Objavljeno: 15.11.2013 07:00

Pentagon pripravljen tudi na propad BlackBerryja

BlackBerry ima težave. Za domače uporabnike to ni nič posebej bolečega, saj bodo v najslabšem primeru čez nekaj let ob menjavi telefona kupili drugo znamko. Precej več težav pa to pomeni za velika podjetja in organizacije, kjer so bili še do pred kratkim blackberryji zaradi poslovne naravnanosti in vgrajenega šifriranja standard, še vedno pa so trdni zasidrani in v veliki prevladi. Kaj storiti, če gre BlackBerry rakom žvižgat? Pentagon se na to možnost resno pripravlja.

Pentagon je eden večjih BlacBerryjevih odjemalcev, saj imajo njegovi zaposleni v uporabi skoraj pol milijona kanadskih pametnih telefonov. Apple, Google Android in konkurenca še vedno nimajo avtorizacije za delovanje v Pentagonovem intranetu (ATO), zato vodilni pravzaprav nimajo alternative. BlackBerry je v Pentagonu tako močno zakoreninjen, da je letos še pred januarskim izidom BlackBerryja 10 poskrbel, da ima certifikat v skladu s FISMA (Federal Information Security Management Act). Konkurenca tega nima.

Toda BlackBerryju se pišejo črni časi. Njihov novi operacijski sistem, ki so ga izdali januarja in nanj vezali novo linijo telefonov, ni preokrenil potapljajoče ladje. Podjetje redno beleži izgubo, zato je bilo septembra vse nared za prodajo podjetja. Uradno se to ni zgodilo, ker je investitor Fairfax Financial Holdings ugotovil, da se podjetje ne bo vklopilo v njihove naložbe. Neuradno je razlog precej preprostejši – BlackBerry je v tako velikih težavah, da se ga ne splača kupiti.

In to sedaj pomeni, da postaja BlackBerry tudi v podjetjih in celo v vojski, kjer je imel svoj čas velik primat, pogrešljiv. Pentagon se je pripravil na morebitno zamenjavo, ki bi se zgodila ob propadu podjetja. Če pomislimo, da je še pred dvema mesecema Pentagon zagotavljal, da njihov odnos z BlackBerryjem ostaja nespremenjen, je to zaskrbljujoč podatek. Ko bo konkurenca dobila ATO, pa bo to ne bo več opozorilo, ampak znak za alarm. Trenutno je situacija tako daleč, da je konkurent DMI letos poleti dobil 16-milijonsko pogodbo za vzdrževanje mobilnih naprav. Kratko so maja certificirali Applov iOS 6 za uporabo v nekaterih manj kritičnih omrežij v Pentagon, s čimer se pridružuje BlackBerryju Z10, Q10 in Samsung Galaxyju S4. Hkrati ameriško ministrstvo za obrambo nadaljuje s projektom Mobilne Agende, kjer opisujejo prehod z namiznih računalnikov na mobilne naprave. V njej izrecno piše, da ne bodo favorizirali nobene znamke.

BlackBerry izgublja svojo edinstvenost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji