Objavljeno: 10.1.2013

Pametni telefoni na CES-u

V nasprotju s pričakovanji na letošnjem sejmu CES ni bilo prikazano prav dosti novih pametnih telefonov. Proizvajalci najbrž hranijo večino presenečenj za bližnji Mobile World Congres, ki se tradicionalno odvija februarja v Barceloni. Toda že iz tega, kar je bilo možno videti v Las Vegasu, je moč sklepati, da bodo v letu 2013 najzmogljivejši telefoni imeli 5- ali več palčne zaslone s polno ločljivostjo HD, fotoaparate s 13 milijoni pik, procesorje s (vsaj) štirimi jedri ter napredne mehanizme za varčevanje z energijo. Dodatno letos proizvajalci več kot sicer ciljajo na večjo odpornost na vlago in praske.

V odsotnosti novih modelov vodilnih proizvajalcev smo tako videli nove izdelke izzivalcev, kot so Huawei, Pantech, Alactel in Sony. Največji telefon so brez dvoma predstavili pri kitajski družbi Huawei, kjer nudi Ascend Mate kar 6,1-palčni zaslon IPS z ločljivostjo 1280 x 720 pik. Telefon ima obenem štirijedrni procesor s taktom 1,5 GHz, 2 GB RAM in fotoaparat z 8 milijoni pik. V primerjavi s tipičnimi pametnimi telefoni, kot je Apple iPhone, je videti že kot kaka tablica. Drugi model kitajskega proizvajalca je Ascend D2, ki ima "le" 5-palčni zaslon, a zato s polno ločljivostjo HD. Seveda oba uporabljata Android 4.1.

Sony je na sejmu prikazal vrhunski model družine Xperia in sicer model Xperia Z. Zaslon je tudi v tem primeru 5-palčni, s polno ločljivostjo HD, procesor je Qualcomm Snapdragon S4 Pro, vse skupaj s fotoaparatom s 13 milijoni pik, Androidom 4.1 in številnimi dodatki, specifično razvitimi za ta model. Na izbranih trgih bo poleg tega modela na voljo tudi Xperia ZL, ki je še rahlo manjši in tanjši, ob nekaterih tehničnih lastnostih kot model Z.

V ospredje je zopet prišlo podjetje Alcatel, ki je na sejmu predstavilo 5-palčna modela Scribe Scibe HD in Scribe X. V prvem primeru gre za zaslon z ločljivostjo 720p, v drugem pa polno ločljivostjo HD. Zmogljivejši model bo imel procesor s taktom 1,4 GHz, podporo za LTE in fotoaparat z 12 milijoni pik. Na drugem koncu cenovne lestvice srečamo množični model OnteTouch Pop, ki premore 4,5-palčni zaslon ločljivosti 960 x 540 pik, 512 MB RAM, in fotoaparat z ločljivostjo 5 milijonov pik. Na voljo z ohišjem v več barvah in menda za zelo mamljivo ceno, a za zdaj pri Alcatelu ostajajo še malo skrivnostni.

Kako nizko lahko padejo cene pametnih telefonov pa prikazuje podjetje Pantech z modelom Discover, ki bo v ZDA stal le 50 dolarjev. Za ta denar dobimo 4,8-palčni zaslon, dvojedrni procesor s taktom 1,5 GHz, 16 GB Flash RAM, režo za kartice SD in fotoaparat z 12,6 milijoni pik. Ni slabo.

http://www.cesweb.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji