Objavljeno: 24.9.2013 01:00

BlackBerry dosegel dogovor o prodaji

Kot kaže, je nekoč znamenito podjetje BlackBerry našlo kupca, ki ga je na neki način pripravljen popeljati v boljše čase. Finančna družba Fairfax Financial Holdings namerava za podjetje v težavah odšteti 4,7 milijarde dolarjev. Do začetka novembra naj bi potekal skrbni pregled družbe, medtem pa ima BlackBerry pravico najti boljšega ponudnika.

Na ta način so skušali ublažiti zelo slabe novice objavljene pred nekaj dnevi, ko je BlackBerry javno oznanil izgubo v višini približno milijarde dolarjev. Treba je povedati, da je Fairfax Financial Hodlings že doslej eden največjih delničarjev družbe in s slabimi rezultati največ izgublja v svoji naložbi.

Skupaj s konzorcijem manjših lastnikov in drugih finančnih institucij so zdaj z odkupom pripravljeni podjetje vrniti v privatne roke in ga umakniti iz borzne kotizacije.  S tem bi podjetje lažje izvedlo svoje načrte, brez nenehnega preverjanja in potrjevanja na borzi.

Pionir na področju pametnih telefonov se je sicer zadnja leta moral upogniti premoči drugih proizvajalcev. BlackBerry je tako od leta 2008, ko je dosegel nekako vrhunec poslovanja, izgubil kar 94 % vrednosti delnice, kar bi marsikatero drugo podjetje že pokopalo.

Letos predstavljena platforma BlackBerry 10 je po mnenju mnogih prišla preprosto prepozno. Pomagala nista niti zanimiva modela telefonov, sodobni Z10 z zaslonom na dotik, niti bolj tradicionalno zastavljen Q10, ki je nagovarjal predvsem dosedanje zveste uporabnike telefonov z miniaturnimi tipkovnicami.

Fairfax kjub temu meni, da ima podjetje še veliko potencialov. Verjetno so tu mislili predvsem na patente, ki so v današnjih časih zlata vredni, BlackBerry pa jih ima pod svojim okriljem precej. Poleg tega pa vsaj za zdaj potrjujejo tudi prihod novih modelov. Nedavno so predstavili nov model Z30, menda pa letos nameravajo prikazati še nekaj novosti.

A vprašanje je, če bo to dovolj, ali pa ga bodo novi lastniki s časom kot zasebno podjetje prodali po kosih najboljšim ponudnikom.

http://www.blackberry.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji