• "Všeč mi je" na sodišču

    Družabnemu omrežju Facebook se obeta nova tožba. Tokrat jih bo na zatožno klop poslalo podjetje Rembrandt Social Media, ki zastopa družino pokojnega nizozemskega programerja Joannesa Jozefa Evarardusa van Der Meera. Nizozemec si je med drugim lastil tehnologijo, brez katere uspeha družabnega omrežja Facebook bržkone ne bi bilo, gumb Všeč mi je. Pet let pred Zuckerbergovim izdelkom je namreč na spletu objavil spletišče Surfbook, spletni dnevnik, ki je uporabnikom omogočal, da so si medsebojno všečkali zapise. Uporabljeno tehnologijo je patentiral in z njegovimi patenti naj bi bili pri Facebooku precej dobro seznanjeni, saj so jih navajali pri nekaterih svojih prošnjah za dodelitev patenta. O zadevi pri gigantu za zdaj molčijo.

    Objavljeno: 12.2.2013
  • Panasonicovi televizorji v letu 2013

    Panasonic je na druženju v Franciji predstavil novosti, ki so namenjene Evropejcem v letu 2013. Njihovi pametni televizorji bodo postali še pametnejši. Imeli bodo predrugačene osrednje zaslone, kjer bodo posameznikove priljubljene vsebine in aplikacije združene pod eno streho. My Home Screen bo imel na voljo enajst prostih mest in se bo samodejno prilagajal osebi pred televizorjem. Naprava bo s pomočjo vgrajene kamere in prepoznave obraza ločila med družinskimi člani, zato bo vsak izmed njih lahko imel samosvoj začetni zaslon, ki ga bo pozdravil ob vklopu televizorja.

    Objavljeno: 12.2.2013
  • Brezplačnih 50 GB (za vedno)

    Priljubljena oblačna shramba Box.com, ki običajno nudi standardnih 5 GB oblačnega prostora, ima na spodaj priloženem spletnem naslovu posebno akcijo za lastnike računalnikov podjetja Dell, katerim ob prijavi pripada dosmrtnih 50 GB. Zanimivo je, da lahko sladko skušnjavo použijemo vsi, saj zanjo sploh ne potrebujemo računalnika z napisom Dell. Ali gre za napako v sistemu ali je odprtost namerna, ne vemo, ampak, ker gre za oblačno shrambo z vsemi naprednimi zmožnostmi, med katerimi ne umanjkajo izbira imenikov za sinhronizacijo, napredna orodja za pošiljanje ter mobilne aplikacije, se na ponudbo splača odzvati.

    Objavljeno: 11.2.2013
  • Rekordni "jailbreak"

    Štiri dni po objavi tako imenovanega jailbreaka za mobilni operacijski sistem iOS si je dodatne privilegije na svoji jabolčni napravi odklenilo sedem milijonov ljudi. Odrešitev je prišla po 136 dneh čakanja, ko je 4. februarja skupina Evad3rs Jailbreak Team na spodaj priloženem naslovu objavila orodje in navodila za danes najhitreje (p)osvojen jailbreak v zgodovini Applovih naprav. Izmed rekordnih sedmih milijonov je bilo dobrih pet uporabnikov s telefoni iPhone, poldrugi milijon jih je odvezalo tablice iPad, slabe pol milijončka pa predvajalnike iPod. Neprivezani jailbreak, ki pridobljene privilegije na napravi ohrani tudi po ponovnem zagonu prilagojene naprave in med drugim omogoča nalaganje domače (beri: piratske) programske opreme, si lahko omisli vsak uporabnik operacijskega sistema iOS 6.0 (ali 6.1). Vse, kar potrebuje, je računalnik PC/Mac, kabel USB in pet minut časa.

    Objavljeno: 11.2.2013
  • Facebook kupuje Microsoftov sistem za oglaševanje

    Iz različnih krogov prihajajo na plan informacije, da namerava Facebook kupiti Microsoftovo platformo za spletne oglase z imenom Atlas, ki omogoča oglaševalcem postavljati oglase na spletne strani in ob tem meriti uspešnost takih kampanj. Pogovori na temo oglaševanja med so velikanoma, ki sta sicer že iz preteklosti v dokaj dobrih odnosih, menda potekali že od decembra, zdaj pa so blizu zaključka.

    Objavljeno: 10.2.2013
  • Asus MeMO Pad 10.1

    Asus je malo pred začetkom konference MWC uradno predstavil novo 10-palčno tablico z imenom MeMO Pad 10.1, ki bo tekmovala v razredu cenejših izdelkov tega tipa. Tablica se tako pridružuje 7-palčnem bratu z imenom MeMO Pad, ki so ga predstavili pred nekaj meseci.

    Objavljeno: 10.2.2013
  • Microsoft Surface Pro je v prodaji

    Microsoft je po pričakovanjih uradno predstavil in sprostil v prodajo novo različico tabličnega računalnika z imenom Surface Pro, ki uporablja Intelovo tehnologijo in standardno različico okolja Windows 8, združljivo s programi za računalnike PC.

    Objavljeno: 9.2.2013
  • Film o Pirate Bayu

    Zgodba o spletnem iskalniku The Pirate Bay in njegovih avtorjih je pristal tudi na filmskem platnu. Dokumentarni film The Pirate Bay Away From Keyboard prikazuje dogajanje okoli zdaj že slavnega portala in predvsem ozadja sodnega procesa proti trojici Frederiku Neiju, Gottfridu Svartholm Wargu in Peteru Sundeu, ki so bili leta 2009 spoznani za krive in ob tem oglobljeni za znesek v višini 2,7 milijarde dolarjev.

    Objavljeno: 9.2.2013
  • 15. marec za Galaxy S IV

    Po pisanju številnih virov naj bi Samsung novo generacijo priljubljenih mobilnih telefonov Galaxy S predstavil 15. marca, prodaja pa naj bi stekla že v aprilu. Potemtakem naj bi Samsung preskočil doslej domnevano predstavitev na konferenci MWC in svojemu paradnemu izdelku namenil poseben dogodek, kjer bo lahko bolj v soju medijskih luči.

    Objavljeno: 8.2.2013
  • Amazon uvaja virtualni denar

    Spletni velikan Amazon.com je najavil, da bo za svoje izdelke in spletne storitve, začenši s tablico Kindle Fire, uvedel novo virtualno plačilno sredstvo z imenom Amazon Coins. Cilj nove denarne valute naj bi bila lažja prodaja in nakup programov, iger ter vseh dodatkov, ki jih lahko proizvajalci programov nudijo znotraj aplikacije (in-app purchase).

    Objavljeno: 8.2.2013
  • 25 milijard spletnih skladb

    Toliko jih namreč prodal doslej Apple prek svoje spletne trgovine iTunes. Za to so potrebovali 12 let, neverjetna številka pa pomeni, da prodali več kot tri skladbe na vsakega prebivalca tega planeta. Če so začetki bili razmeroma skromni, je rast bila v zadnjih letih dobesedno divja. Šele leta 2010 so dosegli mejo 15 milijard prodanih skladb (potrebnih je bilo 9 let), nato so v samo treh letih prodali nadaljnjih 10 milijard skladb.

    Objavljeno: 7.2.2013
  • Pisalo, ki opozarja na napake

    Nemški izumitelji in podjetnik Falk Wolsky je razvil elektronsko podprto pisalo, ki vibrira, ko na papir napišemo neberljivo ali napačno črko, z analizo zapisanih besed pa zna celo opozarjati na slovnične napake. Po mnenju izumitelja lahko pisalo z imenom Lernstift močno prispeva pri učenju (lepega) pisanja, pa tudi spodbuja pisca, da se potrudi ustvariti berljiva besedila.

    Objavljeno: 7.2.2013
  • Libre Office 4.0

    Organizacija Document Foundation je objavilo novo različico odprtokodnega pisarniškega paketa Libre Office 4.0. V novi različici so se dotaknili in izboljšali vse module ter dodali nekatere nove zmožnosti. Urejevalnik besedil Writer denimo zdaj nudi boljša orodja za komentiranje, urejanje glave in noge besedila, pripravo matematičnih izrazov, izboljšali pa so tudi združljivost z Microsoftovim zapisom .docx.

    Objavljeno: 7.2.2013
  • BlackBerry 10 in aplikacije za Android

    Ob številnih lastnostih pravkar predstavljenih telefonov BlackBerry Z10 in Q10 smo skoraj pozabili, da je proizvajalec že pred časom poskrbel za zanimivo možnost, da na njihovih izdelkih lahko poganjamo programe napisane za platformo Google Android.

    Objavljeno: 6.2.2013
  • Tipkovnica za iPad Mini

    Glede na priljubljenost pomanjšane tablice iPad Mini je bilo najbrž le še vprašanje časa, kdaj bodo zanjo na voljo najrazličnejši dodatki. Eden uporabnejših utegne biti tipkovnica, ki se na tablico poveže prek vmesnika Bluetooth in jo Logitech že nekaj časa ponuja za večje tablice iPad.

    Objavljeno: 6.2.2013
  • Michael privatizira Dell

    Ustanovitelj podjetja družbe Dell, milijarder in sedanji predsednik ter izvršni direktor družbe Michael Dell se je odločil, da bo podjetje vnovič privatiziral z odkupom, ki ga ocenjujejo v višini 24,5 milijarde dolarjev. Gre za največjo borzno transakcijo na svetu, odkar se je začela gospodarska kriza.

    Objavljeno: 6.2.2013
  • Okna na Androidu

    Kaj pravite na zamisel, da bi na tablicah in morda celo telefonih z okoljem Android poganjali programe za okolje Windows? To bo morda jutri celo mogoče s pomočjo znanega emulatorja Wine, ki ga avtorji ta hip prenašajo na okolje ARM. Še več, na evropski konferenci Free and Open source Software Developers' European Meeting so javno prikazali prvi delujoči prototip, ki je deloval na platformi ARM in na njej delujočem operacijskem sistemu Google Android. Delovanje emulatorja je za zdaj še obupno počasno, še posebej, ker je tudi Android sam po sebi deloval v emulatorju, kar pomeni, da je v ozadju precej nepotrebnega prevajanja kode. Avtorji menijo, da bi delujoči Wine na platformi Android ob dovolj zmogljivi strojni opremi solidno hitro poganjal vsaj nekatere programe za okolje Windows. Za zdaj še ni nobenih obljub, kdaj bo na voljo tako imenovana stabilna različica.

    Objavljeno: 5.2.2013
  • Brezžični Wi-Fi v Ljubljani živi!

    V Ljubljani so slovesno zagnali prvo fazo brezžičnega širokopasovno omrežja Wi-Fi z imenom WiFreeLjubljana. V prvi fazi je postavljenih osemdeset dostopnih točk, ki z brezžičnim signalom pokrivajo dele širšega mestnega središča. Na voljo je prebivalcem in obiskovalcem Ljubljane ter javnim zavodom in podjetjem pod okriljem Mestne Občine Ljubljana. Uporaba brezžičnega omrežja je eno uro na dan brezplačna.

    Objavljeno: 4.2.2013
  • Konec za Apple Mac Pro v Evropi?

    Apple je menda prodajalcem po Evropski Uniji poslal dopis, s katerim jih obvešča, da bo na ozemlju EU prenehal prodajati družino namiznih računalnikov Mac Pro. Zadnje pošiljke naj bi bile dostavljene do sredine februarja, konec prodaje pa bo v začetku marca. Kot razlog navajajo nova evropska določila okoli zaščite pri rabi notranjih ventilatorjev vgrajenih v računalnike (varnostna določila IEC 60950-1), zaradi katerih Mac Pro ne ustreza zahtevam.

    Objavljeno: 4.2.2013
  • 3D kamera za 3D tiskalnike

    Menda se nam že v kratkem obeta prava poplava 3D tiskalnikov, s katerimi lahko "natisnemo" predmete iz plastične mase. Vprašanje pa je, kako priti do kvalitetnih 3D modelov predmetov, ki jih želimo natisniti. Večina potencialnih uporabnikov zagotovo nima ustreznega znanja o modeliranju z zapletenimi programi CAD, tako da utegne biti pot do želenega cilja dokaj strma.

    Objavljeno: 4.2.2013
  • Pametni telefoni za vsak žep

    Ponudniki pametnih telefonov običajno s svojimi izdelki ciljajo na zgornji cenovni razred mobilnih izdelkov. Toda prostora za cenejše, čeprav tudi nekoliko manj zmogljive izdelke, je povsod po svetu, še posebej pa v manj razvitih državah, več kot dovolj. Morda se je tudi zaradi tega Intel, pač zato ker na drugih področjih zaostaja za tržnim deležem tekmecev, odločil, da bo stavil na manj razvita področja in cenejše telefone.

    Objavljeno: 4.2.2013
  • Brezžično napajanje za Galaxy S III

    Medtem, ko so vedno bolj glasne govorice, da bo prihajajoči Samsung Galaxy S IV imel kot eno poglavitnih novosti zmožnost brezžičnega napajanja, so se na spletu pojavila navodila, kako lahko to na preprosto naredimo za današnji Galaxy S III. Vse kar je potrebno, je nekaj rezervnih delov od zdaj že pokojnih telefonov Palm, bakreni trak, lepilni trak in dobršno mero spretnosti.

    Objavljeno: 3.2.2013
  • Napad na Twitter

    Omrežje Twitter je bilo pred nekaj dnevi tarča usmerjenega napada in uspešnega vdora, s katerim so vlomilci prišli do osebnih podatkov okoli 250.000 uporabnikov. Upravitelji omrežja so napad odkrili in ga uspeli omejiti, vendar je pred tem v neprave roke prišlo razmeroma majhno število (glede na to, da ima Twitter 140 milijonov uporabnikov) uporabniških imen, elektronskih naslovov in gesel uporabnikov. Tem so gesla že ponastavili in jih obvestili o potrebi po zamenjavi osebnih podatkov.

    Objavljeno: 3.2.2013
  • HP tudi s Chromebookom

    Podjetje Hewlett Packard se je odločilo, da bo kupcem ponudilo tudi prenosnik z Googlovim operacijskim sistemom Chrome OS. Novi član se imenuje HP Pavilion Chromebook in temelji na računalniku s 14-palčnim zaslonom ločljivosti 1366 x 768 pik. Poganja ga procesor Intel Celeron s taktom 1,1 GHz, kar pa je povsem dovolj za uporabo spletnih programov.

    Objavljeno: 2.2.2013
  • PC v kitarskem ojačevalcu

    Danes vse več glasbenikov uporablja računalnike pri svojem ustvarjalnem delu. Angleški proizvajalec kitarskih ojačevalnikov Orange Amplifiers tako že nekaj časa ponuja zanimivo kombinacijo ojačevalnika z vgrajenim računalnikom. Ta pomaga tako pri ustvarjanju zvočnih učinkov, predvsem pa kot orodje za snemanje glasbe.

    Objavljeno: 2.2.2013
  • Telefoni s (pre)velikimi zasloni

    Proizvajalci mobilnih telefonov očitno menijo, da je na trgu telefon s (pre)velikimi zasloni še precej priložnosti. Po tem, ko je Huawei predstavil telefon s 6,1-palčnim zaslonom, je korejsko podjetje Pantech prikazalo svoj novi model Vega No6, ki ima le malo manjši, 5,9-palčni zaslon IPS s sliko v polni ločljivosti HD (373 pik na palec!). Telefon poganja procesor Snapdragon S4, podpira omrežja LTE, poleg tega pa ima vgrajen digitalni fotoaparat s 13 milijoni pik. V Južni Koreji je treba brez subvencij zanj odšteti 780 dolarjev.

    Objavljeno: 1.2.2013
  • Sharpov IGZO UHD monitor

    Sharp je poskrbel za poslastico na področju monitorjev za računalniško rabo. Novi izdelek z oznako PN-K321H je med prvimi, ki uporablja Sharpovo patentirano tehnologijo IGZO (Indium Gallium Zinc Oxide) s katero je mogoče doseči 20 do 50-krat večjo gibljivost elektronov kot pri klasičnem amorfnem siliciju. To pa prispeva k temu, da skozi vsako piko prihaja več svetlobe, posledično k hitrejšemu delovanju, večji ločljivost in hkrati manjši porabi energije.

    Objavljeno: 31.1.2013
  • Intel mSATA SSD za Ultrabooke

    Podjetje Intel je predstavilo novo generacijo pomnilniških enot SSD z vmesnikom mSATA in pasovno širino 6 Gb/s, ki so namenjene pretežno modernim ultrabookom. Enote Intel SSD 525 so najnovejši član Intelove družine izdelkov SSD 500 in nudijo visoko zmogljivost, nizko porabo ob izredno majhnih dimenzijah.

    Objavljeno: 31.1.2013
  • BlackBerry 10 je tu!

    Končno je prišel dan, ko so luč sveta ugledali povsem novi telefoni BlackBerry z dolgo pričakovanim operacijskim sistemom BlackBerry 10. Na začetku sta novosti dve: model Q10 s klasično alfanumerično tipkovnico, po kateri je BlackBerry pravzaprav tudi zaslovel ter model Z10, ki ima namesto tega velik zaslon na dotik in zaslonsko tipkovnico.

    Objavljeno: 30.1.2013
  • Družba Philips se umika s področja zabavne elektronike

    Nizozemsko podjetje Philips je sporočilo namero o odprodaji svojega oddelka za zabavno elektroniko, v katerega sodijo izdelki s področja Hi-Fi, video izdelki in druga elektronika za domačo rabo. Za 150 milijonov evrov plus dodatno licenčnino za tržno ime bo ta produktni portfelj kupil japonski proizvajalec Funai.

    Objavljeno: 30.1.2013
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji