Objavljeno: 22.10.2013 20:00

Novi iPadi in Maci so tu!

Apple je vnovič na svoj način, preprosto, a pompozno, predstavil novosti na področju tablic in osebnih računalnikov. Tako kot že nekajkrat pred tem so Applove novosti precej predvidljive, saj o njih razpreda doma cel svet več mesecev. Na parterju so bili novi iPadi in Maci. Mimogrede, dogodek je bil prvič pretočno predvajan v živo po celem svetu, ampak le za uporabnike Macov in izdelkov z iOS.

Pred novostmi nekaj besed o še svežih telefonih. Apple pravi, da je v prvem vikendu prodal kar 9 milijonov iPhonov 5S in 5C, kar je nov rekord v ne prav dolgi zgodovini Applovih telefonov. Toda analitiki menijo, da po prve zagonu nove modele (zlasti drag 5C) ne čakajo prav veliki presežki. Do tokratne predstavitve je na iOS 7 svoje naprave nadgradilo čez 200 milijonov ljudi, okoli 64% vseh prodanih naprav. Trdijo, da danes obstaja že več kot milijon različnih programov na AppStoru (475.000 od tega za iPade), pri temu so uporabniki izvedli 60 milijard prenosov. Številke, po katerih boli glava.

Največja in hkrati najbolj pričakovana zvezda večera so bili nove tablice iPad. Tim Cook je objavil, da so jih doslej prodali že več kot 170 milijonov! Uspeh so kronali s predstavitvijo novega modela imenovanega iPad Air. Tablica z 9,7-palčnim zaslonom Retina je zdaj debela le 7,5 mm, 20% manj kot doslej. Občutno so znižali tudi težo – iz 635 na 453 gramov.

Po predstavitvi telefona iPhone 5 najbrž ni presenečenje, da ima iPad Air vgrajen 64-bitni procesor A7. Zgodovinsko gledano, nudi 8x večjo procesno zmogljivost in kar 72-krat hitrejšo grafiko kot prvotni iPad. Izboljšali so video kamero iSight (še vedno 5 milijonov pik), dodali boljše vmesnike Wi-Fi (antene MIMO), prenovili podporo za omrežja LTE. Še vedno pa ohranili trajanje delovanja 10 ur z enim polnjenjem akumulatorja.

Cene so ostale povsem enake kot doslej, torej z vstopnim modelom, ki ima v ZDA ceno od 500 dolarjev naprej. Zanimivo, da ob tem ohranjajo še naprej v prodaji iPad 2 (ne 3, ne 4!) za ceno 400 dolarjev. iPad Air bo v prodaji od 1. novembra, sprva na manjšem številu izbranih tržišč.

Druga zvezda večera je bila nova tablica iPad Mini (ne 2, ampak s pripono »z zaslonom Retina«). Po pričakovanjih je 7,9-palčni zaslon dobil ločljivost 2.048 x 1.536 pik, prav tako pa manjšo tablico poganja novi 64-bitni procesor A7. Kljub manjšim dimenzijam so tudi tu ohranili trajanje akumulatorja pri desetih urah. Cena je ostala enaka kot doslej, z osnovnim modelom, ki stane od 400 dolarjev. Dosedanji iPad Mini z zaslonom nižje ločljivosti ostaja v prodaji za ceno od 300 dolarjev dalje. Novinec z zaslonom Retina bo v prodaji nekje konec novembra.

Tablice pa niso edina zanimiva novost. Apple je na dogodku obnovil prenosnike MacBook Pro. Novi 13-palčni model je zdaj debel 1,8 cm in tehta le 1,5 kg. Prinaša Intel Haswell in Intelovo integrirano grafiko Iris. Akumulator z novimi procesorji zadostuje menda kar za 9 ur neprekinjenega dela. Prinaša pomnilnike Flash RAM, ki so 60% hitrejši in novo generacijo vmesnikov ThunderBolt 2. Prenosnik je že na voljo in stane 1.300 dolarjev, 200 manj kot doslej.

Večji 15-palčni model ima v osnovi procesor Core i7 s taktom 2 GHz, 8 GB RAM in grafiko Nvidia GeForce GT. Zaradi večje zmogljivosti akumulatorji pri tem modelu trajajo okoli 8 ur. Cena je tudi tu 200 dolarjev nižja kot doslej in se začne v ZDA pri 2.000 dolarjih.

Prenovili so tudi namizne računalnike Mac Pro. V novih modelih so procesorji Xeon e5 s štirimi, šestimi, osmimi ali celo dvanajstimi jedri na procesor. Dvojna grafika AMD FirePro s tja do 12 GB GDDR5 VRAM omogoča, da grafični podsistem zmore procesirati kar 7 milijonov teraflopov. Vsekakor uporabno, ne samo za grafiko. Pomnilniki SSD so hitrejši, naročiti jih je možno v konfiguracijah do 1 TB. Mac Pro podpira zaslone z ločljivostjo 4K, prinaša štiri vrata USB 3.0 in šest vrat ThunderBolt 2. S tem vsekakor ostaja eden najbolj zmogljivih osebnih računalnikov, ki so ta hip v prodaji. Cene se pričnejo pri 3.000 dolarjih.

Uradno so predstavili OS X 10.9, doslej znan pod delovnim imenom Mavericks. Menda nov OS dela precej bolje z zalogo energijo na isto strojni opremi –  1 do 1,5 ure več kot pri starejšem OS, odvisno od načina rabe. Precej so naredili na področju grafike, zlasti pri integrirani grafiki, kjer zna s sistem zdaj dinamično dodeljevati velikost pomnilnika, odvisno od grafične zahtevnosti uporabljenega programa.

Z uporabo vmesnika OpenCL pa so zmogljivost grafike povečali približno za 2x. Oznake (Tags) so nov način označevanja in združevanja dokumentov, ne glede kej se nahajajo (lokalno, v oblaku, na mobilni napravi). Zanimivo, da lahko posamezen dokument označimo z več oznakami. Tudi sicer Mavericks prinaša cel kup bližnjic in povezav med lokalnimi programi, spletnimi storitvami in mobilnimi napravami.

Največja novost je najbrž ta, da se je Apple odločil operacijski sistem OS X uporabnikom ponuditi brezplačno. Novost je že na voljo v Macovem AppStoru.

Apple običajno ob prenovi operacijskega sistema predstavi tudi nekatere ključne programe za platformo. Tokrat so najavili nove različice programov iWork, iMovie, iPhoto in GarageBand za Mace. Največja novost je nova povezljivost z mobilnimi napravami prek oblaka iCloud. Spletna različica paketa iWork pa zdaj omogoča tudi enostavno skupinsko urejanje dokumentov. Vsi našteti programi so odslej na voljo brezplačno ob nakupu novih naprav Mac ali iOS. Ali je to vržena rokavica v smeri Microsofta? Brez dvoma.

o9gLqh8tmPA

LFYNP40vfmE

B8Le9wvoY00

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Artplant | 23.10.2013 | 00:12

Mac pro = 6 x Thunderbolt 2 (ne 2x)

Matjaž Klančar | 23.10.2013 | 15:03

Hvala, popravljeno.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji