Objavljeno: 4.2.2013

Brezžični Wi-Fi v Ljubljani živi!

V Ljubljani so slovesno zagnali prvo fazo brezžičnega širokopasovno omrežja Wi-Fi z imenom WiFreeLjubljana. V prvi fazi je postavljenih osemdeset dostopnih točk, ki z brezžičnim signalom pokrivajo dele širšega mestnega središča. Na voljo je prebivalcem in obiskovalcem Ljubljane ter javnim zavodom in podjetjem pod okriljem Mestne Občine Ljubljana. Uporaba brezžičnega omrežja je eno uro na dan brezplačna.

Za dostop do brezplačnih vsebin ni potrebna predhodna registracija. Kdor v spletni brskalnik vpiše naslov spletne strani, ki je vedno dostopna brezplačno (npr. www.ljubljana.si), se mu stran odpre, če pa vpiše naslov, ki ni prosto dostopen (npr. www.google.com), je preusmerjen na portal, kjer izbere brezplačen dostop v internet. V okviru brezplačnih vsebin, do katerih bodo uporabniki dostopali brez registracije, so med drugimi predvidene naslednje domene: www.ljubljana.si, www.vistiljubljana.si, www.siol.net, www.telekom.si, www.mobitel.si, www.najdi.si, www.itak.si in domene vseh javnih zavodov in podjetij v okviru MOL. Za dostop do teh strani ni časovnih in količinskih omejitev prenosa podatkov.

Kot že rečeno, bodo uporabniki omrežja imeli na voljo eno uro brezplačnega dostopa do interneta na dan, in sicer pod naslednjimi pogoji: časovna omejitev bo 60 minut kumulativno (možnost večkratne registracije v obdobju od 00:00 do 24:00); količinske omejitve prenosa podatkov ne bo; omejitev hitrosti prenosa bo 512 kb/s; uporabniki se bodo v omrežje prijavili preko portala z vpisom svoje mobilne telefonske številke in z WiFree kodo, ki jo bodo dobili s SMS sporočilom.

Po poteku brezplačnih 60 minut se uporabniki lahko odločijo za dnevni zakup (24 ur od trenutka prve prijave) po ceni 3,90 EUR, sedem-dnevni zakup po ceni 9,90 EUR ali 30-dnevni zakup po ceni 29,90 EUR. Plačljiv dostop do omrežja je mogoč z Moneto in s kreditnimi karticami.

Plačljiv dostop do omrežja WiFreeLjubljana je že vključen tudi v nabor storitev Turistične kartice Ljubljana.

Ko bo brezžično omrežje WiFreeLjubljana v celoti dograjeno, bo z brezžičnim signalom in dostopom do spleta pokrivalo 90 odstotkov območja širšega mestnega središča, 80 odstotkov naseljenega območja do obvoznice in 40 odstotkov naseljenega območja do meja Mestne občine Ljubljana. Omrežje bo sestavljalo okoli 1.430 brezžičnih točk.

Mestna občina Ljubljana je brezžično omrežje na območju MOL zgradila in predala v uporabo v javno zasebnem partnerstvu z družbama Telekom Slovenije, d. d., in NIL, d. o. o. Projekt, ki je med prvimi te vrste na svetu, in je ocenjen na okrog deset milijonov evrov, bo poleg bolj prijaznega mesta za meščane in obiskovalce omogočil konsolidacijo informacijskih in telekomunikacijskih storitev mestne uprave in javnih zavodov ter pomembno vplival na konkurenčnost gospodarstva in splošni razvoj mesta. Partnerstvo je sklenjeno za obdobje desetih let.

Izgradnja kakovostnega IKT-omrežja v MOL bo v drugi fazi poskrbela za konsolidacijo storitev mestne uprave in javnih zavodov ter podjetij na področju informacijskih tehnologij. Del projekta obsega postavitev t. i. zasebnega mestnega oblaka oziroma postavitev podatkovnega centra MOL na dveh nadomestnih lokacijah. Ta bo opremljen z vso potrebno infrastrukturo in poslovnimi programskimi rešitvami, ki jih bodo poslovni subjekti pod okriljem MOL, ti delujejo na 326 lokacijah, najemali glede na lastne potrebe.

Hkrati bo nova infrastruktura prevzela vlogo enotnega telekomunikacijskega omrežja, ki bo obsegalo tako stacionarno VoIP kot mobilno telefonijo. Fiksno-mobilna konvergenca med pravnimi subjekti MOL bo omogočila, da se bodo klici prek omrežja MOL obravnavali kot interni klici in jih zasebni partner ne bo zaračunaval.

http://www.wifreeljubljana.si/

http://www.telekom.si

http://www.nil.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji