Objavljeno: 11.11.2013

Stuxnet še vedno brca

 Razvpiti virus, ki naj bi ga domnevno splovile tajne službe ZDA in Izraela, naj bi še vedno ogrožal podjetja in ustanove, nedavno pa naj bi se z njim okužila ena od ruskih jedrskih elektrarn.

 To je na enem od svojih nastopov povedal Eugene Kaspersky, ustanovitelj istoimenskega varnostnega podjetja. Po njegovih virih naj bi bilo notranje omrežje elektrarne močno prizadeto zaradi napada Stuxneta. Omrežja ruskih jedrskih elektrarn sicer niso povezana v svetovni splet in imajo aktivne pregrade pred zunanjimi podatkovnimi povezavami, a je do okužbe vendarle prišlo na drugačen način; Kaspersky je ob tem še povedal, da se občasno okuži tudi omrežje na mednarodni vesoljski postaji, pri čemer se zdi skoraj neverjetno, da so za to brez izjeme krivi USB ključki, ki jih s sabo prinesejo kozmonavti.

Precej okužb kritične infrastrukture s Stuxnetom naj bi bilo tudi med podjetji v ZDA, pa tudi v državah, ki sploh niso zapletene v mednarodne spore.

Obe okužbi je Kaspersky razkril kot primera neodgovornega ravnanja posameznih držav, ki se ne zavedajo, da kibernetski prostor nima meja in da škodljiva koda, ki jo iz tega ali onega razloga vanj pripustiš, slej ko prej kot bumerang udari nazaj.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji