, ko so zaslone na dotik dobile tablice, hibridni prenosniki in nekateri računalniki tipa "vse-v-enem", je bilo le vprašanje časa, kdaj bodo podporo za dotik dobili tudi klasični računalniški monitorji. Samsung, eden najpomembnejših proizvajalcev na tem področju, je predstavil družino monitorjev "Series 7", ki dodaja to zmožnost v izvedbah z velikostjo med 24 in 27 palcev.

    Objavljeno: 7.1.2013
  • Digitalne edicije naročnikom tiskanih brezplačno

    Tržnica Play je digitalni trafiki Google Play Magazines dodala dobrodošlo zmožnost, ki omogoča naročnikom tiskanih izdaj brezplačen prenos digitalnih različic. Določene revije in časniki imajo tako pri naročanju možnost, da obstoječi naročniki brez dodatnega plačila poleg fizične publikacije prejmejo tudi edicijo s tržnice. Takoj po preverjanju posameznikovega statusa so mu želeni naslovi na voljo. Možnost se skriva pod izbiro Free for print subscribers. Slovenskega prevoda ni, prav tako kot nam še vedno ni omogočen dostop do Googlove trafike.

    Objavljeno: 6.1.2013
  • Prvi film o Jobsu aprila

    Film jOBS, prva izmed dveh biografij o pokojnem soustanovitelju družbe Apple, ki prihajata v kinematografe, nas bo razveseljeval že letošnjega aprila. Steve Jobs v zgodbi, ki se osredotoča na dogodke iz njegovega življenja med letoma 1971 in 2000, bo igralec Ashton Kutcher, medtem ko v drugem projektu, ki nastaja po biografiji pisatelja Walterja Isaacsona, sodeluje oskarjev nagrajenec in avtor scenarija The Social Network, Aaron Sorkin. Igralska zasedba drugega filma še ni znana. Sladokuscem na oko privlačnejša pripoved bo sestavljena iz zakulisnega dogajanja ob predstavitvi izdelkov Macintosh, NeXT Cube in iPod. Nobeden izmed obeh projektov se ne bo dotikal najuspešnejših Applovih izdelkov (iPhone, iPad, MacBook Air) niti Jobsove bolezni ter konca.

    Objavljeno: 6.1.2013
  • Internet brez reklam

    Francoski ponudnik interneta Free samodejno blokira vse reklame. Če si kdo izmed petih milijonov naročnikov spletne oglase vseeno želi ogledati, mora lastnoročno spremeniti nastavitve usmerjevalnika. Odločitev o dobrodošli zapori nadležnega prometa je padla po sporu z družbo Google, ki je ponudnika obtožila namernega oviranja prometa s spletišča YouTube, zaradi česar je Free že pod drobnogledom francoskih telekomunikacijskih regulatorjev. Ponudnik internetnega dostopa naj bi od podjetja z vsebino želel svoj kos pogače. Ali gre zgolj za slabo infrastrukturo ali pa je posredi res nepoštena igra, bo pokazala preiskava. Francozi obtožbe zanikajo.

    Objavljeno: 5.1.2013
  • Cisco in NXP za varno vožnjo

    Avtomobilskih nesreč je v razvitem svetu vedno manj. Zahvala gre predvsem različnim varnostnim tipalom, pomoči ob zaviranju, naprednim opozorilnim sistemom in drugim pripomočkom. Pametni avto je naslednja stopnja v razvoju varnejše vožnje. Cisco in NXP sta napovedala skupno podporo podjetju Cohda Wireless in tehnologiji, ki avtomobilom omogoča, da komunicirajo tako z drugimi udeleženci v prometu kot tudi z okoljem. Vozniki povezani v sistem so pravočasno obveščeni o prehitri vožnji posameznika, ovirah na cesti, zastojih, obenem pa imajo več možnosti, da se izognejo morebitnemu trčenju. Avtomobili se razumejo tudi z drugimi predmeti v okolju, na primer s prometno signalizacijo. Testi so pokazali, da je vožnja v tako vodenem okolju osemdeset odstotkov varnejša od običajnih poti. Prvi avtomobili s tehnologijo podjetja Cohda bodo prišli na trg leta 2015.

    Objavljeno: 5.1.2013
  • Android na televiziji

    Francoski Archos je predstavil napravo TV Connect, ki nam omogoča, da navaden televizor oplemenitimo s pametjo v obliki operacijskega sistema Android. Z navezo lahko igramo igre, brskamo po spletu, gledamo video vsebine z oblaka ali se povežemo s prijatelji prek video klica. TV Connect nam televizijo spremeni v velikansko, za več "dotikov" občutljivo Androidno tablico. Poleg tipala za zaznavanje tovrstnih želja je v Achosovem kompletu še daljinec s tipkovnico in igralnimi kontrolami, ki so zmožne nadzora katerekoli igre. TV Connect poganja večjedrni procesor (1,5 GHz) z 1 GB RAMa. Za tekoče delovanje poskrbi Android 4.1 Jelly Bean, medtem ko je za natančnost prepoznave gest zadolžena vgrajena HD kamera. Cena naprave z 8 GB prostora, razširljivega s pomočjo kartic microSD, je 130 ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 4.1.2013
  • Gorilje steklo, tretjič

    Podjetje Corning, ki skrbi, da so najbolj priljubljene mobilne naprave odporne proti praskam, razpokam in drugim znakom dotrajanosti, bo na sejmu CES predstavilo že tretjo različico "neuničljivega" stekla Gorilla Glass. Nova zaščita za dotik občutljivega zaslona se bo bržkone znašla na prihajajočih prodajnih uspešnicah, kakršna sta telefona Galaxy S4 in iPhone 5S, o katerih je za zdaj na voljo le ščepec informacij. Po zaslugi razkritih podrobnosti o steklu Gorilla Glass 3 vemo, da bodo naprave z njim odpornejše proti poškodbam in imele 40 odstotkov manj prask, saj je novo Gorilje steklo trikrat učinkovitejše od predhodnika. Več v poročilu iz Los Angelesa.

    Objavljeno: 4.1.2013
  • Google ni monopolist!

    Ameriška zvezna trgovinska komisija (FTC) je zaključila z več kot leto in pol trajajočo preiskavo, ki je, zaradi domnevnih zlorab v poslovanju, pod drobnogled vzela družbo Google. Končali so spravno. Spletni velikan se je zavezal, da v prihodnje ne bo omejeval oglaševalcev, ki kampanje vodijo na različnih iskalnikih, in med njimi ne bo delal razlik. Poleg spremenjenega načina poslovanja bodo drugo pesem peli tudi pri patentiranih notah. S prevzemom podjetja Motorola Mobility je družba Google postala lastnik štiriindvajset tisočih patentov oziroma vlog zanje. Tuji proizvajalci mobilnih naprav bodo v prihodnje lahko zaščiteno tehnologijo pod poštenimi pogoji (ang. FRAND – fair, reasonable and non-discriminatory) licencirali in uporabili v lastnih izdelkih brez bojazni po kasnejšem sodnem obračunavanju. V zameno za Googlove obljube komisija velikana ne bo kaznovala.

    Objavljeno: 4.1.2013
  • Asusove računalnike bomo upravljali z mahanjem

    Pred časom smo vam predstavili podjetje Leap Motion in njihov pogled v prihodnost, Kinectu podobno napravo za prepoznavanje gibanja. Leap, ki gibanje prstov ali drugih predmetov v prostoru nad senzorjem prepozna dvestokrat natančneje kot njemu podobni pripomočki, prihaja na trg v prvem četrtletju 2013. Medtem ko Američani naročila na svoji spletni strani že pobirajo, je odjeknila novica o dogovoru s podjetjem Asus. Tajvanci bodo stvarco prilagali prenosnikom in računalnikom iz enega kosa, saj naj bi bil nanje nameščen operacijski sistem Windows 8 kot nalašč za tovrstno upravljanje z gestami. Prepričani so, da lahko nov način interakcije z računalnikom zasenči celo za dotik občutljive zaslone. Z Leapom opremljene naprave bodo imele tudi dostop do tržnice Leap Motion App Store, kjer se bodo na enem mestu zbirali vsi programski izdelki z ustrezno prilagojenim nadzorom.

    Objavljeno: 4.1.2013
  • Ubuntu za telefone

    Podjetje Canonical je predstavilo naslednji evolucijski korak v razvoju najbolj priljubljenega Linuxa na planetu. Sistem Ubuntu prihaja na telefone. Pri podjetju v prvi vrsti obljubljajo enovito izkušnjo na različnih napravah. Tako bomo na telefonu uporabljali enak sistem, kot ga bomo imeli na računalniku in televizorju. Ubijalska zmožnost je preobrazba zmogljivega telefona v PC. Takoj ko mobilni napravi dodamo klasično kombinacijo miške, tipkovnice in monitorja, se začne obnašati kot običajen računalnik. Mobilni Ubuntu naj bi bil hiter in strojno nezahteven, saj želijo razvijalci privlačen uporabniški vmesnik približati tudi strojno podhranjenim napravam. Dodatno vrednost predstavljajo še za dotik občutljivi robovi ekrana, inovativen začetni zaslon, globalna podpora glasovnim ukazom in prilagojeni meniji, ki se prikažejo po potrebi. Operacijski sistem je proizvajalcem telefonov na voljo popolnoma brezplačno. Prve naprave z njim naj bi luč sveta ugledale leta 2014.

    Objavljeno: 3.1.2013
  • Apple kupuje zemljevide

    Ko je NoamBardin, direktor mladega podjetja Waze, ki je sodeloval pri izdelavi Applovih zemljevidov, skupen izdelek Maps še pred prihodom na trg označil za polomijo, ga nihče v Cupertinu ni resno jemal. Njegova prerokba se je uresničila in Izraelci so hipoma postali pomemben Applov partner. Vse kaže, da Cook z druščino želi slabo podatkovno bazo, ki poganja Apple Maps, obogatiti z informacijami, ki jih v omrežje Waze prispeva že več kot dvajset milijonov uporabnikov s celega sveta. Pogovori o prodaji so sicer še v zelo zgodnji fazi, vendar so ugibanja o ceni že v polnem teku. Trenutno smo pri pol milijarde ameriških dolarjev, poznavalci pa pravijo, da znajo Izraelci na koncu iztržiti še kakšen milijonček več.

    Objavljeno: 3.1.2013
  • Googlovi zemljevidi v avtomobilih Kia

    Google in Kia Motros sta napovedala sodelovanje na področju telematike. Novi korejski avtomobili bodo tako že letos imeli vgrajeno navigacijo Google Maps, ki bo poleg vodenja znala poiskati tudi interesne točke storitve Places. Googlov prispevek bo del sistema UVO, ki v vozilih korejskega podjetja skrbi za informiranje in zabavo že od leta 2010. Korejci bodo sočasno izdelali spremljevalno aplikacijo, spočetka začuda le za iPhone, ki bo s funkcijo Send2Car s telefona v avtomobilski sistem prenesla najnovejše zemljevide in informacije o bližnjih lokacijah. UVO poleg navigacije sicer skrbi še za prostoročno telefonijo, priklop USB naprav, predvajanje filmov/glasbe in informiranje o vzdrževanju vozila.

    Objavljeno: 3.1.2013
  • Zbogom Samsung, je rekel Apple

    Da se Apple želi otresti spon, ki ga družijo z gorečim tekmecem, podjetjem Samsung, ni skrivnost. Če so Korejce pri proizvodnji zaslonov zlahka neboleče odstranili oziroma jih postopoma zamenjujejo, bo pri izdelavi procesorjev nekoliko težje. Odločeni, da jim v najkrajšem možnem času uspe, so tajvanskemu podjetju TSMC naložili izdelavo testne serije procesorja A6X. Če bodo Tajvanci preizkus prestali, jim bo zaupana izdelava 28nm velike izvedenke omenjenega procesorja. Energijsko učinkovitejša različica bo domnevno poganjala tako peto generacijo iPada kot naslednico manjše Applove tablice iPad Mini. Obe napravi pričakujemo v prvi polovici leta.

    Objavljeno: 3.1.2013
  • Samsung ni pozabil lanskih televizorjev

    Samsung ob napovedih televizijskih novosti, ki jih bo podrobneje predstavil na sejmu CES 2013, ni pozabil na lastnike lanskih televizorjev. Zvestim kupcem bodo omogočili, da s škatlico Evolution Kit modelu 2012 dodajo svežo pamet. Razširitev, ki se priklopi na hrbtišče naprave, bo televizorju oplemenitila procesor, pomnilnik ter grafično procesno enoto. Posledično bodo starejši Samsungovi modeli hitreje brskali po spletu in rokovali z več opravili hkrati (npr. uporaba aplikacij med gledanjem televizijskega programa). Za nameček jim bo čudežna škatla omogočila izboljšave pod skupnim imenom Smart Hub UI (glasovna kontrola, zaznavanje gibanja). Več o slednjih v priloženi novici.

    Objavljeno: 2.1.2013
  • Digitalna prodaja presegla milijardo

    Podatki o milijardi funtov, zapravljenih za digitalne dobrine, izvirajo sicer z Otoka (vir: Entertainment Retailers Association), a jih zlahka preslikamo na svetovni trg. Digitalna prodaja zabavnih vsebin strmo narašča, medtem ko obisk fizičnih trgovin s CDji, DVDji, blu-rayi in video igrami upada. Najbolj so v porastu nakupi filmov in glasbe, še vedno pa največji kos prislužene pogače pripada industriji videoiger. Potrošniki v prvi vrsti uporabljajo tovrstno distribucijo dobrin, zaradi priročnosti. Želene vsebine so jim v danem trenutku na voljo kjerkoli. Kljub strmi rasti digitalna prodaja (še) ne pokriva izgub klasičnega izplena.

    Objavljeno: 2.1.2013
  • Virusi zmagujejo

    Študija ameriškega podjetja Imperva, ki se ukvarja z računalniško varnostjo, je pokazala neuspešnost sodobnih orodij v boju proti novim virusom. Ko so kup najnovejših primerkov zlonamerne kode spustili skozi sita priljubljenih zaščitnih aplikacij znanih imen (Microsoft, Symantec, McAfee, Kaspersky Lab), so jih borci proti tovrstnemu plevelu zaustavili zgolj dvajsetino. Problem je, da se protivirusni programi običajno opremijo z ustreznim orožjem šele čez mesec dni po nastanku novega virusa, včasih pa traja iskanje zdravila še dlje. Maja lani so pri podjetju Kaspersky Lab objavili informacije o virusu Flame, ki je kar pet let uspešno kradel podatke z računalnikov, preden so ga odkrili.

    Objavljeno: 2.1.2013
  • Zaton piratstva na iOS

    Skupnost Hackulous, ki je uporabnikom Applovih naprav stregla s priljubljeno aplikacijo Installous, s katero je posameznik na telefon ali tablico z razbito zaščito lahko namestil nepooblaščeno programsko opremo, v prvi vrsti piratske programe in igre, je nepričakovano zaprla svoja vrata. Na uradni spletni strani so zapisali, da je po uspešnih letih prišla stagnacija in kljub trudu osebja onemogočila nadaljnje delovanje priljubljenih storitev. Pravega razloga za zaprtje bržkone ne bomo izvedeli, a sumimo, da gre za eno izmed bitk v boju proti piratstvu, kajti brez strežnikov skupnosti Hackulous, tudi aplikacija Installous, ki je bila vezana na dinamične podatke z njih, ne deluje več.

    Objavljeno: 1.1.2013
  • Zakaj na letalih ne marajo telefonov in tablic?

    Vsi vemo, da je na letalu treba izklopiti vse pametne telefone, tablice, elektronske bralnike in druge zabavne priprave, saj bi njihova uporaba lahko zmotila delovanje instrumentov, ki skrbijo za varen polet. Pravila se letalske družbe držijo, kot pijanec plota. Potnike, ki navodil ne upoštevajo, odstranijo z letala ali jih celo aretirajo. Pri izvajanju nadzora jim praviloma pomagajo drugi potniki, ki jih prav tako skrbi za varnost leta. Dokaza o dejanskih motnjah vseeno ni. Nedavno so pri ameriškem aviacijskem združenju F.A.A. celo razkrili, da piloti namesto papirnih navodil uporabljajo iPade. Bojda dve tablici ne naredita toliko škode kot sto. Poleg argumenta o prepletanju delovanja zabavne elektronike z letalskimi instrumenti sta tu še potrebna zbranost potnikov ob vzletu/pristanku ter nevarnost letečih predmetov ob turbulenci. Kljub temu, da potniki na letalu mirno beremo težke knjige, ki prav tako zahtevajo našo pozornost in bolijo, če sopotniku priletijo v glavo?

    Objavljeno: 1.1.2013
  • Srečno 2013!

    Z besedami našega sodelavca: "Naj vam podatki pridno tečejo po žicah (in zraku), naj se vam diski ne kvarijo in napajalniki ne pregrevajo!" Zraven pa še vse ostalo, od pridnih otrok, razumevajočih partnerjev, pa do radodarnih šefov.

    Objavljeno: 1.1.2013
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji