Objavljeno: 20.2.2013

Nov začetek za HTC One

Po tem, ko je HTC One X v lanskem letu požel razmeroma skromen uspeh, proizvajalec vnovič vabi kupce s povsem prenovljenim modelom One (odstranili so pripono X), ki skuša biti največ, kar je mogoče med telefoni dobiti ta hip. Osrednjo pozornost bo najbrž vzbujal 4,7-palčni zaslon s polno ločljivostjo HD (da, kar 478 pik na palec!) in steklom Gorilla Glass 2.

K temu moramo obvezno dodati najnovejši procesor Qualcomm Snapdragon 600 s taktom 1,7 GHz in 2 GB velik pomnilnik. HTC One je prvi telefon, ki vsebuje trenutno najbrž najbolj zmogljiv štirijedrni procesor za telefone, na njem pa deluje Google Android 4.1.2.

Namesto plastičnega ohišja, kot pri predhodniku, so tokrat naredili strojno obdelano aluminijasto ohišje, ki daje celoti luksuzen videz. K sreči ne prispeva k preveliki teži, saj telefon tehta le 147 gramov, ob tem pa meri 13,7 x 6,8 x 0,93 cm. Nabor vmesnikov je popoln, saj premore WiFi (do vključno N), bluetooth 4.0, HSPA, LTE in NFC. Pomnilnik je velik 32 ali 64 GB, so pa zato žrtvovali kartice microSD, ki jih ni.

Za današnje čase je drzna odločitev glede digitalnih fotoaparatov. Na prednji strani najdemo kamero z 2,1 milijoni pik, ki ima kar 88 stopinj širok zorni kot. Na zadnji strani pa je tak, ki premore le 4 milijone pik! Toda HTC opozarja, da so vgradili tipalo, ki sprejme kar trikrat več svetlobnih informacij, kot današnji fotoaparati za pametne telefone, kar naj bi zboljšalo fotografijo in video ob slabših svetlobnih razmerah. Kljub vsemu je dovolj, da z njim snemamo posnetke v polni ločljivosti HD.

Precej inovacij je tudi na strani programske opreme. HTC je novemu telefonu namenil uporabniški vmesnik Sense 5, ki je morda najbolj dodelan doslej. Izstopa predvsem začetni zaslon BlinkFeed, ki je v osnovi posnetek priljubljenega programa FlipBoard za tablične računalnike in telefone. Na prvi strani tako združuje informacije iz različnih spletnih virov in programov in jih uporabniku prikaže kot članke oziroma prispevke.

Zanimivost je tudi program Sense TV, ki služi kot daljinski upravljavec, vodič po TV programih in večpredstavni predvajalnik. Mimogrede, HTC One ima vgrajen tudi infrardeči oddajnik, ki so ga skrili v tipko za vklop, tako da ga dejansko lahko uporabljamo kot univerzalni daljinec za domače elektronske naprave. Zadnja novost je program HTC Sync Manager, ki omogoča preprost prenos in izmenjavo podatkov najrazličnejših tipov (kontakti, koledar, slike) z različnimi napravami, celo Applovimi z iOS.

V prodaji bo marca v kar 85 državah. Cena še ni uradno postavljena, ocenjujejo jo pa na okoli 600 dolarjev (cena v ZDA, brez subvencij).

http://www.htc.com/www/smartphones/htc-one/#

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji