• LG z ukrivljenim telefonom

    LG je predstavil svojo vizijo pametnega telefona z ukrivljenim zaslonom. Zadeva se imenuje G Flex. Osrednja privlačnost naprave je šest palčni zgoraj in spodaj ukrivljen zaslon (za razliko od Samsungovega Rounda, ki je ukrivljen ob straneh), ki je zmožen prikaza slike v kakovosti 720p. Telefon ima procesor Snapdragon 800 (2,26 GHz), 2 GB RAMa, 13 MP kamero in 3500 mAh baterijo. Drugačna ukrivljenost naj bi prispevala k nadmočni filmski izkušnji ter olajšala rokovanje s telefonom. Hkrati je ohišje G Flexa opremljeno z zaščitno plastjo, ki naj bi samodejno odstranila morebitne praske in (lažje) poškodbe. V Južni Koreji bo telefon na voljo novembra, kasneje tudi drugje po svetu.

    Objavljeno: 29.10.2013 10:00
  • Sodobno vojskovanje z računalniki

    Izraelska vojska se sooča s sodobno grožnjo. Pred mesecem dni je bila zaradi hekerskega napada zaprta cesta okoli mesta Haifa. Trojanski konj je prevzel nadzor nad cestnim varnostnim sistemom. Napadalci so z njegovo pomočjo dva dni zaustavljali promet po mili volji. Strokovnjaki sicer pravijo, da napad ni bil organiziran, zato ga niso pripisali vojaški dejavnosti sovražne države Iran. Dogodek, ki je v tretjem največjem mestu v državi povzročil nemalo kaosa, vseeno vzbuja skrb. Poznavalci se bojijo, da prihaja nova era sodobnega vojskovanja. Prihodnje tarče znajo precej bolj boleti, zato pozivajo k večji zaščiti računalniških sistemov in vsesplošni zavednosti, kje po novem preži nevarnost.

    Objavljeno: 29.10.2013 07:00
  • Je Blackberry plačal dobro kritiko?

    Aplikacija za neposredno sporočanje BBM je na tržnicah za naprave z Androidom in iOS uspešnica. Več kot deset milijonov prenosov in večinoma dobre ocene ter kritike pričajo o kakovosti programa. Kljub temu se v medijih porajajo dvomi o pristnosti rezultatov. Zanesenjaške ocene s podobnim besediščem so zanetile kup ugibanj o nešportnem ravnanju kanadske službe za stike z javnostjo. Osrednja teza je, da so Robidnice pozitivno kritiko plačale. Blackberry obtožbe zanika in pravi, da so sumljive ocene plod avtorja lažnega programa BBM, ki naj bi zgolj zamešal povezavo na Googlovi tržnici Play. Kot dokaz navajajo, da uporabniki Applovih naprav programu niso enakovredno naklonjeni.

    Objavljeno: 29.10.2013 06:00
  • Kdo je kdo v regiji Adriatic

    Po izsledkih raziskave, ki jo že četrto leto zapored pripravlja IDC Adriatics  so skupni prihodki prve stoterice oz. t. i. Top 100 IT podjetij Adriatic, lansko leto upadli za 1,8 odstotka.

    Objavljeno: 29.10.2013
  • Jesenska številka revije Monitor

    V prodaji je novembrska številka Monitorja, kjer smo obdelali oziroma preizkusili novo bero zmogljivih telefonov in tablic. Preizkusili smo že novi Applov iPhone, tako zastavonošo 5S kot cenejšo različico 5C, zraven pa še zmogljivega LGja G2 in Sonyjevo Xperia Z1. Na testu smo imeli tudi Samsungov vmesni člen med telefonom in tablico, napravo Galaxy Note 3. Poleg njega smo preverili, kako se odnese pametna ura Galaxy Gear, za primerjavo pa še Sonyjev Smartwatch 2. V laboratorij smo dobili tudi nekaj manjših tablic, Googlov Nexus 7, Asusov Memopad HD7 in LGjev G-Pad.

    Objavljeno: 29.10.2013
  • Novi Playstation ob splavitvi polizdelek

    O nadgradnjah in nedokončanih izdelkih, ki pridejo na trg brez sramu ob manku osnovnih funkcij, katere programerji naknadno vgradijo, smo v naši reviji že večkrat pisali, nazadnje v zanimivi kolumni, ki jo prilagamo novici, ampak spremenilo se še vedno ni nič. Zdi se, da se bo praksa nadaljevala. Tudi dolgo pričakovani izdelki, kakršen je Playstation 4, tovrstnemu ravnanju ne uidejo.

    Objavljeno: 28.10.2013 08:00
  • Slovenski Databox je najboljši big data startup

     Databox, mobilna aplikacija za poslovno obveščanje(BI), je bila premierno predstavljena na tehnološki konferenci DEMO v Silicijevi Dolini, kjer je v svoji kategoriji prejela glavno nagrado.

    Objavljeno: 28.10.2013
  • Microsoft z obetavnim dobičkom

    Kljub padcu povpraševanja po osebnih računalnikih in še vedno prisotni ekonomski krizi pri Microsoft beležijo zelo dobre poslovne rezultate. Zadnje četrtletje so tako zaključili z dobičkom v višini 5,2 milijarde dolarjev, kar bolje od 4,97 milijarde v četrtletju pred tem in precej bolje od enakega obdobja lani.

    Objavljeno: 27.10.2013 01:00
  • Android 4.4 KitKat cilja na televizorje

    Med pričakovanjem novih mobilnih naprav znamke Google Nexus so iz krogov blizu podjetja prišle informacije, da bo veliko novosti v novi različici operacijskega sistema Android 4.4 (delovno ime KitKat) posvečenih televizorjem. Za razliko od dosedanjih, ne preveč uspešnih poizkusov prodora na to platformo, se je Google odločil predvsem za izdatno izboljšavo dosedanjega vmesnika.

    Objavljeno: 27.10.2013 01:00
  • Salesforce.com razpisuje milijonsko nagrado

     Znani ponudnik oblačnih storitev je pred dnevi napovedal, da bo na svoji Dreamforce konferenci v San Franciscu priredil tekmovanje v razvijanju mobilnih aplikacij, z glavno nagrado nič manj kot milijon ameriških zelencev.

    Objavljeno: 27.10.2013
  • Sladko-kisli rezultati za Samsung

    Korejski velikan Samsung ima za sabo še eno rekordno četrtletje, vendar nekateri kazalniki nakazujejo, da na posameznih področjih ne gre vse po načrtih. Samsung je v treh mesecih ustvaril za okoli 9,6 milijarde dolarjev prihodkov, kar je zasluga predvsem zelo dobre prodaje pomnilniških čipov in nekaterih drugih elektronskih komponent, delno pa tudi prodaje cenejših mobilnih telefonov.

    Objavljeno: 26.10.2013 06:00
  • Tušmobil s telefoni svoje blagovne znamke

    Tušmobil je ta teden začel s prodajo telefonov svoje blagovne znamke, ki so cenovno veliko bolj ugodni od »imenskih« pametnih telefonov primerljivega ranga. Največ zanimanja je požel pametni telefon Tušmobil Sirius W980. V resnici gre za telefon kitajskega proizvajalca Konka W980, ki ima odličen 4,8-palčni Samsungov zaslon Super AMOLED (1280×720 pik), 4-jedrni procesor Cortex-A7, fotoaparat ločljivosti 13 megapik in ima nameščen Android 4.2 v slovenščini. Posebnost v primerjavi z večino današnjih telefonov je, da sprejme dve SIM kartici, s čemer je zanimiv za tiste, ki imajo tako domač kot tudi služben telefon.

    Objavljeno: 25.10.2013 13:00
  • Prve nelatinične vrhnje domene

    ICANN je začel uvajati nove generične vrhnje domene na internetu, ki so jih izbrali na lani končanem razpisu. Prve štiri vrhnje domene so oživili včeraj, in sicer gre za nelatinične zapise. Dve domeni sta v cirilici, ena v kitajskih pismenkah, ena pa v arabski abecedi. Nove domene so  شبكة  (splet v arabščini), 游戏 (igra v kitajščini) ter онлайн in сайт, ki sta le prepis izposojenk online in site v cirilico. To niso prve nelatinične vrhnje domene, saj že imamo nekaj državnih dvoznakovnih v lokalnih zapisih (recimo Kitajska in Rusija), gre pa za prve generične nelatinične vrhnje domene.

    Objavljeno: 25.10.2013 06:00
  • Ločljivost 4K v tablici

    Japonski proizvajalci nam napovedujejo, da bliža čas tablic, ki bodo imele ločljivost 4K, še preden bodo tovrstno ločljivost dosegli naši domači televizorji. Družba Japan Display, za katero stojijo velikani Sony, Hitachi in Toshiba, je na lokalnem sejmu predstavila 12,1-palčni zaslon z ločljivostjo 3.840 x 2.160, ki ji drugače pravimo tudi 4K.

    Objavljeno: 25.10.2013 01:00
  • Android v vašem prihodnjem avtomobilu

    Iz Južne Koreje prihaja novica, da se avtomobilska velikana Hyundai in Kia pripravljata, da bosta v vseh svojih vozilih v letu 2014 ponudila informacijsko-zabavne sisteme, ki bodo temeljili na platformi Google Android. Za zadaj še ni jasno, do katere mere bo Android prilagojen za rabo v vozilih in kolikšne bodo spremembe, ki bodo lastne samo tema dvema proizvajalcema.

    Objavljeno: 25.10.2013 01:00
  • Ukinitev omrežja NeoWlan

    Mobitel bo s 1. novembrom ukinil brezžično omrežje NeoWlan, ki je nastalo skoraj natanko pred desetimi leti in je tedaj predstavljalo nekakšen nacionalni projekt širokopasovnega brezžičnega omrežja v Sloveniji. Žal to omrežje, na osnovi tehnologije Wi-Fi, ni nikoli resnično zaživelo v širših okvirjih, dostopnost je bila omogočena le na nekaterih izbranih mestih po državi. Predvsem pa ga je prehitel hiter razvoj drugih brezžičnih tehnologij, zlasti omrežja 3G. Storitev bo do 31.1.2014 omejeno le še uporabnikom z veljavnimi predplačniškimi vrednostnimi karticami NeoWlan, nato bo povsem ukinjeno.

    Objavljeno: 24.10.2013 20:00
  • Prenovljeni LinkedIn za iOS

    LinkedIn je po skoraj dveh letih izdatno prenovil odjemalca za tablične računalnike Apple iPad. Novi program ima povsem drugačen uporabniški vmesnik, ki še bolj kot doslej spominja na družabna omrežja. Lažje je iskati in pregledovati fotografije in video posnetke ter prebirati daljše prispevke. LinkedIn je precej bolj v ospredje postavil iskalnik priložnosti za zaposlitev, kar je očitno novi cilj podjetja.

    Objavljeno: 24.10.2013 06:00
  • Microsoftov napad na iWork

    Apple je na nedavni predstavitvi novih tablic iPad in računalnikov Mac objavil obrobno novico, ki pa ima morda globlji pomen, kot se sprva zdi. Za uporabnike njihovih računalnikov so zdaj operacijski sistem in pisarniški paket iWorks brezplačni. S tem so več kot očitno napadli Microsoft, ki za operacijski sistem in Office, razen v primerih svojih tablic Surface, še naprej pričakuje plačilo.

    Objavljeno: 24.10.2013 01:00
  • Microsoft pripravlja konkurenta Google Glassu

    Sodeč po pisanju časopisa Wall Street Journal naj bi Microsoft že testiral prve prototipe računalniških pametnih očal po vzoru tega, kar pripravlja Google s projektom Glass. Obstoj projekta posredno potrjuje tudi nedavna vloga za patent pametnih očal, v katerem je Microsoft natančno opisal nekatere scenarije uporabe.

    Objavljeno: 23.10.2013 07:00
  • Zaradi strahu pred NSA padel ponudnik VPN-ja

    Priljubljena ameriška storitev CryptoSeal VPN je prenehala ponujati svoje usluge domačim uporabnikom, in to iz istih razlogov kakor Lavabit. Ker lahko NSA prek sodišče skrbnike strani prisili v razkritje šifrirnih ključev, s čimer bi se upravljavec strani izneveril svojim strankam, ki jim je obljubil zasebnost in anonimnost, so prenehali poslovati s fizičnimi osebami in nepovratno izbrisali vse pripadajoče podatke.

    Objavljeno: 23.10.2013 06:00
  • A1 Slovenija ponovno prejemnik certifikata za najboljše mobilno omrežje

    Po meritvah podjetja NET CHECK je bilo omrežje A1 Slovenija že drugo leto zapored ocenjeno kot najboljše mobilno omrežje pri nas. Neodvisno merjenje je pri vseh slovenskih operaterjih preizkušalo delovanje glasovne telefonije, sporočil SMS in prenosa podatkov. Priznanje potrjuje dolgoročno usmerjenost A1 v razvoj tehnološko naprednih omrežij in sledenje visokim zahtevam trga.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 23.10.2013
  • EU reformira digitalni trg

     Davki na spletne storitve, enotni digitalni trg , enotna telekomunikacijska pravila in pravila za zaščito podatkov – vse to te dni premlevajo na Evropski komisiji in v Evropskem svetu.

    Objavljeno: 23.10.2013
  • Novi iPadi in Maci so tu!

    Apple je vnovič na svoj način, preprosto, a pompozno, predstavil novosti na področju tablic in osebnih računalnikov. Tako kot že nekajkrat pred tem so Applove novosti precej predvidljive, saj o njih razpreda doma cel svet več mesecev. Na parterju so bili novi iPadi in Maci. Mimogrede, dogodek je bil prvič pretočno predvajan v živo po celem svetu, ampak le za uporabnike Macov in izdelkov z iOS.

    Objavljeno: 22.10.2013 20:00
  • Tablica in telefoni iz Nokie

    Nokia je na posebnem dogodku razkrila svoja najnovejša orožja na področju mobilnih naprav. Največja novost je nedvomno prva tablica pod blagovno znamko Lumia. Gre za model Lumia 2520, ki prinaša 10,1-palčni zaslon polne ločljivosti HD s steklom Gorilla Glass 2 in najnovejši operacijski sistem Windows 8.1 RT.

    Objavljeno: 22.10.2013 13:00
  • Popravek za Windows 8.1 RT

    Microsoft je le neka dni za uradno predstavitvijo operacijskega sistema Windows 8.1 nepričakovano iz spleta umaknil posodobitev za tablične računalnike Windows 8.1 RT. Razlog je bil v številnih poročilih uporabnikov, da jim je nadgradnja sesula (bricking) računalnike.

    Objavljeno: 22.10.2013 01:00
  • Google Maps Engine Pro

    Google je mnenja, da je v poslovni kartografiji še precej neizkoriščenih priložnosti, zato so podjetjem in podjetnikom ponudili novo spletno storitev Google Maps Engine Pro. V okviru nove plačljive storitve, ki bo stala 5 dolarjev na mesec ali 50 dolarjev na leto, lahko uporabniki v spletni zemljevid uvozijo lastne podatke, ki imajo zanje poslovno vrednost. To so lahko podatki (naslovi) kupcev, cene izdelkov, pokritost posamezne regije ali kaj tretjega.

    Objavljeno: 22.10.2013 01:00
  • Konec za Isohunt

    Po dolgih letih pravdanja je Isohunt, priljubljeni iskalnik torrentov, dokončno zaprl vrata. Avtor spletne storitve, Kanadčan Gary Fung, se je z združenjem MPAA dokončno pogodil in obljubil zaprtje spletne storitve, s katero so mnogi na internetu iskali legalne in pogosto tudi ilegalne vsebine.

    Objavljeno: 21.10.2013 20:00
  • D-Wave Two prvi resen komercialni kvantni računalnik?

    Kanadsko podjetje D-Wave je v sodelovanju z Googlom in NASO letos predstavilo kvantni računalnik D-Wave Two. Po besedah proizvajalca gre za prvi resnično kvantni komercialni računalnik, ki utira pot kvantnemu računalništvu. Žal še danes ne vemo, ali je D-Wave Two resnično kvantni računalnik v ozkem pomenu besede, saj indici kažejo za in proti.

    Objavljeno: 21.10.2013 06:00
  • Prenosnik Lenovo z Androidom

    Najbrž je bilo neizbežno, da je operacijski sistem Android našel pot tudi med običajne prenosnike. Lenovo je tako uradno predstavil prenosnik A10, ki ima za operacijski sistem Googlov Android 4.2 (Jelly Bean). Računalnik temelji na procesorju Rockchip RK3188 Cortex-A9 s štirimi jedri in taktom 1,6 GHz, ki skrbi tudi za grafiko.

    Objavljeno: 21.10.2013 01:00
  • AMD izplaval iz rdečih številk

    AMD je po dolgem in negotovem obdobju končno izplaval iz rdečih številk in  vlagateljem vzbudil kanček zaupanja. Zadnje četrtletje so končali z 48 milijoni dolarjev dobička ob prometu v višini 1,46 milijarde dolarjev. To je bistveno bolje kot v četrtletju pred tem, ko je podjetje zabeležilo 131 milijonov dolarjev izgube in je tokrat celo bolje od napovedi finančnih analitikov.

    Objavljeno: 21.10.2013 01:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji