Objavljeno: 11.11.2013

Tudi v ZDA spopadi za državne posle

 Amazon Web Services (AWS) je premagal IBM v pravni bitki za vzpostavitev zveznega zasebnega oblaka za CIO. Toda spopad tehnoloških velikanov  najverjetneje še ni končan.

 To kaže tudi dejstvo, da IBM sprožil oglasno kampanjo, s katero želi očrniti AWS, kljub temu, da so njihovi predstavniki v izjavi za javnost po razsodbi  napovedali, da bodo konkurentu omogočili nemoteno izpeljavo 600 milijonov dolarjev vrednega posla. AWS je bil sicer s svojo ponudbo na razpisu dražji od IBM-ove, a je sodišče kot odločilno dejstvo vzelo izkušnje Amazona na področju računalniškega oblaka.

Vse pa kaže, da bomo v prihodnjih letih priča še veliko podobnim sodnim bitkam. Zvezne agencije ameriške vlade se namreč pospešeno selijo v oblak. Kot je nedavno poročalo podjetje za raziskave trga Deltek, je skupna vrednost takih pogodb leta 2009 znašala okoli 27 milijonov ameriških dolarjev. Leta 2012 kje bilo takih pogodb že za 4 milijarde, letos pa je številka narasla na spoštljivih 17 milijard. In tu se najverjetneje skriva odgovor na vprašanje, zakaj so se ponudniki pripravljeni pravdati do zadnjega moža. Naročila storitev v oblaku bodo namreč še naraščala, novih ponudnikov je na tem področju malo in vsako uspešna blokada konkurence prinaša velike dobičke.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji