• Nikon D7100 (in S3500)

    Nikon je predstavil naslednika priljubljenega DSLR fotoaparata D7100. Novi model nosi oznako D7100 in prinaša podporo za fotografije formata DX z ločljivostjo 24,1 pik. Novosti sta izboljšani, 51-točkovni sistem samodejnega ostrenja (enakega uporabljata zmogljivejša fotoaparata D4 in D800) ter funkcija 1,3-kratnega prirezovanja (1,3x crop mode), ki razširi možnosti formata DX.

    Objavljeno: 22.2.2013
  • Google Chrome Pixel z zaslonom na dotik

    Google je nekoliko presenetljivo predstavil svojo različico računalnika Chromebook z operacijskim sistemom Chrome OS. Ultra lahek prenosnik z imenom Chromebook Pixel se uvršča v elitni razred, tako po vsebini, obliki, materialih, kot tudi ceni. Njegova največja posebnost pa je, da kot prvi Chromebook vsebuje tudi zaslon občutljiv na dotik.

    Objavljeno: 22.2.2013
  • Sony predstavlja PlayStation 4

    Sony je na posebnem dogodku v New Yorku predstavil dolgo pričakovano igralno konzolo PlayStation 4. Ta prihaja na police trgovin še pred koncem letošnjega leta, zamenjala pa bo dosedanjo generacijo, ki je vztrajala vse od leta 2006. Predstavitev je bila malce nenavadna, ker je bilo govora o številnih stvareh, a končne podobe konzole ni bilo na ogled.

    Objavljeno: 21.2.2013
  • Windows Blue na polovici razvoja

    Iz Microsoftovih logov prihajajo informacije, da je razvoj naslednje različice okolja Windows že približno na polovici poti. Microsoft seveda o projektu še vedno skrbno molči, toda vse več informacij potrjuje domneve, da bo Windows z delovno različico Blue nared še v letošnjem letu.

    Objavljeno: 21.2.2013
  • AMD Turbo Dock

    Podjetje AMD je morda našlo odgovor na Intelovo arhitekturo tankih prenosnih Utrabooko. Namesto, da bi jih posnemali, so ubrali novo pot in razkrili načrte za tehnologijo Turbo Dock, s katero bomo prenosnik preprosto spremenili v tablico. Poudarek je na napredenem varčevanju z energijo, ki bo različno glede na način rabe.

    Objavljeno: 21.2.2013
  • Vrhunsko priznanje za Videolectures.NET

    Spletni portal Videolectures.NET je v akademskih vodah priznan že vrsto let, zdaj pa je delo raziskovalcev in avtorjev Instituta Jožef Štefan doseglo še vrhunsko mednarodno priznanje. Organizacija Združenih narodov in Unesco, oziroma njihov globalni forum za informacijsko družbo so mu podelili nagrado za najboljši izdelek desetletja v kategoriji e-znanost in tehnologija.

    Objavljeno: 20.2.2013
  • Nvidia s titansko kartico

    Nvidia je predstavila grafično pošast, ki se ji pravi GTX Titan. Gre za grafično kartico, ki stane nič manj kot 1.000 dolarjev. Za ta denar kupec dobi izdelek, ki premore kar 2.688 jeder CUDA, 6 GB velik pomnilnik GDDR5, skupno kar 7,1 milijard tranzistorjev, ki zmorejo surovo moč 4.500 TeraFLOPSov.

    Objavljeno: 20.2.2013
  • Nov začetek za HTC One

    Po tem, ko je HTC One X v lanskem letu požel razmeroma skromen uspeh, proizvajalec vnovič vabi kupce s povsem prenovljenim modelom One (odstranili so pripono X), ki skuša biti največ, kar je mogoče med telefoni dobiti ta hip. Osrednjo pozornost bo najbrž vzbujal 4,7-palčni zaslon s polno ločljivostjo HD (da, kar 478 pik na palec!) in steklom Gorilla Glass 2.

    Objavljeno: 20.2.2013
  • Ubuntu za tablice

    Canonical je predstavil še četrti steber svoje dolgoročne strategije, za katerim se nahaja izvedba priljubljene distribucije Linux Ubuntu za tablične računalnike. Izdelek, ki je svoj sloves dosegel na namiznih in prenosnih računalnikih, se je pred časom začel seliti na televizorje (večpredstavne predvajalnike), nedavno pa so najavili, da jeseni pridejo na vrsto tudi pametni telefoni z okoljem Ubuntu.

    Objavljeno: 19.2.2013
  • Najhitrejši disk USB na svetu

    Podjetje Buffalo je predstavilo nov model zunanjega diska z oznako HD-GDU3, za katerega trdijo, da omogoča najhitrejši prenos podatkov med podobnimi izdelki. To so dosegli s kombinacijo vmesnika USB 3.0 in posebnega hitrega predpomnilnika velikosti 1 GB (Flash RAM), ki izravnava hitrost prenosa in s tem hitreje sprosti računalnik pri tovrstnih opravilih prenosa datotek.

    Objavljeno: 19.2.2013
  • Zaključek testa za Outlook.com

    Microsoft je uradno predstavil končno podobo spletne storitve za elektronsko pošto Outlook.com. Storitev, ki je bila predstavljena lani poleti je bila doslej namreč v preizkusni različici. Microsoft trdi, da danes poštno storitev uporablja že okoli 60 milijonov uporabnikov, od katerih je tretjina takih, ki so presedlali iz Googlove storitve Gmail.

    Objavljeno: 19.2.2013
  • Nova številka Monitorja

    Tokrat smo nekoliko pohiteli, saj je nova številka revije na voljo še pred šolskimi počitnicami. V njej so glavna tema računalniški servisi. V zadnjih nekaj mesecev smo namreč anonimno preizkusili devet servisov računalniške opreme, vsakemu smo odnesli enak računalnik z enakimi težavami, rešitve (in seveda tudi cene) pa so ponekod tudi zelo odstopale.

    Objavljeno: 19.2.2013
  • WD TV Play

    Western Digital je predstavil novega najmanjšega člana večpredstavnih predvajalnikov WD TV. S ceno le 70 dolarjev (velja za ZDA, brez DDV) bo WD TV Play nadomeščal originalni WD TV, ki je po svetu našel veliko število navdušencev. Za ta denar novinec ne prinaša sicer nič pretresljivega, a po drugi strani kar precej več kot slavni original.

    Objavljeno: 18.2.2013
  • Archos Platinum HD v 11,6-palčni izvedbi

    Archos je uradno napovedal začetek prodaje ali skorajšnji prihod kar treh novih tablic družine Platinum HD. Vse tri imajo skupno tehnično zasnovo, a različne velikosti in ločljivosti zaslonov. Skupni temelji so štirijedrni procesor s taktom 1,2 GHz, grafični pospeševalnik z osmimi jedri, 2 GB velik pomnilnik in Android 4.1 Jelly Bean. Vse tablice imajo tudi dve kameri, vmesnika USB in mini HDMI ter režo za kartice microSD.

    Objavljeno: 18.2.2013
  • Facebook napaden

    Pri najbolj priljubljenem družabnem omrežju na planetu so priznali, da so bili prejšnji mesec napadeni s strani spletnih zlikovcev, ki so se skušali dokopati do uporabniških podatkov. Napad na Facebook se je začel, ko je peščica zaposlenih obiskala eno izmed prizadetih spletnih strani. Ob obisku se je na računalnike obiskovalcev namestila škodljiva programska koda. Ko jo je zaznal osrednji antivirusni program, so jo zaposleni hitro odstranili in raziskali, če je pustila, kakšne posledice. Ugotovili so, da zlikovci niso naredili velike škode in so uporabniški podatki ostali nedotaknjeni.

    Objavljeno: 17.2.2013
  • Paketa Office 2013 ni mogoče (več) prestavljati

    Licenca pisarniškega programa prvič v zgodovini paketa Office ni prenosljiva. Ob namestitvi se namreč za vedno združi z računalnikom, zato se v primeru uničenja, kraje ali izgube matičnega stroja žal poslovimo tudi od pisarniške zbirke. Edina rešitev, ki jo v Redmondu podpirajo, je ponovna namestitev na isti računalnik. Microsoft je strogo politiko redkobesedno potrdil, dodatnih informacij pa ni želel izdati, zato ne vemo, kako se bo dotični nadzor izvajal. Jasna je zgolj ena stvar, omejitev so ustvarili v želi po čim večjem številu naročnikov na oblačne storitve pisarne Office 365.

    Objavljeno: 17.2.2013
  • Opera se pripravlja na grandiozno predstavo

    Norveško podjetje Opera Software ima z istoimenskim spletnim brskalnikom velik uspeh in še večje načrte. Pred dnevi so objavili prehod na odprti pogon WebKit, ki bo več kot tristo milijonom uporabnikov prinesel predvsem boljši prikaz mobilnih spletnih strani, sedaj pa je odjeknila še novica o prevzemu podjetja Skyfire Labs. Z njim bodo Norvežani dobili tehnologijo Rocket Optimizer, ki omogoča mobilnim operaterjem optimizacijo prenosa večpredstavnostnih vsebin, kar ob gneči na dostopnih točkah izboljša delovanje mobilnega omrežja za več kot polovico. Rocket Optimizer zna poiskati uporabnike s šibko povezavo in v milisekundah poskrbeti, da se njihova izkušnja izboljša. Prizadeti uporabnik prepozna delovanje tehnologije v ozadju po hitrejših zagonskih časih in manjšem številu zaustavitev ob predvajanju glasbe ali video posnetkov ali glasbe.

    Objavljeno: 16.2.2013
  • Skype z video sporočili

    Microsoft bo telefoniji Skype na operacijskih sistemih OS X, iOS in Android v kratkem dodal možnost pošiljanja video sporočil. Tri minute ali manj dolge posnetke bomo lahko poslali tako prijavljenemu kot tudi odjavljenemu prijatelju. Zmožnost bo sicer del plačljive storitve Skype Premium (5 USD mesečno), a bo prvih dvajset sporočil moč poslati zastonj. Čeprav se Microsoft trudi, da bi uporabniki čimprej posvojili Skype kot osrednje komunikacijsko orodje naših digitalnih življenj, v prvi fazi ne bo obogatene različice Skypa za Windows Phone, niti jih ne bodo deležna običajna Okna. Video sporočila bodo spočetka pošiljali le Američani in Angleži, nakar bodo spisek podprtih držav v Redmondu postopno razširili.

    Objavljeno: 16.2.2013
  • Pošiljanje velikih datotek

    Podjetje BitTorrent nas je presenetilo s storitvijo SoShare, ki omogoča, da izbranemu naslovniku pošljemo poljubno količino datotek večjega formata. Razvijalci so hiter način deljenja velikih datotek "izumili", zaradi omejitev sorodnih storitev, ki povzročajo vsakodnevne preglavice slehernemu uporabniku, največkrat pri poslovni rabi. Storitev je prvenstveno namenjena podjetjem, a jo lahko preizkusimo vsi. Prvih 1 TB poslanih podatkov gre na račun BitTorrenta, kasneje je SoShare plačljiv. Za pošiljanje velikih datotek brez omejitev potrebujemo uporabniški račun ter poseben vtičnik. Podprti brskalniki v Windows so Chrome, Firefox in Internet Explorer, na Macu se jim pridruži še Safari. Linux v beta različici storitve ni podprt.

    Objavljeno: 16.2.2013
  • Pirate Bay toži protipiratsko skupino zaradi piratstva

    Spletišče The Pirate Bay se je v preteklosti že večkrat znašlo na udaru raznih protipiratskih združenj in tako je bilo tudi tokrat. Finska skupina CIAPC (Copyright Information and Anti-Piracy Center) je naredila spletno stran, s katero pozivajo ljudi, da najdejo pošteno pot do iskanih filmov, glasbe in drugih digitalnih vsebin. Da bi bilo obiskovalcu takoj jasno, kam merijo, so s Piratskega zaliva dobesedno prekopirali CSS in uporabili enako oblikovanje, kar je razjezilo ljudi pri Pirate Bayu. Ker slednji tovrstne kraje intelektualne lastnine ne podpirajo, so se odločili za tožbo.

    Objavljeno: 15.2.2013
  • Navidezni USB ključ

    Priljubljena mobilna aplikacija Bump, ki med dvema telefonoma zgolj z dotikom prenaša fotografije, video posnetke in stike, je z novo različico še razširila svoja obzorja. Ker želi nadomestiti potrebo po prenašanju USB ključev, si je omislila enostaven prenos najrazličnejših podatkov s telefona na računalnik in nazaj. Kljub temu, da ima podobno funkcionalnost danes že vsaka oblačna shramba, Bump zadevo izpelje bolje. Ko želimo datoteko prenesti s telefona na računalnik, odpremo v brskalniku slednjega spletni naslov Bu.mp, zaženemo na telefonu aplikacijo, v njej označimo izbranko in z mobilno napravo trknemo ob tipko za presledek na tipkovnici dežurnega računala. Čarovnija je hipna in prvič skoraj ne moremo verjeti očem. V obe smeri lahko po opisani poti pošljemo neomejeno število datotek, katerih velikost ne sme presegati 30 MB. Dotično omejitev bo podjetje Bump Technologies, če se zmožnost izkaže za uporabno, sčasoma povečalo.

    Objavljeno: 15.2.2013
  • Apple kupuje nemški Loewe?

    Veliko je govoric o naslednjem Applovem izdelku, ki bi zopet na novo ustvaril trg in prerazporedil moči na tehnološkem bojišču. Veliko je govora o pametni uri, še več o televizorju. Slednjega je pred smrtjo napovedal sam Jobs in prepričani smo, da prihaja. Bojda je podjetje iz Cupertina vrglo oko na nemškega proizvajalca televizorjev Loewe. Da novica o bližajočem prevzemu ni iz trte zvita, nakazuje že Jobsova fasciniranost nad nemškim oblikovanjem, ki so jo posvojili tudi njegovi nasledniki, še bolj pa dogovore razkriva novo stanje na borzi, kjer je nemška delnica nedavno poskočila kar za slabo polovico. Trenutno vrednost nemškega podjetja tako ocenjujejo na dobrih 50 milijonov ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 14.2.2013
  • Stvaritelji policijskega virusa za zapahi

    V zadnjem času smo tudi v Sloveniji opazili porast tako imenovanega policijskega virusa, ki okuženi računalnik zaklene in od uporabnika zahteva plačilo namišljene kazni. Pri nas je bilo obvestilo opremljeno z znakom Ministrstva za notranje zadeve ter grbom Slovenske policije, kar je skupaj s slovenskim jezikom, v katerega je bilo besedilo prevedeno, nagnalo strah v marsikatero kost. Drugje ni bilo nič drugače, skupaj naj bi nepridipravi z izsiljevanjem v dveh letih pridobili več kot milijon evrov nepošteno pridobljenih finančnih sredstev.

    Objavljeno: 14.2.2013
  • Photoshop za telebane

    Ustvarjalci priljubljenega programa za obdelavo fotografij Photoshop, podjetje Adobe, dela skupaj z raziskovalci univerze v Michiganu na poenostavljeni različici manipulacije s slikami, ki bo namenjena uporabnikom mobilnih naprav. Nastajajoči PixelTone je osebni pomočnik, ki bo skladno z govorjenimi ukazi znal obdelati izbrano fotografijo v maniri pravega profesionalca. Razumel bo tako strokovne kot poljudnejše direktive. "Obarvaj majico v rdeče" bo na primer osebi na sliki spremenila barvo gornjega kosa oblačila. Glasovni ukazi bodo z roko v roki sodelovali s prstnimi gestami, s katerimi bomo med drugim lahko določili intenzivnost učinka in poimenovali ljudi na fotografiji. Adobe (s šolniki) pričakuje, da bo PixelSense obdelavo fotografije približal laikom, ki zahvaljujoč naprednejšim algoritmom v sodobnih digitalnih igračkah delajo vedno boljše (in zahtevnejše) fotografije, čeprav nimajo ustreznega znanja.

    Objavljeno: 14.2.2013
  • Natančnejši GPS

    Španski raziskovalci z madridske univerze so obelodanili rešitev za natančnejše zaznavanje avtomobilskega sistema za pozicioniranje. Danes običajni GPS s pomočjo satelitov določi točko lokacije v radiju petnajstih metrov, medtem ko se natančnost v gosto naseljenih območjih razširi v dvakrat večji krog zaznave. V nekaterih primerih, na primer v predoru, se sistem lahko povsem izgubi. Čeprav je trenutna natančnost za današnjo rabo povsem zadostna, je dotična tehnologija za prihodnost, na primer za avto brez voznika, neprimerna. Španska rešitev GPS dopolni s pomočjo merilnikov pospeška in žiroskopov. Obogaten sistem se ne ozira na okolico in določi lokacijo vozila na dva metra natančno. Rešitev za zdaj ni komercialno dostopna, saj želijo raziskovalci znanje najprej prenesti v mobilni svet in s tehnologijo opremiti tudi jutrišnje pametne telefone.

    Objavljeno: 14.2.2013
  • Najdražji telefon z Androidom

    Britanski proizvajalec luksuznih telefonov, do nedavnega podružnica finske Nokie, Vertu, je predstavil napravo z operacijskim sistemom Android. Britanci se niso izneverili tradiciji in so zopet ročno izdelali bogato opremljen, a povprečen telefon, ki z vključeno tehnologijo, kljub osmim evrskim tisočakom, kolikor hočejo za osnovni model, ne naredi vtisa. Telefon Vertu Ti ima 3,7 palca velik WVGA zaslon, dvojedrni procesor s hitrostjo 1,7 GHz, kamero s tipalom 8 MP, skromno baterijo 1250 mAh ter zgolj osnovno mobilno povezavo brez možnosti sodelovanja v omrežjih četrte generacije (4G, LTE). Vse skupaj poganja Ice Cream Sandwich (Android 4.0), kar je v času, ko uporabniki stremimo k Jelly Beanu in čakamo na Key Lime Pie, nerazumljiva poteza. Bržkone bogataši, ki uporabljajo bankovce namesto robcev, niso ravno tehnološko ozaveščeni.

    Objavljeno: 13.2.2013
  • Androidne aplikacije na Microsoftovi tablici

    Microsoft je z zamudo splavil profesionalno različico tablice Surface in jo po zadnjih podatkih tudi razprodal, čeprav v omejenih količinah in ob dejstvu, da so ob promociji pozabili omeniti eno izmed njenih privlačnejših zmožnosti. Ker tablico Surface Pro poganja običajni operacijski sistem Windows 8, je nanjo moč namestiti vse za sistem pisane aplikacije, vključno z nedavno predstavljenim BlueStacks App Playerjem, ki uporabnikom Microsoftove tablice omogoči uporabo skoraj milijon Androidnih programov in iger. Doslej si je zanimiv izdelek, o katerem si lahko več preberete v spodaj priloženem članku, preneslo več kot 5 milijonov uporabnikov, število pa naj bi se vsled dogovora s proizvajalci računalnikov v letu 2013 drastično povečalo. App Player naj bi bil skupaj z Windows 8 privzeto naložen na več kot 100 milijonov novih računalnikov.

    Objavljeno: 13.2.2013
  • Hitrejši SSD za Linux

    Intel je predstavil novo različico programske opreme za pospešeno delovanje predpomnilnika pri uporabi SSD diskov. Cache Acceleration Software (CAS) poslej podpira tako Windows kot Linux strežnike ter zagotavlja do osemnajstkrat hitrejše delovanje zahtevnejših aplikacij z veliko branja. Med svežimi zmožnostmi ne umanjkata podpora diskovnemu polju z bliskovnim pomnilnikom (NAND flash) in tehnologiji VMware vMotion, ki omogoča migracijo navideznih strežnikov z ohranjenimi podatki v predpomnilniku, ne glede na poreklo gostitelja. CAS 2.0 je neposreden produkt prevzema kanadskega podjetja NEVEX Virtual Technologies, ki ga je Intel prevzel konec lanskega poletja. Pred Intelovim posredovanjem se je tehnologija imenovala CacheWorks.

    Objavljeno: 13.2.2013
  • Dropbox za profesionalce

    Najbolj priljubljena oblačna shramba na planetu, Dropbox, se uspešno otepa tekmecev, ki ji dihajo za ovratnik. Ker se razvijalci pri Dropboxu zavedajo nevarnosti iz ozadja, storitev nenehno izboljšujejo. Zadnja oplemenitev je namenjena poslovni različici storitve Dropbox for Teams, ki je dobila nadzorno ploščo, preko katere bodo sistemski upravitelji v posameznem podjetju spremljali dogajanje na zakupljenem kosu oddaljenega diskovnega prostora. Z njeno pomočjo bodo v vsakem trenutku seznanjeni, kdo se je prijavljal v oblak in kdaj, obenem pa bodo posamezniku lahko določili pravice, razpoložljiv prostor ter dovoljene naprave, s katerimi bo lahko obiskal svoj del oblaka.

    Objavljeno: 13.2.2013
  • Najhitrejši (namizni, barvni) tiskalnik na svetu

    HP je v trgovine poslal izredno hitro serijo namiznih tiskalnikov OfficeJet Pro X. Gre za s tehnologijo PageWide opremljene naprave, ki barve na papir nanašajo sočasno in poleg hitrosti obljubljajo tudi tihost, saj se glave pri izpisovanju ne premikajo. Tiskalniki s faktorjem X so sposobni natisniti do 70 strani kakovostnega tiska na minuto, kar pri organizaciji Guinness World Records priznavajo za svojevrsten rekord. Za najhitrejši namizni, barvni tiskalnik na svetu je treba odšteti 450 ameriških dolarjev, medtem ko se cena večopravilnih modelov z isto tehnologijo in imenom začnejo pri 650ih zelencih.

    Objavljeno: 12.2.2013
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji