Objavljeno: 23.10.2013 06:00

Zaradi strahu pred NSA padel ponudnik VPN-ja

Priljubljena ameriška storitev CryptoSeal VPN je prenehala ponujati svoje usluge domačim uporabnikom, in to iz istih razlogov kakor Lavabit. Ker lahko NSA prek sodišče skrbnike strani prisili v razkritje šifrirnih ključev, s čimer bi se upravljavec strani izneveril svojim strankam, ki jim je obljubil zasebnost in anonimnost, so prenehali poslovati s fizičnimi osebami in nepovratno izbrisali vse pripadajoče podatke.

CryptoSeal je ponujal strežnike za vzpostavitev povezave prek VPN. To je šifrirana povezava, ki je uporabnikom omogočila varno in brezimno brskanje po spletu. Spletne strani in ponudnik interneta vidijo le IP-naslov VPN-strežnika, ne pa resničnega obiskovalca; prav tako je povezava do VPN-strežnika šifrirana, tako da ni mogoče prisluškovanje. Ponudnik VPN je v internetu več, CryptoSeal pa je sodil med bolj paranoične, zato niso beležili nobenih podatkov o uporabniških sejah.

Podobno je počel tudi ponudnik e-pošte Lavabit, ki je vsak dan pobrisal vso zgodovino, a je NSA potem s sodno odredbo prisilila Lavabit v razkritje šifrirnih ključev. Ti omogočajo pregled vse komunikacije vseh uporabnikov, kar je za tako stran nesprejemljivo. Ker se lahko tudi CryptoSealu zgodi kaj podobnega, ker drugega NSA od njih sploh ne more zahtevati, saj ničesar ne hranijo, so storitev prenehali ponujati.

Tako ostaja le poslovna verzija CryptoSeala, ki pa ima drugačen namen in ni bila nikdar namenjena skrivanju podatkov oziroma anonimnemu brskanju po spletu. Po Lavabitu in Silent Circlu je to že tretja velika žrtev lova NSA na Edwarda Snowdna, čeprav se je CryptoSeal za samouničenje odločil povsem preventivno in vnaprej.

Google pa s polno paro išče nove priložnosti, ki jih vidijo na vsakem vogalu, tudi pri vohunskih aferah. V ponedeljek so v New Yorku razkrili uProxy, ki uporabnikom v državah z zatiralskim režimom omogoča dostop do blokiranih strani. Za zdaj je uProxy še v zaprti preizkusni fazi in je na voljo za Firefox in seveda Chrome, pri čemer naj bi tudi ostalo (nič IE-ja). V sodelovanju z Univerzo v Washingtonu razvit pripomoček omogoča uporabo zasebnih posredniških strežnikov med prijatelji. Kdor namesti uProxy, določi svoje prijatelje, in prek njih se potem v internet prenašajo njegovi podatki. Na ta način naj bi bilo mogoče zaobiti blokade, cenzuro in poskrbeti za večjo varnost brskanja.

Storitev je zaprtokodna, a Google obljublja razgrnitev kode ob koncu preizkusne faze. To bi bilo zelo dobrodošlo, saj NSA lahko pritisne tudi na Google in zahteva vgraditev stranskih vrat, po drugi strani pa Google že sam po sebi ni ravno bleščeč učenec pri varovanju zasebnosti (spomnimo se le fiaska z avtomobili za Google Street View, ki so vohunili po točkah Wi-Fi v okolici).

 

V naslednji številki Monitorja, ki izide v torek, pa preberite preizkus najpopularnejših VPN-storitev in posredniških strežnikov (proxy) v internetu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji