Objavljeno: 21.2.2013

Sony predstavlja PlayStation 4

Sony je na posebnem dogodku v New Yorku predstavil dolgo pričakovano igralno konzolo PlayStation 4. Ta prihaja na police trgovin še pred koncem letošnjega leta, zamenjala pa bo dosedanjo generacijo, ki je vztrajala vse od leta 2006. Predstavitev je bila malce nenavadna, ker je bilo govora o številnih stvareh, a končne podobe konzole ni bilo na ogled.

Nova konzola je zopet zasuk v novo smer, saj se vrača na bolj konvecionalno zasnovo kot pri PS3, ki je temeljila na procesorjih Cell. Osnova za PS4 je "PC združljiv" (x86) procesor AMD "Jaguar", ki skupaj z grafiko Radeon tvori osrčje nove konzole. S tem so najbrž želeli predvsem ohraniti vzdržne proizvodne stroške, ki so pri prejšnji generaciji na začetku celo prebili prodajno ceno.

AMD-jev procesor sicer ni od muh, saj premore osem jeder, pomnilnik je velik kar 8 GB, celota pa zmore procesirati 1,84 TeraFLOPSov, kar ni kar tako. V nasprotju s pričakovanji je še naprej vgrajena enota Blu-ray (6x), čeprav je prihodnost igranja na tej konzoli predvsem v spletnem dostopu. Med ostale lastnosti velja šteti vmesnike WiFi 802.11n, USB 3.0, bluetooth 2.1, HDMI in celo optični in AV izhod za združljivost nazaj. Skratka, kot da bi go govorili o PCju.

Del novosti so seveda različne krmilne naprave, s katerimi lahko igramo igre in tudi sicer upravljamo igralno konzolo. Največ pozornosti je na predstavitvi požela igralna palica DualShock 4, ki prinaša številne novosti. Po obliki je bolj zaobljena in ima gumijaste dodatke za boljši oprijem. Poleg že znanih tipk so vgrajeni še sledilna ploščica (po vzoru PS Vita), priključek za slušalke, stereoskopska video kamera za 3D pozicioniranje v prostoru, poseben svetlobni indikator pa omogoča lažjo identifikacijo uporabnika, na posameznem krmilniku.

Ena večjih novosti je posebna tipka Share, s katero lahko igralci med igro z drugimi prijatelji in na družabnih omrežjih delijo uporabniško izkušnjo v obliki zaslonskih slik in video posnetkov igre. Še več, s tehnologijo podjetja Gaikai so dosegli zmožnost delitve celotne igre s prijatelji prek interneta, pri čemer obstaja celo možnost, da druga oseba "prevzame" igranje igre na daljavo. Menda bo možno na daljavo igrati s kolegi tudi prek prenosne konzole PlayStation Vita.

Sony je predstavil tudi optično stereoskopsko kamero PlayStatino Eye, ki je Sonyjev odgovor na Microsoftov Kinect. Kamera premore dve tipali z ločljivostjo 1280 x 800 pik, štiri mikrofone in 85-stopinjski zorni kot. Podpira razpoznavo obrazov, pozicioniranje igralcev in zaznavo globine. Višja ločljivost menda nudi še višjo natančno in izboljšano izkušnjo s krmilniki PlayStation Move, ki so podprti s strani PS4.

Za marsikoga bo razočaranje podatek, da PlayStation 4 ne bo mogel neposredno uporabljati iger za PS3. Namesto tega pri Sonyu obljubljajo, da bo možno igrati igre za PS3, pa tudi PS2 in PS1 prek storitve v oblaku. Slaba tolažba za dosedanje lastnike iger. V velik plus pa štejemo možnost, da se PS4 "zbudi" neposredno v nazadnje zapuščeno mesto v igri, tudi iz povsem ugasnjenega stanja. Povrh vsega ima PS4 zmožnost začetka igranja iger, še preden se te v celoti naložijo prek interneta. Konzola bo potrebne dele iger sproti in v ozadju nalagala iz oblaka.

PlayStation 4 se spogleduje z družabnimi omrežji, saj bodo uporabniki lahko račun v lastnem omrežju Sony Entertainment Network povezali s tistim na Facebooku, kasneje pa najbrž še kje. Načrtujejo tudi dodatne namenske programe za priljubljene tablične računalnike, kjer bo možno spremljati igranje na konzoli, morda pa bodo tablice služile tudi kot drugi zaslon.

Podporo za novo konzolo so po pričakovanjih potrdili skoraj vsi večji razvijalci iger, med katerimi mnogi razvijajo nove naslove ali različice, specifično za PS4. Sony uradno o cenah na predstavitvi ni govoril, menda pa bo na voljo v dveh različicah in sicer za ceno 430 in 530 dolarjev (cene v ZDA).

http://www.playstation.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji