Objavljeno: 9.1.2013

V znamenju 4K

Proizvajalci televizorjev so na sejmu CES vnovič imeli glavno besedo in s svojimi najnovejšimi izdelki skoraj zasenčili novosti na drugih področjih. Več kot očitno je, da zelo hitro prihajajo časi ločljivosti UHDTV ali 4K, saj je prav vsak izmed glavnih proizvajalcev predstavil vsaj en izdelek na tej osnovi.

Za vse izdelke veljajo zelo podobne značilnosti: izjemna kakovost slike, zelo velike diagonale, vsi bodo v prodaji že v letu 2013 in skoraj za vse velja, da cene še niso znane. Med izdelki velja izpostaviti najzmogljivejšo Samsungovo novost, televizor serije S9, ki zaradi zanimivega dvojnega okvirja spominja že skoraj na skulpturo. Na začetku bo na voljo v 85-palčni različici, kasneje menda celo 95 in 110 palčni. Najmanjši televizor s tehnologijo 4K je prikazal Sharp (32 palcev), vendar dvomimo, da bo zato bistveno cenejši.

Samsung Series S9.

Druga tehnologija, ki je na letošnjem sejmu doživela dokončno potrditev so dolgo pričakovani televizorji s tehnologijo OLED. Dosedanji izdelki so bili dragi in so ponujali za televizorje zelo majhne velikosti zaslonov. Tako Samsung kot LG sta zato predstavila OLED televizorje z diagonalo zaslona 55 palcev, ob čemer je debelina celote bolj podobna tablicam, torej merljiva v milimetrih. Cene kljub vsemu ostajajo zelo visoke in kot kaže vsaj v letošnjem letu samo za izbrance. Sony in Panasonic sta celo združila obe najbolj zanimivi tehnologiji in na sejmu prikazala 56-palčne televizorje, ki nudi za ločljivost 4K ob uporabi tehnologije OLED.

Panasonic z ločljivostjo 4K in tehnologijo OLED.

Sony z ločljivostjo 4K in tehnologijo OLED.

55-palčni televizor OLED znamke LG.

55-palčni televizor OELD znamke Samsung.

Seveda je na sejmu mrgolelo tudi veliko "navadnih televizorjev, torej takih z ločljivostjo zgolj HDTV, ki pa dobivajo vse več naprednih funkcij. Samsung je denimo na sejmu predstavil nov razširitveni modul za obstoječe televizorje, s katerim omogočajo nekajkrat večjo procesno zmogljivost z uporabo procesorja s štirimi jedri.

Vse več je televizorjev, ki imajo pametne daljinske upravljavce ali druge mehanizme za upravljanje, kot so razpoznava govora, razpoznava kretenj in druge posebnosti. Panasonic pa je predstavil tudi zanimivo pisalo, ki kot opcijski dodatek omogoča, da na zaslonu rišemo z elektronskim črnilom.

Eden izmed hitov med proizvajalci televizorjev je tudi povezljivost z mobilnimi napravami. Za novo generacijo lahko skoraj privzamemo, da bo omogočala neposredni prenos ali zrcaljenje slike iz mobilnih naprav družb Apple in Google, pa tudi Microsoft ni daleč. Kar nekaj novih televizorjev ima vgrajeno tudi najnovejšo različico platforme Google TV. LG je to tehnologijo vgradil kar v sedem novih modelov.

Še eno zanimivost je bilo mogoče videti na sejmu: ploske televizorje z ukrivljenim zaslonom. Tovrstne modele sta prikazala tako Samsung kot LG, v obeh primerih pa so uporabljeni zasloni OLED. Menda da taka oblika zaslona zlasti pri velikih diagonalah omogoča prikaz slike z manj popačenj na robovih.

Ukrivljeni televizorji LG.

Ukrivljeni televizorji Samsung .

Kdor misli, da je vse povezano samo z najnovejšimi tehnologijami se moti. Panasonic s svojimi plazemskimi televizorji že vrsto let dokazuje in žanje, da je najboljša slika morda še vedno tu. Prav zato nadaljujejo z razvojem in pred nami je nova generacija modelov, ki nosijo oznake ZT60, VT60 in ST60. Med drugim podpirajo upravljanje z glasom, pisanje po zaslonu z elektronskim pisalom in uporabniku prilagodljiv začetni zaslon.

Panasoniv VIERA VT60.

http://www.cesweb.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji