Objavljeno: 30.10.2013

Microsoft svari uporabnike Oken XP

 V najnovejšem varnostnem poročilu, ki ga Microsoftova Trustworthy Computing Group (TCG) izda dvakrat letno, opozarjajo, da se bo z ukinitvijo podpore Windows XP, verjetnost okužbe sistemov z zlonamerno kodo povečala za dve tretjini.

 Predstavitev poročila, ki je potekala na RSA konferenci v Amsterdamu, je del Microsoftovih prizadevanj, da podjetja in posameznike, ki iz tega ali onega razloga vztrajajo na tem zastarelem – a zanesljivo delujočem – operacijskem sistemu, spodbudijo k prehodu na novejša Okna. Windows XP namreč po telemetričnih  podatkih podjetja Net Applications še vedno predstavljajo kar 35 odstotkov vseh različic Oken, ki so nameščena po svetu, je pa delež od letošnjega avgusta že upadel za šest odstotkov. Pod črto je redmondskega velikana vendarle treba malce razumeti, saj si pozornost in energijo svojih zaposlenih želi postopoma preusmeriti na projekte, povezane s sedanjimi in bodočimi operacijskimi sistemi.

Tim Rains, direktor TCG, je svarilo pojasnil z visoko verjetnostjo, da bodo storilci po aprilu 2014, ko se podpora izteče, najverjetneje poskušali z obratnim inženiringom popravkov, namenjenih drugim različicam Oken, identificirati posamezne ranljivosti in jih skušali uporabiti na Windows XP. To se je po njegovih besedah zelo dobro pokazalo, ko se je iztekla podpora XP-jev s Service packom 2, okuženost z malwarom je namreč v dveh letih narasla za 66 odstotkov v primerjavi s sistemi, ki so imeli naložen SP3. Kot je razvidno iz grafikona, se je okuženost sistemov SP2 močno povečala takoj po ukinitvi podore, saj – tako Microsoft – nanje ni bilo več mogoče nameščati popravkov. Kasneje se je razlika postopoma zmanjševala in se po približno dveh letih ustalila na okoli 30 odstotkih.

Analitiki so sicer z začudenjem sprejeli tokratna prizadevanja predstavnikov Microsofta, saj doslej niso s tako vnemo spodbujali prehoda na novejše operacijske sisteme. A kot so pojasnili v okviru konference, gre za specifično situacijo, saj se je tokrat prvič primerilo daljše obdobje, ko za to, da bi aplikacije delovale normalno, ni bilo nobene potrebe po zamenjavi strojne opreme. Z zamenjavo strojne opreme so uporabniki namreč običajno prešli tudi na novejši operacijski sistem. Poleg tega so Okna XP fenomen, ki v očeh uporabnikov še vedno velja za »čisto ok«.

Spet drugi analitiki pa so mnenja, da Microsofta nihče ne sili k ukinitvi podpore. Pravzaprav, bi se o tem morali vsaj deloma odločati tudi na podlagi tržnega deleža in želja uporabnikov. Sploh pa ukinitev podpore ne pomeni, da njihovi inženirji ne bodo več izdelovali zaplat za ta operacijski sistem, to se bo namreč dogajalo vsaj še nekaj let, a ti popravki bodo na voljo le velikim podjetjem, ki so za specialne vzdrževalne pogodbe odštela velike vsote denarja.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji