• Tablice, polovica PC tržišča

    Vedno več kupcev računalnika se odloča za nakup tablice. V prid trditvi govorijo prodajni rezultati zadnjih nekaj let. Tabličnim napravam se tržni delež vztrajno veča, medtem ko PCjem in prenosnikom strmo pada. V letu 2014 bodo predstavljale kar polovico celotnega PC tržišča. Po podatkih analitikov podjetja Canalys že danes namreč predstavljajo dobrih 40 odstotkov nakupov, pri čemer se ob 18 odstotni rasti trga, prodaja prenosnikov in namiznih računalnikov še naprej manjša.

    Objavljeno: 28.11.2013 05:00
  • 20 let Slovenije na spletu

    Novembra leta 1993 so v Nacionalnem superračunalniškem centru na Institutu Jožef Stefan postavili spletni strežnik s prvimi slovenskimi stranmi in spletno predstavitvijo Slovenije. Slednja je bila izjemno odmevna, že naslednje leto izbrana za eno najboljših predstavitev držav na svetu. Ob obletnici postavitve strežnika, ki je prerasel v (nekaj časa) najbolj obiskano stran v Sloveniji (Mat’kurja), so se na Institutu Jožef Stefan odločili rekonstruirati prva leta slovenskega spleta. Projekt je v izdelavi, za začetek so postavili spominsko pozdravno stran, ki jo prilagamo novici.

    Objavljeno: 28.11.2013 01:00
  •  Nagrada za novega naročnika!

    Z žrebom, ki smo ga v prostorih Mladine d.d., založnika revije Monitor, opravili v torek, 26. novembra, je glavno nagrado, Philipsov mikro glasbeni sistem, prejel Boštjan Rat.

    Objavljeno: 27.11.2013 10:30
  • Novi Kindle s 300 ppi zaslonom

    Najbolj priljubljen elektronski bralnik na planetu, Amazonov Kindle Paperwhite, naj bi v prvi polovici leta 2014 dobil naslednika. Viri blizu spletnega trgovca pravijo, da bo njegova največja pridobitev izboljšan zaslon, ta naj bi premogel kar 300 pik na palec, kar je največ med trenutno dostopnimi bralniki na trgu. Skladno s kakovostjo zaslona ozaljšane pisave bodo izkušnjo branja elektronskega čtiva približale druženju s klasično knjigo. Namesto plastike bo bralnik na prednji strani odet v steklo. Ozadnja osvetlitev bo imela pomoč v tipalu, ki bo jakost svetlobe prilagajalo glede na okolico. Da Amazon posluša želje uporabnikov, naj bi dokazoval povratek fizičnih gumbov za premikanje po knjigi. Namesto dotikanja zaslona bo za listanje zopet skrbelo božanje robov bralnika.

    Objavljeno: 27.11.2013 07:00
  • Prvi dvojni disk

    Pri Western Digital so (po lastnih besedah) predstavili prvi dvojni disk na svetu. Gre za kombinacijo klasičnega 1 TB velikega diska z gibljivim SSD sodelavcem. Slednji premore 120 GB prostora in zagotavlja hitro delovanje najbolj kritičnih aplikacij. Diska sta odeta v 2,5 palčno SATA ohišje in predstavljata rešitev za uporabnike željne naveze hitrosti ter klasike, ki pa nimajo viška prostora znotraj izbranega računalnika, na primer v prenosnikih. V primerjavi s hibridi WD Black2 nudi več hitrosti in prostora od običajne ponudbe na trgu. Izdelek, ki je za 300 ameriških dolarjev že naprodaj, bi znal prepričati predvsem igričarje in izdelovalce / sestavljavce manjših PC rešitev.

    Objavljeno: 27.11.2013 05:00
  • Cenejši velikan, drugič

    Samsung je predstavil naslednika telefona Galaxy Grand. Gre za velikana z ogromnim zaslonom in spodobno ceno. Cenejši brat modela Note 3 se bo ponašal s 5,25 palca velikim TFT zaslonom in ločljivostjo 1280 × 720. Operacijski sistem Android 4.3 s preobleko TouchWiz bosta poganjala procesor s štirimi jedri in hitrostjo 1,2 GHz ter poldrugi gigabajt pomnilnika RAM. Aplikacijam in drugim podatkom bo v osnovi namenjenih 8 GB prostora. Galaxy Grand 2 bo imel dve kameri, od katerih bo zmogljivejša premogla tipalo 8 MP. Med ostalimi priboljški velja izpostaviti še brezžično povezljivost po standardu N, Bluetooth 4.0, GPS in 2600 mAh veliko baterijo. Cena in natančen datum prihoda Samsungovega velikana ostajata skrivnost.

    Objavljeno: 26.11.2013 07:00
  • Kadrovske rošade v Blackberryju ali veliki eksodus

    V BlackBerryju se čedalje bolj kopičijo težave, o čemer pričajo odhodi vodilnih ljudi iz podjetja. Po zamenjavi podjetja izvršnega direktorja sedaj podjetje zapuščajo finančni direktor (CFO), operativni direktor (COO) in direktor trženja (CMO).

    Objavljeno: 26.11.2013 06:00
  • Apple kupil avtorje Kinecta

    Posel v vrednosti dobrih 350 milijonov ameriških dolarjev je Applu prinesel tehnologijo, ki je napajala prvi Microsoftov Kinect, tipalo za zaznavanje premikanja pred kamero. Za naveden znesek je podjetje iz Cupertina namreč kupilo izraelsko ekipo PrimeSense, ki izdeluje elektroniko za tovrsten 3D vid. Poznavalci trdijo, da je imel Apple ob nakupu prvenstveno v mislih izdelavo pametnega televizorja, obogatenega s prepoznavo gibanja, a ker v podjetju PrimeSense izdelujejo tudi majhna tipala, namenjena vgradnji v mobilne naprave, nista izključena niti pametna ura ali telefon z alternativnim načinom upravljanja.

    Objavljeno: 26.11.2013 05:00
  • Novi Monitor

    Na prodajnih policah je že nova številka revije Monitor, v kateri smo se tokrat lotili računalniškega zla – virusov. Oz. antivirusnih programov. Preizkusili smo varnostne pakete za Okna, prvič pa smo se tudi lotili varnostnih paketov za telefone s sistemom Android.

    Objavljeno: 26.11.2013
  • Samsung preklical posodobitev Androida

    Dober mesec nazaj je na telefon Galaxy S3 prišla Samsungova posodobitev, ki operacijski sistem Android nadgradi na različico 4.3. Uporabnikom so naprave po namestitvi programske opreme začele zmrzovati, baterije praznile po tekočem traku, nekatere aplikacije pa jim povsem odpovedale poslušnost. Samsung je težave z nadgradnjo priznal in problematično posodobitev umaknil. Popravljena izdaja naj bi bila na voljo še letos.

    Objavljeno: 25.11.2013 07:00
  • Ni vse zastonj, kar je na spletu

    Leta 2010 se je fotoreporter Daniel Morel znašel sredi uničujočega potresa na Haitiju. Naravno katastrofo je ujel v objektiv in posnetke objavil na družabnem omrežju Twitter. Z njimi je seveda želel zaslužiti, izbrana pot pa se mu je zdela najboljša. S Twitterja jih je snel prebivalec Dominikanske republike Lisandro Suero, ki jih je kot svoje prodal tiskovni agenciji AFP. Slednja jih je dala na voljo spletnemu katalogu Getty Images, od koder so jih najrazličnejši odjemalci, med njimi tudi Washington Post, pobrali (skoraj) neštetokrat.

    Objavljeno: 25.11.2013 05:00
  • NSA je delala na veliko

    Novi podatki, ki jih je objavil nizozemski časnik NRC Handelsblad kažejo, da je ameriška varnostna agencija NSA spremljala več kot 50.000 omrežij po svetu. To so – kot je znano -  največkrat dosegli s nameščanjem programske kode na različne naprave, s pomočjo katerih so izvajali t. i.  Computer Network Exploitation (CNE), poleg tega pa so bili priključeni tudi na optična vlakna na dvajsetih ključnih točkah po svetu, kjer ta med sabo povezujejo različne kontinente.

    Objavljeno: 25.11.2013
  • HP-jev prenosnik na dotik za 220 evrov

    HP je v ZDA predstavil prenosnik Pavilion 10 TouchSmart z zaslonom na dotik, ki ga je mogoče v Microsoftovi spletni trgovini dobiti že za 300 dolarjev (220 evrov). Cena velja za ZDA, torej brez DDV. Zaslon s tehnologijo LED ima diagonalo 10 palcev in ločljivost 1.366 x 768 pik. Da bi ohranili kar se da nizko ceno, so uporabili manj zmogljiv AMD-jev procesor A4-1200 APU (kodno ime Temash) s taktom 1,2 GHz.

    Objavljeno: 24.11.2013 01:00
  • Brezplačna Mathematica za Raspberry Pi

    Mikro računalnik Raspberry Pi je bil prvenstveno razvit zato, da bi nudil poceni platformo za učenje programiranja v šolah, vendar so ga hitro začeli uporabljati tudi za najrazličnejše druge namene. Računalnik, ki so ga prodali že v več kot dveh milijonih primerkov, se zdaj vrača h koreninam.

    Objavljeno: 24.11.2013 01:00
  • Novosti iz Intela

    Prihodnje leto nas bodo v podjetju razveselili s številnimi novimi procesorji Atomi za pametne telefone in tablične računalnike. Oznanili so še nova zmogljiva jedra za mobilne procesorje s kodnim imenom Glodmont, ki naj bi se na trgu pojavili leta 2015.

    Objavljeno: 24.11.2013
  • Milijon konzol Xbox One v 24 urah

    Microsoft je začel s prodajo nove igralne konzole Xbox One in v prvem dnevu prodaje dosegel velik uspeh. Po podatkih proizvajalca so v manj kot 24 urah od začetka prodaje prodali že več kot milijon konzol. Na nek način ta rezultat ni presenečenje, saj so ljubitelji iger že vrsto let čakali na novo generacijo Xboxa. Sony je svojo konzolo PlayStation 4 začel prodajati pred tednom dni in tudi zabeležil podobne rezultate.

    Objavljeno: 23.11.2013 17:00
  • Samsung bo moral Applu plačati še 290 milijonov dolarjev

    Okrožno sodišče v Kaliforniji je razsodilo, da mora korejski velikan Samsung družbi Apple plačati 290 milijonov dolarjev odškodnine zaradi kršenja patentnih pravic s področja pametnih telefonov in tablic. To je sicer nekaj manj od vsote, ki jo je tokrat zahteval Apple (380 milijonov), a hkrati precej več od tega, kar je v poizkusu poravnave ponujal Samsung (52 milijonov dolarjev).

    Objavljeno: 22.11.2013 01:00
  • Zbogom, Winamp (?)

    Winamp je predvajalnik glasbe, ki nas na osebnih računalnikih spremlja že dolgih 16 let. Z nami je vse od časa MP3-jev, ki smo jih tedaj iz interneta prenašali s programom Napster. V dolgi zgodovini se je Winamp le malo spremenil, kar ga je na koncu tudi pokopalo. Njegov sedanji lastnik AOL je sporočil, da bo čez mesec dni Winamp ukinil in ga ne bo mogoče več prenesti z njihovih strani.

    Objavljeno: 21.11.2013 17:00
  • LG pritajeno zbira podatke o tem, kaj gledamo na televizorju

    Kot kaže, je na pomolu nova afera o pritajenem spremljanju početja uporabnikov, tokrat televizorjev. Radoveden in previden Britanec, lastnik televizorja korejskega proizvajalca LG Electronics je ugotovil, da pametni televizor na nek internetni naslov redno pošilja podatke o temu, kateri kanal uporabnik gleda in občasno celo vsebino oziroma imena datotek posnetkih digitalnih vsebin na ključku USB.

    Objavljeno: 21.11.2013 01:00
  • Novi večjedrniki za telefone in tablice

    Kot kaže, bo v prihodnosti vse več telefonov in tablic vsebovalo procesorje s štirimi in celo osmimi jedri. V istem dnevu sta kar dva proizvajalca predstavila svoje nove izdelke namenjene mobilnim napravam. Po pomembnosti najbrž prednjači Qualcomm, ki je razkril procesor Snapdragon 805, prvi tega tipa sposoben procesiranja video posnetkov v ločljivosti 4K.

    Objavljeno: 21.11.2013
  • iPad z 12,9-palčnim zaslonom?

    Iz dobro obveščenih krogov blizu pogodbenih proizvajalcev strojne opreme so se zopet okrepili namigi, da se Apple pripravlja na predstavitev tretjega člana družine tablic iPad. Tokrat naj bi šlo za največjo tablico doslej, ki bo po navedbah imela 12,9-palčni zaslon. Po pisanju publikacije Korea Times naj bi se proizvodnja teh zaslona v Južni Koreji že začela.

    Objavljeno: 20.11.2013 01:00
  • Razvojna orodja za Google Glass

    Google je v okviru priprav na predstavitev dokončne različice pametnih očal Google Glass razvijalcem predstavil razvojno okolje Glass Development Kit (GDK), s katerim bo možno napisati precej bolj zanimive namenske aplikacije kot doslej. Dosedanji pionirski razvijalci za Glass so namreč doslej imeli na voljo zelo omejeno programsko orodje Mirror API, ki je med drugim omogočalo le programe z nenehno povezavo z internetom.

    Objavljeno: 20.11.2013 01:00
  • Toshibin rekorder v trajanju delovanja

    Kako varčni so najnovejši Intelovi procesorji lepo dokazuje najnovejši prenosnik Toshiba Dynabook KIRA V654, ki so ga namenili sprva zgolj za japonski trg. Prenosnik s 13-palčnim zaslonom ločljivosti 1.366 x 768 pik in težo komaj 1,12 kg se na prvi pogled ne zdi nič kaj pretresljivega, sploh če upoštevamo, da zaslon ne podpira krmiljenja z dotikom. Toda prenosnik z enim polnjenjem akumulatorjev, vsaj po trditvah japonskega proizvajalca, zmore neprekinjeno delovati kar 22 ur! Preračunano iz jenov je zanj treba odšteti okoli 1.050 evrov.

    Objavljeno: 20.11.2013 01:00
  • Samsung Galaxy Gear: uspešnica ali polomija?

    V navezavi na Samsungovo pametno uro Galaxy Gear se je razvnela pravcata mala medijska vojna okoli vprašanja, ali je izdelek uspešnica ali polomija. Začelo se je navedbami korejskih publikacij BusinessKorea in Yonhap, ki trdita, da se je za Samsungovo uro doslej globalno odločilo manj kot 50.000 kupcev. Z vidika prodaje vročih elektronskih »igračk« je to po obsegu bližje statistični napaki kot pa resnim prodajnim količinam. Že pred tem so se v ZDA pojavile informacije, da veliko kupcev vrača ure v trgovine in zahteva povračilo kupnine.

    Objavljeno: 20.11.2013 01:00
  • Vlada menja glasnika digitalnih tehnologij?

    Aleša Špetiča, ki je sicer neplačano funkcijo opravljal od maja 2012, naj bi zamenjal spletni umetnik Vuk Ćosić.

    Objavljeno: 20.11.2013
  • Bitcoin dobil zeleno luč – in strmoglavil

    Včeraj je bil za bitcoin pomemben dan. Ameriški senat je razpravljal o uradnem stališču do te virtualne valute, od česar je v veliki meri odvisna prihodnost bitcoina. Če bi ga prepovedali, bi bilo vsako trgovanje z njim nelegalno – sicer še vedno mogoče, a tvegano. Toda izid je bil pozitiven, saj je bil senat presenetljivo naklonjen do nove valute. Ta je že cel teden letela, zaslišanje pa ji je dalo raketni pogon. Dan pozneje je pogled treznejši, bitcoin pa niže.

    Objavljeno: 19.11.2013 18:00
  • Microsoft Office Remote

    Microsoft je predstavil mobilno aplikacijo za telefone Windows Phone 8, ki jih dobesedno spremeni v daljinski upravljavec za pisarniške programe Office (Word, Excel in PowerPoint) delujoče na osebnih računalnikih. S pomočjo novega programa Office Remote lahko daljinsko upravljamo omenjene programe, kar pride prav še posebej med predstavitvami.

    Objavljeno: 19.11.2013 01:00
  • Nvidia Tesla K40

    Nvidia je pripravila osvežitev svojih procesnih enot GPU, ki so namenjene predvsem zahtevnim računskim operacijam. Najnovejša kartica Tesla K40 je s tehnične plati majhna razmeroma majhna izboljšava, saj ima le 192 jeder več kot predhodnik Tesla K20x (ta jih ima skupno 2.880), a zato nudi kar okoli 40% večjo procesno zmogljivost, kot doslej.

    Objavljeno: 19.11.2013 01:00
  • Yahoo bo šifriral vse

    Medtem, ko večina velikih ponudnikov za zdaj zgolj javno protestira proti vohunjenju  ameriške agencije NSA, Yahoo kot prvi napoveduje konkretne ukrepe. Prva dama interne družbe Marissa Meyer je napovedala, da bo Yahoo v vseh svojih spletnih storitvah podatkovne prenose šifriral in kot privzet način uporabe.

    Objavljeno: 19.11.2013 01:00
  • Bitcoinski milijonarji in nesojeni bogataši

    Konec maja smo nazadnje pisali o kriptografski digitalni valuti bitcoin. To je bilo malo po tem, ko se je vrednost bitcoina v dolarjih prepolovila in ves svet je tedaj špekuliral, ali se je balonček razpočil in bo manije počasi konec. Daleč od tega. V zadnjih tednih je svet zajela še večja bitcoinska manija, ki je njihovo vrednost katapultirala v stratosfero.

    Objavljeno: 18.11.2013 06:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji