Objavljeno: 25.10.2013 06:00

Prve nelatinične vrhnje domene

ICANN je začel uvajati nove generične vrhnje domene na internetu, ki so jih izbrali na lani končanem razpisu. Prve štiri vrhnje domene so oživili včeraj, in sicer gre za nelatinične zapise. Dve domeni sta v cirilici, ena v kitajskih pismenkah, ena pa v arabski abecedi. Nove domene so  شبكة  (splet v arabščini), 游戏 (igra v kitajščini) ter онлайн in сайт, ki sta le prepis izposojenk online in site v cirilico. To niso prve nelatinične vrhnje domene, saj že imamo nekaj državnih dvoznakovnih v lokalnih zapisih (recimo Kitajska in Rusija), gre pa za prve generične nelatinične vrhnje domene.

ICANN načrtuje, da bodo sčasoma uvedli še številne druge domene, za katere so prejeli vloge. Vse seveda ne bodo nelatinične, pravzaprav bo takih manjšina. Skupno naj bi zagnali kar 1400 novih domen. Ne pozabimo, da je trenutno v uporabi vsega 22 generičnih vrhnjih domen, od katerih so najpopularnejše .com, .net in .org. Poleg njih pa imamo seveda še dobrih dvesto državnih vrhnjih domen. Med njimi so bili najrazličnejši predlogi, od blagovnih znamk do občnih imen. Tako na seznamu najde vse mogoče, od .amazon, ki skrbi za spor med Amazonom in organizacijami za varovanje porečja Amazonke, do .wtf in .antivirus.

Za nove vrhnje domene bo 60 dni veljal tako imenovan režim sončnega vzhoda, ko bodo domene lahko registrirali le upravičeni z interesom (podjetja z blagovnimi znamkami, na primer). Zato bomo prve spletne strani na novih domenah ugledali šele konec leta.

Akram Attalah, predsednik komisije za generične domene pri ICANN-u, pravi, da gre za največjo spremembo v ustroju interneta od njegovega začetka. To je mogoče malo pretirana izjava, a dejstvo je, da hegemonija latinice na internetu končuje. Pa brez strahu: moderni brskalniki nelatinične znake dobro obvladajo, mogoče pa je tudi dostop prek latiničnega zapsia (npr. xn--ngbc5azd).

 

http://www.icann.org/en/news/press/releases/release-23oct13-en

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji