Objavljeno: 7.11.2013

Twitter na borzi

 Družba Twitter je sedaj pod kratico TWTR uvrščena na Newyorško borzo, udarec po borznem zvonu pa je pospremil njihov tvit #Ring!.

 Svoj nastop je Twitter začel pri ceni 45,10 ameriškega dolarja za delnico, kar je 73 odstotkov več kot je znašala izhodiščna cena v javni prodaji, vmes je tečaj dosegel celo 50 dolarjev a se je nato vrnil nazaj na izhodišče. Prodajo 70 milijonov delnic so začeli pri ceni 26 dolarjev, kar je celotno podjetje ovrednotilo na dobrih 14 milijard ameriških dolarjev.

Twitter za zdaj svojim lastnikom še ni prinesel omembe vrednih dobičkov, zato so v njegov IPO uprte oči svetovne javnosti. Javna prodaja je namreč pomemben mejnik za druga družabna omrežja, ki bi se odločila za nastop na borzi, lansko leto je to denimo poskusil Facebook, in se pri tem za vlagatelje precej klavrno odrezal.

Analitiki pa zdaj začenjajo z ugibanji, kaj nameravajo uprava in lastniki napraviti s svežim kapitalom, ki bo na ta način pritekel v podjetje, to pa bo s tem postalo še hujši trn v peti svojim največjim konkurentom: Facebooku, Instagramu in Googlu+. Po enih naj bi Twitter začeli graditi lastno infrastrukturo ter razvijati lastne video in mobilne  tehnologije, izplačevanja dobička pa – kot je povedal izvršni direktor  Dick Costolo – ni v primarnem interesu njihovih lastnikov: » Doslej smo imeli že precej naložb povezanih z našo družabno platformo, medijsko strategijo in drugimi rečmi. S takimi naložbami nameravamo v prihodnje še nadaljevati, saj želimo, da podjetje raste še naprej.«

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji