Objavljeno: 15.11.2013 11:00

Konzole vračajo udarec

Nobena skrivnost ni, da so pametni telefoni in tablice pošteno zamajali industrijo igralnih konzol (narašča pa tudi delež PCjev), vendar se ključni igralci tega področja nikakor niso pripravljeni predati. Po zelo žalostni splavitvi Nintendove konzole Wii U, sta protinapad začela Sony s svojo konzolo Playstation 4 in Microsoft z Xbox One. Prva je že na voljo za preizkus, saj bo v ZDA naprodaj že jutri, Microsoft pa bo svojo konzolo začel prodajati 22.11. Še šravočasno za novoletne nakupe.

Playstation 4 je po novem »PC«, kar pomeni, da ga ne poganjajo več posebni procesorji kot Playstation 3 (odpade torej zapleteno pisanje iger), ampak ima vgrajen AMDjev 8-jedrni procesor (no, dva procesorja s 4-jedri) arhitekture x86-64 in AMDjevo grafično rešitev Radeon s 1152 jedri. Celoto zaključuje še 8 GB pomnilnika in 500 GB disk, ter seveda enota Blu-ray. Ne manjka brezžično in žično omrežno povezovanje, izhod HDMI in možnost dodatnega nakupa kamere. Lastniki ročne konzole PS Vita bodo lahko prek brezžične povezave uživali v igrah, ki jih bo PS4 v živo prenašal (streaming) na ročno napravico.

Xbox One, za katerega splavitev Microsoft pripravlja več svetovnih zabav/predstavitev, je strojno podobno močan (8 AMDjevih jeder, grafika Radeon s 768 jedri, 8 GB RAM, 500 GB disk), vendar za 100 dolarjev višjo ceno prinaša tudi priložen prostorski upravljalnik Kinect 2. Oba sistema načeloma strojno podpirata ločljivost 4K, vendar še ni jasno ali in kdaj bodo tudi igre podpirale tako ločljivost.

Konzole se vedno prodajajo zaradi iger, zato bo ob splavitvi vsaka imela ob sebi kar nekaj iger pisanih posebej zanjo. Poznavalci se trenutno menda bolj navdušujejo za tiste, ki bodo na voljo ekskluzivno za Xbox One kot za Playstation 4.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji