Objavljeno: 3.11.2013

Veliki proti vsesplošnemu špijoniranju

 AOL, Apple, Facebook, Google, Microsoft in Yahoo – sama velika imena tehnološkega biznisa, v odprtem pismu zahtevajo več transparentnosti pri državnem nadzorovanju njihovih uporabnikov.

 Skupno odprto pismo, naslovljeno na izbrane senatorje in kongresnike , je zadnji dan oktobra objavil časnik The Washington Post. V njem so podpisniki izrazili podporo predlaganemu zakonu, t. i. Freedom Actu, ki naj bi močno prirezal krila ameriškim obveščevalnim agencijam, denimo razvpiti NSA, ki je zaslovela v zadnji prisluškovalni aferi.

Med sabo drugače konkurenčna podjetja, so v malone zgodovinskem trenutku enotnosti še zapisala, da želijo razbliniti uveljavljeno podobo, da državni organi po želji dostopajo do podatkov neposredno v  njihovih podatkovnih centrih oz. da njihovi zaposleni sodelujejo pri množičnem kopičenju osebnih informacij. Nedavno se je denimo razkrilo, da lahko NSA domnevno prestreza ves Yahoojev in Googlov promet.

Poleg tega so obe predstavniški telesi ZDA pozvali k čimprejšnjemu odprtju javne razprave, skozi katero bi poiskali rešitve, ki bi varovale tako interese zasebnosti, kot interese nacionalne varnosti. Med drugim so še zapisali, »da obseg in kompleksnost podatkov, ki so bili razkriti v zadnjih mesecih, ustvarja v svetovni javnosti določeno mero negotovosti, kar podjetjem onemogoča realno spremljanje dogajanja in ustrezno prilagajanje poslovnih politik.«

Podpisniki so obenem poudarili, da želijo svoje uporabnike transparentno obveščati o številu in naravi poizvedb, ki jih nanje naslovijo državne agencije, saj naj bi na ta način javnost lažje razumela okoliščine, zaradi katerih so tehnološka podjetja občasno dolžna sodelovati z organi pregona.

 

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji