Objavljeno: 8.1.2013

CES 2013: začnimo s tablami in tablicami

Vrata je odprl največji sejem namenjen računalništvu in elektroniki CES 2013, ki se vsako leto odvija v Las Vegasu. Tudi tokrat so proizvajalci iz vsek koncev sveta na eno mesto prinesli cel kun novosti, med katerimi so tudi mnoga presenečenja, o katerih doslej ni bilo slišati niti govoric ne namigov.

Ena takih je 27-palčna tablica, zaradi dimenzij bi ji lahko prej rekli tabla, ki si jo je zamislil kitajski Lenovo. Tabla ima naziv IdeaCentre Horizon in temelji na Intelovi arhitekturi (Core i7) ter operacijskem sistemu Windows 8. S težo 7,7 kilogramov bi tabli težko rekli, da je prenosljiva, lahko pa jo s pridom uporabimo na klubski mizici, na osebnem stojalu ali pa kar obešeno na steno. Za grafiko je poskrbela Nvidia, slika pa je prikazana v polni ločljivosti HD. Lenovo namerava začeti s prodajo že letos poleti, cena pa bo okoli 1.700 dolarjev.

Na drugem koncu spektra kar mrgoli novosti pri najmanjših tablicah s 7-palčnimi zasloni, a s ceno, ki se vse bolj bližja enemu dolarskemu stotatku. Acer je tako uradno predstavil tablico Iconia B1-A71, ki stane le 150 dolarjev. Za ta denar dobimo dvojedrni Mediatek s taktom 1,2 GHz, 512 KB RAM, 8 GB Flash RAM in zaslon z ločljivostjo 800 x 480 pik.

Morda še bolj zanimiv je Alcatel One Touch Tab 7, ki stane komaj 130 dolarjev, a nudi 7-palčni zaslon z ločljivostjo 1024 x 600 pik, 1 GB RAM, a le 4 GB Flash RAM in procesor z enim jedrom ter taktom 1 GHz. Za samo 20 dolarjev več pa zato od Alactela dobimo One Touch Tab 7 HD, ki prinaša zaslon IPS z ločljivostjo 1280 x 800 pik, 1 GB RAM, dvojedrni procesor s taktom 1 GHz in 8 GB Flash RAM.

CES je prinesel tudi uradno predstavitev hibridnega računalnika OLPC XO-4, ki je namenjen predvsem manj razvitim državam. Drobovje je večinoma prispevalo podjetje Marvel, temelji pa na osnovi procesorja ARM z dvojnim jedrom in taktom 1,2 GHz. Računalnik ima tako tipkovnico, kot tudi zaslon, ki je občutljiv na dotik, a pri tem uporablja infrardeča tipala za detekcijo dotika, da bi zmanjšali stroške. Tehnične podrobnosti in cena bodo znani kasneje.

http://www.cesweb.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji