Objavljeno: 19.2.2013

Ubuntu za tablice

Canonical je predstavil še četrti steber svoje dolgoročne strategije, za katerim se nahaja izvedba priljubljene distribucije Linux Ubuntu za tablične računalnike. Izdelek, ki je svoj sloves dosegel na namiznih in prenosnih računalnikih, se je pred časom začel seliti na televizorje (večpredstavne predvajalnike), nedavno pa so najavili, da jeseni pridejo na vrsto tudi pametni telefoni z okoljem Ubuntu.

Različica za tablične računalnike glede na zgoraj navedeno morda ni veliko presenečenje, glede na pokazano pa predstavlja zagotovo morda najbolj mikavno platformo od vseh štirih stebrov. Ubuntu za tablice bo temeljil na ogrodju, ki ga gradijo za telefone, le da so v novi izvedbi še bolj izdatno in s pridom uporabili večjo zaslonsko površino.

Z izvirno podporo za večkratni dotik so pripravili kretnje, ki omogočajo preprost preklop med programi v večopravilnem okolju. Enako preprosto je možno priklicati tudi zaslonske menuje in orodjarne posameznih programov, na primer kontrolnih tipk za vgrajene predvajalnike. Povsem unikatna novost za tablice pa je funkcija Side Stage, ki omogoča da na tablici poganjamo programe za telefone (Ubuntu) ob boku in sočasno s programi za tablice. Telefonski del preprosto zavzame desni del zaslona, tako da naenkrat lahko uporabljamo dva programa.

Tablični Ubuntu bo podpiral več uporabniški profilov in celo take za goste, ki jim lahko lastnik posodi tablico, brez skrbi za zasebnost informacij. Vgradili bodo tudi zmožnost krmiljenja in narekovanja besedil z razpoznavo govora, tesna povezljivosti z oblačnimi storitvami pa je nekaj, kar je danes že samo po sebi umevno. Uporabniški vmesnik je narejen tako, da skoraj poenoti uporabniško izkušnjo za lokalne programe in tiste v oblaku.

Razvoj je očitno potekal že nekaj časa, saj bo Canonical prvo različico razvijalcem posredoval že v nekaj dneh. Ubuntu bo najprej deloval na tablicah Google Nexus 7 in Nexus 10, kar je odlična novica glede na njihovo široko razširjenost. Za zdaj še ni znano, kdaj bo tablični OS dokončan, mnogi pa menijo, da bi izšel sočasno z izidom različice Ubuntu 14.04. Prve namensko razvite tablice z tem operacijskim sistemom lahko pričakujemo šele leta 2014.

http://www.ubuntu.com/devices/tablet

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji