• Google Apps brez podpore za Windows Vista

    Google je objavil, da bo v prihodnjih tednih opustil podporo za Google Apps za brskalnik Internet Explorer 9. Gre za zadnjo različico IE, ki je še podprt v Windows Vista (IE 10 deluje v Windows 7 in 8). Enako seveda velja tudi za Windows XP. Seveda pa so podprte novejše različice brskalnika Google Chrome in Mozilla Firefox, ki so vse na voljo tako za Windows XP kot za Visto (to velja tudi za Applov Safari). Sprememba bo tako vplivala le na večja podjetja, ki uporabljajo Google Apps v navezi s starejšimi različicami sistemov Windows in Internet Explorer.

    Objavljeno: 7.11.2013 12:00
  • Lenovo z višjim zaslužkom v zadnjem letu

    Pri kitajskem Lenovotu so objavili, da se je njihov zaslužek v zadnjem letu (do vključno tretje četrtine letos) dvignil za 36 odstotkov. Za to naj bi bili v veliki meri zaslužni telefoni in tablice, ki so vse bolj priljubljene. Zaslužka je tako 220 milijonov dolarjev, prihodki so se tudi dvignili na 9,8 milijard dolarjev (to je 13 odstotkov višje od leta prej).

    Objavljeno: 7.11.2013 08:00
  • Twitter na borzi

     Družba Twitter je sedaj pod kratico TWTR uvrščena na Newyorško borzo, udarec po borznem zvonu pa je pospremil njihov tvit #Ring!.

    Objavljeno: 7.11.2013
  • Amazon naznanil nove oblačne GPU instance

    Amazon je v okviru svoje ponudbe oblačnih računalniških instanc (Amazon Elastic Compute Cloud – EC2) začel ponujati novo vrsto instanc, namenjenih aplikacijam, ki potrebujejo visoke grafične zmogljivosti. Nove instance uporabljajo rešitve podjetja Nvidia, namenjene pa so vsem, ki se ukvarjajo z obdelavo videa, izdelavo 3D vizualicacij, konec koncev pa tudi za vse strežniške aplikacije, ki zahtevajo veliko procesne moči.

    Objavljeno: 6.11.2013 11:00
  • Telekom združuje storitve pod eno blagovno znamko

    Telekom Slovenije je danes naznanil konsolidacijo blagovnih znamk, pod katero bo vso svojo ponudbo tržil pod krovno znamko Telekom Slovenije. Kljub temu pa bodo še naprej uporabljali tudi dobro znani (in uveljavljeni) znamki Mobitel in SiOL, vsaka v svojem segmentu. Z novim korakom zaključujejo proces, ki so ga pričeli leta 2011 z združitvijo družb Telekom in Mobitel.

    Objavljeno: 6.11.2013 10:00
  • Zemanta pridobila dodatni kapital

    Najbolj uspešno slovensko start-up podjetje, Zemanta, je pridobilo dodatna dva milijona dolarjev tveganega kapitala, ob tem pa tudi novega glavnega izvršnega direktorja. Slednji je postal Todd Sawicki, ki je doslej imel vlogo predsednika podjetja, pred tem pa je delal pri podjetju Cheezburger . Novi kapital je prišel s strani vlagateljev Union Square Ventures in Social Starts.

    Objavljeno: 6.11.2013 09:00
  • Računalniški virusi, ki skačejo po zraku?

    Kako se najučinkoviteje zaščititi pred vdori v sisteme in virusi? Za res pomembne industrijske sisteme je odgovor res enostaven – ne smete jih povezati v internet ali lokalno omrežje niti nanje priključevati prenosnih nosilcev podatkov. Računalniški virusi, v nasprotju z začetniškim prepričanjem nepoznavalcev, ne letijo po zraku. In tudi okužbe se v skrajnem primeru pozdravi s formatiranjem. Virusi se pač ne morejo skriti pod stopnice. Pa se res ne morejo?

    Objavljeno: 6.11.2013 06:00
  • Glavni izvršni direktor Acerja odstopil

    Da računalniški trg ravno ne cveti je znano, slabi poslovni rezultati podjetja Acer pa so sedaj odpeljali izvršnega direktorja, Zhentanga Wanga. Pozicijo bo zapustil z novim letom, nadomestil pa ga bo Jim Wong, predsednik podjetja. Acer drži četrto mesto na svetu pri prodaji osebnih računalnikov, a so v tretjem četrtletju letošnjega leta pridelali 446 milijonov dolarjev izgub, prodaja računalnikov jim je v tem času padla za dobro tretjino.

    Objavljeno: 5.11.2013 14:00
  • Nikon z novodobno klasiko

    Nikon je danes na novinarski konferenci predstavil nov digitalni zrcalno-refleksni aparat, ki v ohišju, ki spominja na klasične filmske aparate družine F, prinaša povsem digitalno zasnovo. Novi aparat, imenovan Df, je zasnovan na tipalu polnega Leica formata, znanega že iz modela D4. Gre za odlično tipalo s 16 milijoni slikovnih pik, kjer gre občutljivost ISO do 12,800 (oziroma programsko do 204,800).

    Objavljeno: 5.11.2013 13:00
  • Telekom Slovenije zlorabljal prevladujoč položaj pri ADSL

    Javna agencija RS za varstvo konkurence (AVK) je v ponovljenem postopku ugotovila, da je Telekom Slovenije od prvega decembra 2002 do petega septembra 2005 zlorabljal svoj položaj pri širokopasovnem dostopu ADSL. To je storil tako, da je internetnim ponudnikom pogojeval priključitev ADSL s predhodnim zakupom ISDN priključka s strani končnih uporabnikov, s čimer je kršil zakon o preprečevanju omejevanja konkurence.

    Objavljeno: 5.11.2013 08:00
  • Googlova skrivnostna barka buri domišljijo

     Tovorna barka, ki jo je (najverjetneje) Google zasidral v zalivu pred San Francisom, sproža številna ugibanja o njeni namembnosti. Gre za skladišča očal Google Glass, vesoljsko dvigalo ali plavajoči podatkovni center?

    Objavljeno: 5.11.2013
  • Blackberry ne bo prodan

    Kanadsko podjetje BlackBerry Ltd. je dobra dva meseca iskalo kupca, pri tem pa so tudi dobili pismo namena s strani investitorskega podjetja Fairfax Financial Holdings, ki je bilo za telefonsko podjetje pripravljeno odšteti slabih pet milijard dolarjev. A očitno niso našli skupnega jezika, saj so pri BlackBerryju napovedali nove načrte, po katerih naj bi nabrali milijardo dolarjev svežega kapitala, hkrati pa bodo zamenjali glavnega izvršnega direktorja. Dosedanjega direktorja, Thorsten Heins-a, bo vsaj začasno zamenjal John Chen, izvršni predsednik uprave. Novica je še nekoliko znižala vrednost BlackBerryjevih delnic.  

    Objavljeno: 4.11.2013 15:00
  • V ZDA že dovoljena uporaba elektronike med poleti, v EU kmalu

    Kmalu bomo lahko tudi na letalih uporabljali elektronske naprave. Sedaj sicer lahko med poletom uporabljate bralnik e-knjig, prenosnik ali telefon v načinu brez povezave (flight mode), a je treba vse te naprave izključiti med vzletom, dvigom, spustom in pri pristanku. Razlogi za to so večidel zgodovinski, kar priznavajo tudi agencije, ki skrbijo za varnost nad oblaki. Ameriška FAA je tako 31. oktobra ukinila to prepoved, evropska EASA pa bo sledila kmalu.

    Objavljeno: 4.11.2013 06:00
  • Plazme končujejo svojo pot

    Japonski Panasonic je napovedal konec proizvodnje plazemskih zaslonov, ti so očitno izgubili bitko z zasloni LCD. Panasonic je še zadnji proizvajalec, ki množično izdeluje plazemske zaslone, njihovi televizorji že več let slavijo po zelo dobri kakovosti slike. A očitno se trg premika v druge smeri, saj naj bi v zadnjih letih njihov oddelek za plazme ustvarjal izgubo. Tovrstne televizorje sicer še proizvajata LG in Samsung, a v vse manjših količinah, razvoja tudi že nekaj časa ni več.

    Objavljeno: 4.11.2013
  • Patentna vojna se zaostruje

    Vojna med velikani nam ljube industrije se zaostruje. Priljubljeno orožje so zaščitene tehnologije, patenti. Potem ko je moral Google pri nakupu paketa patentov telekomunikacijske družbe Nortel, priznati premoč skupini Rockstar, ki je v imenu družb, med katerimi ne manjkajo Apple, Microsoft in Blackberry, kupila kanadsko znanje za osuplive štiri milijarde in pol dolarjev, je bilo jasno, da do nove tožbe ni več daleč. Skupina Rockstar je takoj sprožila pravdni spor proti Googlu, Samsungu, HTCju ter drugim proizvajalcem pametnih telefonov s 4G povezljivostjo in spletnim iskanjem, kjer našteti uporabljajo tehnologijo, zaščiteno s strani propadlega podjetja Nortel. 

    Objavljeno: 3.11.2013 07:00
  • Facebook z dobrimi rezultati in nečednimi načrti

    Facebook je največje družabno omrežje na svetu. Kljub doseženi velikosti se še naprej širi. V tretjem četrtletju letešnjega leta je v primerjavi z lanskim obdobjem podjetje povečalo število dnevno aktivnih uporabnikov za četrtino, mobilnih za slabo polovico in zaslužek od oglasov na dve milijardi ameriških dolarjev čistega dobička. Mobilno oglaševanje jim je v skupno blagajno prineslo skoraj 500 odstotkov več cvenka kot lani.

    Objavljeno: 3.11.2013 05:00
  • Veliki proti vsesplošnemu špijoniranju

     AOL, Apple, Facebook, Google, Microsoft in Yahoo – sama velika imena tehnološkega biznisa, v odprtem pismu zahtevajo več transparentnosti pri državnem nadzorovanju njihovih uporabnikov.

    Objavljeno: 3.11.2013
  • Študent obogatel z Bitcoinom

    Pred štirimi leti je Norvežan Christopher Koch pisal diplomo o šifriranju. Med spletnim raziskovanjem je naletel na Bitcoin. Digitalna denarna enota ga je z zaščito tako navdušila, da je v študijske namene zanjo zapravil 26 ameriških dolarjev. Kupil je 5000 Bitcoinov. Na investicijo je ob drugih obveznostih pozabil, dokler se ni o Bitcoinu začelo na veliko pisat. Letošnjega aprila je bolj za šalo, kot zares, zopet preveril svoj spletni račun. Po nekaj poskusih prijave z napačnim geslom, ga je pričakalo največje presenečenje doslej. Njegova naložba je bila vredna reci in piši slabih 886.000 USD. Medtem ko je vrednost Bitcoinu še naprej rasla, si je s petino prisluženega denarja kupil prestižno stanovanje v Oslu. Turbulentna valuta mu je prinesla srečo.

    Objavljeno: 2.11.2013 07:00
  • Intel bo proizvajal procesorje ARM

    Prvič v zgodovini bo strojni gigant Intel proizvajal vezja z arhitekturo tekmeca. Gre za nadaljevanje najema proizvodnih kapacitet, kjer Intelovci že nekaj let posojajo svoje zmogljivosti drugim proizvajalcem. Tako bodo v dogovoru s podjetjem Altera zanje kmalu proizvajali tudi procesorje ARM. Posel seveda še zdaleč ne pomeni, da bi Intel vrgel puško v koruzo, kar se tiče lastnih mobilnih rešitev x86. Kljub začasnemu neuspehu in prevladi arhitekture ARM trdijo, da je njihova platforma nadmočna. Čas bo pokazal resnico.

    Objavljeno: 2.11.2013 05:00
  • Umrl je oče PCja

    V 72. letu starosti je umrl William C. Lowe, vodja projekta, znotraj katerega se je rodil prvi osebni računalnik podjetja IBM. Skupaj z dvanajstimi inženirji je v letu dni zasnoval napravo, ki je s procesorjem Intel 8088 in operacijskim sistemom Microsoft DOS 1.0 postala presenetljiva uspešnica in zanetila revolucijo, imenovano PC. Njegov način razmišljanja, nagnjenost k prosto dostopni strojni opremi in večjemu sodelovanju akterjev na področju računalništva, je za vedno spremenil nam ljubo industrijo in na koncu ironično pokopal tudi IBMjev PC oddelek, ki ga je matično podjetje leta 2005 odprodalo kitajskemu Lenovu.

    Objavljeno: 1.11.2013 07:00
  • Prihaja anonimna e-pošta Dark Mail

    Zaradi razkritij prisluškovanja NSA sta prenehali delovati dve storitvi, ki sta ponujali varen in anonimen elektronski predal za pošto: Lavabit in Silent Circle (slednji sicer še ponuja ostale storitve). Lavabit je ustanovitelj ugasnil, ker je FBI od njega zahteval šifrirni ključ, Silent Circle pa je svojo e-poštno storitev ukinil preventivno. Toda podjetji nista stali križem rok, marveč sta stopili skupaj in predstavili odgovor. Dark Mail Alliance bo še varnejša elektronska pošta.

    Objavljeno: 1.11.2013 06:00
  • Nexus 5 in KitKat

    Google je v sodelovanju s podjetjem LG na noč čarovnic predstavil nov pametni telefon. Nexus 5 ima pet palčni zaslon polne ločljivosti s 441-imi pikami na palec, procesor Snapdragon 800 s hitrostjo 2,3 GHz, 2 GB pomnilnika RAM, 8 MP kamero in privlačno ceno 350 ameriških dolarjev. Operacijski sistem, ki telefon poganja, je zadnji Android 4.4 KitKat.

    Objavljeno: 1.11.2013 01:00
  • Računalnik z vonjem po mačjem urinu

    Dellov Ultrabook Latitude 6430u ima nepričakovano lastnost, vonj po mačjem urinu. Ko se je zaradi dotične težave pritožilo večje število kupcev dragega prenosnika, so pri proizvajalcu vzeli stvari v svoje roke. Ugotovili so, da je neprijetnost posledica proizvodnega postopka, ki pa ni škodljiva za zdravje. Način izdelave so medtem spremenili, zato pozivajo oškodovance, da računalnike brezplačno zamenjajo.

    Objavljeno: 31.10.2013 07:00
  • Galaxy Note 3 zasenčil predhodnika

    Samsung je v tretji četrtini leta prodal 120 milijonov telefonov, kar je več kot Apple, Nokia in LG skupaj. Železo kujejo naprej s pametnim telefonom Galaxy Note 3. Prvi križanec med telefonom in tablico je bil s petimi milijoni prodanih primerkov v slabe pol leta nepričakovana uspešnica. Naslednik je za isti obseg prodaje potreboval zgolj dva meseca. Trojka je tako morala zapolniti precej velike čevlje. In jih je, z odliko. S Samsunga so namreč sporočili, da je pet milijonov Beležnice številka tri našlo nove lastnike v manj kot mesecu dni. Izreden, čeprav malce velik telefon, smo si v tekoči številki revije Monitor, poleg drugih paradnih (mobilnih) konjev drugih proizvajalcev, ogledali tudi mi. Vabljeni k branju.

    Objavljeno: 31.10.2013 05:00
  • Google+ še miga

    Googlova alternativa družabnemu omrežju Facebook nikoli ni zares prevzela primata svojemu vzorniku. Vseeno ne gre za neuspeh, Google+ danes premore 540 milijonov aktivnih uporabnikov, spletni velikan pa ima z njim še smele načrte. V zadnjem paketu popravkov za mobilno različico spletišča so ga dobro ozaljšali.

    Objavljeno: 30.10.2013 16:00
  • Digitalne knjige za klasične bralce

    Zaživela je Amazonova storitev Matchbook, ki kupcem klasičnih knjig po ugodni ceni (3 dolarje ali manj) ponuja digitalne različice že kupljenih naslovov. Servis spočetka nudi več kot 70.000 knjig. Seznam se bo širil dnevno. Do kupčije so upravičeni kupci klasičnih knjig od leta 1995 naprej. Poceni elektronske knjige bodo podpirale znane Amazonove priboljške, med katerimi ne manjkata niti sinhronizacija Whispersync niti prikaz podrobnosti s pomočjo funkcije X-Ray. Trenutno podprti naslovi so navedeni v priloženi povezavi.

    Objavljeno: 30.10.2013 09:00
  • Sestavljivi telefon

    Motorola je pod okriljem matičnega podjetja Google predstavila projekt Ara. Gre za odprto strojno platformo, kjer je vsak del pametnega telefona zamenljiv. Pri Motoroli so zadevo zasnovali iz dveh delov. Osrednji košček sestavljanke je okostje, na katerega po želji nanizamo druge sestavne dele oziroma module, zaslon, tipkovnico, procesor, baterijo. Sami se odločimo, kaj bo telefon imel, kako bo videti, kaj bo počel in koliko denarja bomo zanj odšteli. Razvijalci želijo s projektom Ara zanetiti vsaj tako prelomen plamen, kot ga je na programskem področju Googlov mobilni operacijski sistem Android. Na strojni platformi delajo že leto dni, pravkar pa so k sodelovanju povabili tudi zainteresirane zunanje sodelavce. Več v njihovem spletnem dnevniku.

    Objavljeno: 30.10.2013 08:00
  • Mozilla bo ugotavljala lokacijo iz Wi-Fi

    Mozilla je zagnala svojo novo storitev, ki bo uporabnikom omogočila določitev lastnega položaja, četudi nimajo GPS-sprejemnika oziroma satelitov ne vidijo. Mozilla Location Service, kot se imenuje, je za zdaj še v beta verziji, a naj bi bila kmalu nared.

    Objavljeno: 30.10.2013 06:00
  • Zapestni trak, ki spremlja prehrambne navade

    Podjetje Airo Heath je predstavilo inovativni zapestni trak, ki poleg običajnih zmožnosti štetja korakov, spremljanja spanca in merjenja stresa, beleži tudi naše prehrambne navade. Po besedah predsednika uprave podjetja, gospoda Jayakumarja, imajo različna hranila drugačne svetlobne lastnosti, ko krožijo po naših žilah. Skupaj z istoimensko aplikacijo za pametne telefone, nam trak Airo zna razčleniti zaužito hrano na beljakovine, maščobe, ogljikove hidrate in prešteti prejete kalorije. Airo bo na voljo jeseni 2014. V prednaročilu hočejo zanj 150 ameriških dolarjev, medtem ko bo v redni prodaji veljal še 50 zelencev več.

    Objavljeno: 30.10.2013 05:00
  • Microsoft svari uporabnike Oken XP

     V najnovejšem varnostnem poročilu, ki ga Microsoftova Trustworthy Computing Group (TCG) izda dvakrat letno, opozarjajo, da se bo z ukinitvijo podpore Windows XP, verjetnost okužbe sistemov z zlonamerno kodo povečala za dve tretjini.

    Objavljeno: 30.10.2013
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji