Objavljeno: 17.11.2013

Google Books ne krši zakonov

New Yorkški zvezni sodnik je odločil, da ima v 8-letnem sodnem boju prav Google in da njegov servis Google Books ne krši avtorski pravic.

Google se je pred leti odločil da bo optično prebral vse ali pa vsaj »vse« svetovne knjige in jih zložil v največjo svetovno knjižnico, Google Books. To je naredil brez prejšnjega dogovora z avtorji ali založniki, v prepričanju, da je odločitev pravno vzdržna, vendar ga je združenje avtorjev kaj hitro tožilo. Kasneje je Google pridobil dogovoril pravice branja vseh univerzitetnih knjig, medtem ko je združenje avtorjev v svoji tožbi vztrajalo.

Tokratna sodniška odločitev pravi, da storitev Google Books sodi v t.i. skupino »fair use«, kar pomeni, da Google z njo neposredno ne služi (na Books ne prikazuje oglasov), hkrati pa pomeni veliko korist za družbo kot celoto.  Čeprav so knjige na Google Books shranjene v celoti, se uporabnikom prikazujejo le nekatere strani, hkrati pa se uporabnikom ponujajo neposredne povezave do knjigarn, ki jih prodajajo.

Sodnik, ki je spisal tokratno odločitev, je v njej spomnil tudi na odločitev ameriškega vrhovnega sodišča leta 1984, ki je odločilo, da Sony s svojim videorekorderji Betamax ne krši avtorskih pravic TV ponudnikov, saj ima vsak uporabnik za svojo uporabo pravico snemat TV program.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji