• Mega oblačna shramba

    Razvpiti Kim Dotcom, ki so mu oblasti pred letom dni zaprle nadvse priljubljeno spletišče MegaUpload, se vrača. Mega je oblačna shramba, ki uporabnikom že spočetka ponudi zajetnih 50 GB prostora, ki ga zahtevnejši gostje z ugodnimi plačljivimi paketi povečajo na 4 TB. Od tekmecev se razlikuje po varnosti. Datoteke se že na potovanju proti strežniku šifrirajo s ključem, katerega pozna le uporabnik, ki jih je poslal na pot. Enako se godi prenosom v obratni smeri. Uporabniškega gesla skrbniki storitve Mega ne poznajo, zato ga ni dobro pozabiti. Oblačno storitev naj bi v bližnji prihodnosti obogatili še s pisarniško zbirko, neposrednim sporočanjem in mobilnim dostopom. Registracije so odprte na spodaj priloženem naslovu. Interesentom svetujemo zvrhano mero potrpežljivosti, saj ima Mega ob začetnem navalu kup porodnih krčev.

    Objavljeno: 20.1.2013
  • Konec plačljivih aplikacij?

    Pogled na seznam največjih zaslužkarjev tržnice App Store, nam razodene, da se uporabniki vedno bolj nagibamo k brezplačnim aplikacijam in igram. V zgodnjem obdobju mobilnega operacijskega sistema iOS so na lestvicah prevladovale plačljive aplikacije. Višja je bila cena posameznega izdelka, večji je bil končni izkupiček. Danes je povsem drugače. Največji zaslužkarji denar od uporabnikov izvabijo s tako imenovanimi notranjimi (ang. in-app) nakupi. Spočetka je uporaba izbranega izdelka brezplačna, plača pa se redna raba ali naprednejše zmožnosti. Med desetimi najbolj donosnimi aplikacijami za tablico iPad tako ni niti ene, ki bi bila že v štartu plačljiva, medtem ko je najbolj prodajana aplikacija za iPhone, Wood Camera, po zaslužku šele na 46. mestu.

    Objavljeno: 20.1.2013
  • Splet brez gesel

    Vsako leto se zvrsti vedno več varnostnih incidentov. Lani so jih med drugim skupili pri založniku iger Blizzard ter oblačni shrambi Dropbox. Tovrstni dogodki nas opominjajo, da splet ni varen. Dvom škodi največjemu na spletu, Googlu, zato si ga močno prizadeva razbliniti. Delno mu je uspelo z dvostopenjskim preverjanjem pristnosti (ang. two-step authentication), ki s pomočjo programskega generatorja števil dodatno zavaruje prijavo na posamezno spletišče ali spletno storitev. Ker ima tudi dotična rešitev določene pomanjkljivosti, spretni velikan brska dalje.

    Objavljeno: 19.1.2013
  • Natisni si Nokio

    Nokia zopet preseneča. Finci dokazujejo, da so vedno med prvimi pri vpeljavi novih tehnologij. Če je Lumia 920 dobila brezžično polnjenje, bo telefon nižjega cenovnega razreda z oznako 820 pritegnil poglede z videzom. S predlogami za tiskanje ovitka si bomo lahko omislili samosvojo zunanjo podobo Lumie 820. Tako predloge kot smernice, kako narediti unikatno hrbtno stran telefona so zbrane v paketu načrtov za 3D tiskanje. Nokia se zaveda, da je tovrstna aktivnost zaradi dragih tiskalnikov v zavetju domače sobe prej izjema kot pravilo, a računajo na profesionalce, ki bodo proti plačilu projekt bržčas rade volje natisnili. Nekaj takšnih najdemo tudi v Sloveniji. Morda se jim pred vrati kmalu začnejo zbirati stranke z Nokio v žepu.

    Objavljeno: 19.1.2013
  • Revije najprej v Applovi trafiki

    Eden večjih založnikov, Hearst Corporation, bo v Applovi trafiki Newsstand začel objavljati revije in časopise takoj, ko bodo poslani v tisk, kar pomeni, da bodo bralci Cosmopolitana in drugih znanih publikacij podjetja, svojo dozo izbrane droge dobili več dni pred kupci ter naročniki fizičnih izvodov. Skupaj z vedno nižjimi cenami digitalnega čtiva, izkoriščenostjo dane tehnologije, priročnostjo nakupa, zelenostjo branja in priljubljenostjo vsega, kar diši po tablicah, je videti, da se digitalnemu tisku obeta lepa prihodnost. O trenutnem stanju digitalnega založništva v naših logih si preberite v februarski številki Monitorja.

    Objavljeno: 19.1.2013
  • Namizne tablice

    Rojeva se nova kategorija računalniških izdelkov. Namizne tablice so naprave v velikosti monitorja, ki se v rokah prelevijo v tablico ali bolje rečeno, tablo. Na svet so privekale z drugimi hibridi, ki jih je navdihnil operacijski sistem Windows 8. Prvi je tovrstno napravo predstavil Sony (Vaio Tap 20), nakar mu je sledil kitajski Lenovo (IdeaCentre Horizon Table PC).

    Objavljeno: 18.1.2013
  • Lenovo Chromebook

    Prenosnik ThinkPad X131e, ki so ga pri podjetju Lenovo doslej prodajali skupaj z operacijskim sistemom Windows 8, bo tudi v drugo namenjen predvsem učnim ustanovam, le da se bo tokrat prelevil v Chromebook, računalnik z Googlovim sistemom Chrome OS. Razen tega, da bo imel dostop do aplikacij za izobraževanje in bo na voljo predvsem šolam in univerzam, je znanega bore malo. Imel bo 11,6 palčni zaslon LED z zaščito proti bleščanju, varčnejši Intelov procesor, vrata USB in izhod HDMI. Luč sveta bo s privlačno cenovno postavko 430 USD ugledal 26. februarja, najprej v ZDA.

    Objavljeno: 18.1.2013
  • Izposoja e-knjig v slovenskih knjižnicah

    Konzorcij slovenskih knjižnic za nabavo informacijskih virov COSEC ter Narodna in univerzitetna knjižnica sta pripravila testni dostop do zbirke elektronskih knjig eBook Public Library Collection, ki vsebuje več kot 20.000 knjig v angleškem jeziku. Izposoja je za slovenske splošne knjižnice omogočena na spodaj navedenem naslovu, medtem ko so elektronske knjige na voljo tudi v prostorih Mestne knjižnice Ljubljana. Izposojene knjige lahko uporabniki prebiramo na računalnikih, tablicah ali pametnih telefonih. Za branje v obdobju izposoje ne potrebujemo internetnega dostopa. Preizkus storitve bo trajal do konca februarja.

    Objavljeno: 17.1.2013
  • Android: Brezplačnih 50 GB

    Oblačna shramba MediaFire slovi kot ena radodarnejših. Vsak novinec je nagrajen s 50 GB brezplačnega prostora za shranjevanje podatkov na oblaku. Med prednostmi velja omeniti poenostavljeno deljenje naloženih datotek, spletna pisarniška orodja in namizno aplikacijo MediaFire Express, ki olajša nalaganje materiala z računalnika na oblak. Naštetemu velja pridodati še mobilni pripomoček za naprave z operacijskim sistemom Android, ki je poslej na voljo na tržnici Google Play. Gre za prvo različico programa, zato nas manko sočasnega prenosa ne moti preveč. Bržčas ga bodo v bližnji prihodnosti še dodali. Do takrat so nam na voljo neposreden prenos fotografij in video posnetkov, povezava z galerijo v telefonu ter pošiljanje posameznih datotek z elektronsko pošto, SMS sporočili ali s pomočjo drugih, na napravi nameščenih aplikacij.

    Objavljeno: 17.1.2013
  • Mozillin telefon v Sloveniji

    O Mozillinem prihajajočem operacijskem sistemu za pametne telefone smo v preteklosti že pisali, danes pa je v Sloveniji že naprava za razvijalce, na kateri lisičini čarovniki Firefox OS dejansko preizkušajo. Telefon ni označen, tako da o njegovem poreklu lahko le ugibamo. Bojda ga izdeluje kitajsko podjetje ZTE. Strojna opremljenost je nekje na nivoju pet let starega Applovega telefona iPhone, kar daje slutiti, da prvi telefoni z operacijskim sistemom Firefox OS, ki na trg pridejo še letos, ne bodo ravno v vrhu mobilne ponudbe. Logično, saj operaterji ciljajo na ceno izpod stotih dolarjev brez vezave. Testna enota ima v spodnji vrstici 4 gumbe, medtem ko bo končni izdelek, kot pri Applovem telefonu, izkoriščal zgolj enega. Firefox OS, nekoč imenovan Boot 2 Gecko, na pričujočem telefonu dela solidno, manjka mu le še poliranja in hitrosti.

    Objavljeno: 16.1.2013
  • Italijanska tablica z Linuxom

    DaVinci Mobile Technology pobirajo naročila za tablico Nibbio (ang. Kite). Gre za s Samsungovim Exynos 4412 štirijedrnim procesorjem, 2 GB RAMa, 32 GB vgrajene podatkovne shrambe in dvema kamerama (VGA / 2 MP) opremljeno napravo. Posebnost italijanske deset palčne (1920 × 1200) tablice sta dva operacijska sistema. Naprava z dvojnim zagonom bo uporabljala tako Android 4.0 kot tudi Ubuntu Linux 12.04. Prednaročilo (rezervacijo) cenijo na devetindvajset evrov, medtem ko bo polna cena tablice z davkom vred veljala 370 evropskih cekinov. Dobavo obljubljajo do 14. marca.

    Objavljeno: 16.1.2013
  • Facebook iskalnik

    Najbolj priljubljeno družabno omrežje na planetu, Facebook, bo v prihodnje bogatejše za (zmogljivejši) iskalnik. Graph Search bo znal odgovoriti na zelo ozko zastavljena vprašanja, kakršno je na primer, kdo so moji prijatelji, ki radi smučajo. Zasebnost bo ob poizvedovanjih spoštovana. Če, kdo od prijateljev, nečesa ne bo želel deliti z nami, nam tudi iskalnik ne bo mogel pomagati. Podatke, ki jih Facebook nima, bo Graph Search poiskal s pomočjo Microsoftovega iskalnika Bing. Novost spočetka seveda ne bo na voljo vsem, ampak zgolj izbrancem. Prošnjo za udeležbo v beta testiranju storitve lahko vložimo na spodaj priloženem spletnem naslovu.

    Objavljeno: 16.1.2013
  • UltraHD v Evropi

    Na satelitu Eutelsat z oznako 10A je začel delovati prvi UltraHD kanal v Evropi. Gre za demonstracijski program, ki s hitrostjo 50 sličic na sekundo predvaja posnetke z ločljivostjo 3840 × 2.160. Namenjen je predvsem poslovnim uporabnikom, ki bodo s prikazanimi osmimi milijoni slikovnih točk med drugim preizkusili izdelane televizorje, posneto vsebino ali opremljenost novega studia. Pri emitiranju slikovnega toka so se pri Eutel Communications povezali s podjetjem ATEME, ki skrbi za stiskanje podatkov. Prvi 4K program bo uporabljal kodiranje MPEG-4, gledalci pa ga bodo sprejemali s pomočjo štirih QuadHD tokov s pasovno širino 40 Mbit/s.

    Objavljeno: 15.1.2013
  • Asusova tablica za 150 dolarjev

    Asus je napovedal poceni, sedem palčno tablico, ki po videzu precej spominja na njihovo prodajno uspešnico Nexus 7. Drugačna od slednje, ki se je med drugim okitila z Zlatim monitorjem, je pri napovedanem malčku poleg cene žal tudi strojna opremljenost. Poldrugi stotak ameriških dolarjev kupi procesor VIA WM8950 s hitrostjo 1 GHz, grafično enoto Mali-400, 1 GB pomnilnika in 8 GB prostora, ki ga lahko razširimo s karticami microSD in podarjeno oblačno kvoto 5 GB. MeMO Pad bo poganjal operacijski sistem Android 4.1 Jelly Bean. Varčevalo se bo tudi pri zaslonu, ki z ločljivostjo 1024 × 600 bržkone ne bo nič posebnega. V različnih barvah bo naprava na voljo še pred koncem januarja.

    Objavljeno: 15.1.2013
  • Obtoženi spletni aktivist storil samomor

    Čudežni deček Aaron Swartz, ki je pri štirinajstih letih soustvarjal kodo za protokol RSS, je storil samomor. Priljubljeni spletni aktivist je življenje posvetil boju za pravico do informacije. Željo po splošni dostopnosti podatkov je kazal tako pri poslovnih odločitvah, njegovo podjetje se je združilo s priljubljenim novičarskim spletiščem Reddit, kot ob bolj spornih dejanjih, ki so mu zagrenila zadnja leta življenja. Leta 2008 je javno objavil petino dokumentov zvezne shrambe sodnih zapisov PACER, kjer so sicer računali deset centov po posredovani strani. Ker se je shramba financirala z javnimi sredstvi, je bil Swartz mnenja, da je javnost do "ukradenih" informacij upravičena. Oblast je spletno stran z javno objavljenimi dokumenti zaprla, a se Swartza ni lotila. Leta 2011 ni imel te sreče. Spisal je programček, ki je iz baze JSTOR, plačljivega servisa za distribucijo znanstvenih objav, prenesel 4,8 milijona dokumentov. Obtožili so ga računalniške prevare. Grozila mu je denarna kazen v višini enega milijona ameriških dolarjev in do 35 let zapora. Swartz pritiska ni zdržal, obesil se je v svojem stanovanju v New Yorku. Star je bil 26 let.

    Objavljeno: 14.1.2013
  • Amazon podarja digitalno glasbo

    Amazon je udejanjil zanimivo storitev, ki bi jo še nedolgo nazaj glasbeni založniki bojkotirali z vsemi možnimi sredstvi. Servis AutoRip kupce albuma na zgoščenki brez dodatnega stroška opremi s taisto glasbo v digitalni obliki. Takoj, ko CD kupimo, se v spletnem predvajalniku Amazon Cloud Player pojavijo oblačne verzije pesmi, do katerih lahko dostopamo od vsepovsod. Nespodobna ponudba velja za vse s storitvijo združljive zgoščenke iz obdobja zadnjih petnajst let. Tako se zna zgoditi, da pred leti kupljena glasba že čaka na nas v oblačnem predvajalniku Amazon Cloud Player. Slednjega lahko uporabljamo tudi Slovenci. Gre za oblačno storitev, podobno Applovemu servisu iTunes Match, ki za letno naročnino nudi popolnoma legalen dostop do vanjo naloženih pesmi. Pri Amazonu brezplačno naložimo do 250 pesmi. Če se odločimo za letno naročnino v višini petindvajsetih dolarjev, lahko spletno glasbeno zbirko povečamo na 250.000 vnosov.

    Objavljeno: 14.1.2013
  • Dropbox in fotografije

    Da je oblačna shramba Dropbox fotografska Meka za uporabnike pametnega telefona z nastavitvijo Camera Upload in željo po spremljanju vsakdanjika skozi objektiv, vemo že dalj časa, z novo posodobitvijo Androidne aplikacije pa zna postati tudi priročna zamenjava za pošiljanje naših izdelkov z elektronsko pošto.

    Objavljeno: 14.1.2013
  • Lego Mindstorms EV3

    Podjetje Lego je predstavilo novo generacijo nadvse zanimivega kompleta Mindstorms, s katerimi se mladi in manj mladi lahko učijo osnov robotike. Tako kot doslej lahko uporabniki iz sestavnih delov sestavijo različne delujoče prototipe, ki se odzivajo na okolico prek različnih tipal (svetloba, dotik, zvok,...). Nova različica Mindstorms EV3 dodaja infrardeče tipalo, predvsem pa so povsem prenovili centralno procesno enoto.

    Objavljeno: 13.1.2013
  • Firefox 18 in 19

    Mozilla je skoraj sočasno objavila dokončno osemnajsto različico brskalnika Fireefox in hkrati tudi razvojno različico Beta 19, ki prinaša zopet pomembne novosti. V različici 18 je glavna novost prevajalnik IonMonkey, ki za četrtino pohitri izvajanje kode JavaScript. Marsikomu bo zanimiva podpora za standard WebRTC, ki je sicer še v razvoju, omogoča pa videokonference v spletnem brskalniku brez uporabe dodatkov in vtičnikov. Omeniti velja še podporo za zaslone Retina na računalnikih Apple Mac, ki podpirajo višjo ločljivost.

    Objavljeno: 13.1.2013
  • Odbiti CES

    Kljub temu, da na sejmu CES prevladujejo računalniki, televizorji, telefoni in podobna zabavna elektronika, je na razstavnih prostorih možno videti tudi precej manj običajnih stvari. Ne nazadnje je to sejem za vso elektroniko, ki jo (morda) rabimo v domačem okolju.

    Objavljeno: 12.1.2013
  • PaperTab: upogljiva tablica

    V ozadju dogajanja na sejmu CES je bilo moč videti zanimiv prototip upogljivega tabličnega zaslona, ki je nastal v sodelovanju med družbami Intel, Plastic Logic in univerzo Queen's University. Računalnik, ki ima za zdaj zunanjo procesno enoto premore zelo tanek in upogljiv zaslon, da je videti prej kot plastična folija ali list papirja, kot računalniški zaslon.

    Objavljeno: 11.1.2013
  • Asus Cube

    Asus in Google sta združila moči pri novem večpredstavnem predvajalniku Asus Cube, ki temelji na platformi Google TV. Cube je, kot bi pričakovali glede na ime, predvajalnik v obliki kocke, ki omogoča predvajanje večpredstavnih vsebin hranjenih na lokalnih diskih, računalnikih ali drugih napravah, s predvajalnikov pa lahko dostopamo tudi do pretočnih spletnih servisov Netflix in Amazon Instant Video, kjer je na voljo zbirka čez 100.000 filmskih naslovov. Če to ni dovolj, Asus kompletu prilaga dostop do 50 GB lastnega pomnilniškega prostora v oblaku.

    Objavljeno: 11.1.2013
  • Pametni telefoni na CES-u

    V nasprotju s pričakovanji na letošnjem sejmu CES ni bilo prikazano prav dosti novih pametnih telefonov. Proizvajalci najbrž hranijo večino presenečenj za bližnji Mobile World Congres, ki se tradicionalno odvija februarja v Barceloni. Toda že iz tega, kar je bilo možno videti v Las Vegasu, je moč sklepati, da bodo v letu 2013 najzmogljivejši telefoni imeli 5- ali več palčne zaslone s polno ločljivostjo HD, fotoaparate s 13 milijoni pik, procesorje s (vsaj) štirimi jedri ter napredne mehanizme za varčevanje z energijo. Dodatno letos proizvajalci več kot sicer ciljajo na večjo odpornost na vlago in praske.

    Objavljeno: 10.1.2013
  • Novi procesorji za tablice in telefone

    Videti je, da se tudi na področju mobilnih naprav spuščamo v tekmovanje za čedalje zmogljivejše in hitrejše procesorje. Po tem, ko je Intel napovedal novo družino procesorjev Atom za mobilne naprave in Nvidia predstavila četrto generacijo platforme Tegra, sta na sejmu CES svoje odgovore podala tudi Qualcomm in Samsung.

    Objavljeno: 10.1.2013
  • 3D posnetki za vsakogar

    Čeprav se je izkazalo, da prikaz video posnetkov v 3D tehniki morda vendarle ni tako velik magnet za kupce, kot so sprva mislili, se večina proizvajalcev strinja, da so pomemben razlog za to drage naprave za snemanje domačih video posnetkov v 3D. Sony skuša to popraviti z najnovejšim kamkorderjem Handycam TD30V, ki bo prvič stal manj kot 1.000 dolarjev. V samo nekaj letih se je cena tovrstnih naprav torej znižala skoraj za 10-krat.

    Objavljeno: 10.1.2013
  • V znamenju 4K

    Proizvajalci televizorjev so na sejmu CES vnovič imeli glavno besedo in s svojimi najnovejšimi izdelki skoraj zasenčili novosti na drugih področjih. Več kot očitno je, da zelo hitro prihajajo časi ločljivosti UHDTV ali 4K, saj je prav vsak izmed glavnih proizvajalcev predstavil vsaj en izdelek na tej osnovi.

    Objavljeno: 9.1.2013
  • Video: Nexus 4

    V prihajajoči številki revije bo tudi preizkus Googlovega novega telefona, modela Nexus 4. Kratko predstavitev si lahko ogledate v našem videju.

    Objavljeno: 9.1.2013
  • 20-palčna tablica z ločljivostjo 4K

    Eno večjih presenečenj je na sejmu CES pripravilo japonsko podjetje Panasonic z izdelkom, ki bi jih lahko rekli tablica prihodnosti. Tablica, pravzaprav z velikostjo zaslona 20 palcev že kar tabla, ponuja ločljivost 4K, kar je največ doslej med prenosnimi napravami, hkrati pa je to tudi eden najmanjših zaslonov s tovrstno ločljivostjo. Doslej smo videli le prototipe s štirikrat in še večjimi diagonalami.

    Objavljeno: 9.1.2013
  • Intelove novosti

    Intel je na sejmu CES razkril cel niz novosti za najrazličnejše tipe mobilnih naprav. Za začetek je zanimiva že nova procesorska platforma Lexington (Z2420), ki je namenjena predvsem cenejšim pametnim telefonom za države v razvoju. Kljub temu zagotavlja razmeroma dobro procesno moč, saj skupaj z grafičnim jedrom PowerVR omogoča predvajanje in snemanje video posnetkov v polni ločljivosti HD, procesor pa bo s taktom 1,2 GHz dovolj zmogljiv za podporo omrežjem HSPA+.

    Objavljeno: 8.1.2013
  • Nvidia Tegra 4 in Project Shield

    Nvidia je na sejmu CES uradno predstavilo nov sistemski nabor Tegra 4, ki prinaša nov zmogljivostni skok za tablice in pametne telefone. Kot je znano, novi nabor temelji na štirijedrnem procesorju ARM Cortex-A15 in dodatnim jedrom za procesiranje podatkov v mirovanju, ki so ga v drugi generaciji še dodatno dopolnili.

    Objavljeno: 8.1.2013
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji