Objavljeno: 21.11.2013

Novi večjedrniki za telefone in tablice

Kot kaže, bo v prihodnosti vse več telefonov in tablic vsebovalo procesorje s štirimi in celo osmimi jedri. V istem dnevu sta kar dva proizvajalca predstavila svoje nove izdelke namenjene mobilnim napravam. Po pomembnosti najbrž prednjači Qualcomm, ki je razkril procesor Snapdragon 805, prvi tega tipa sposoben procesiranja video posnetkov v ločljivosti 4K.

V ta namen so pri Qualcommu vgradili nov grafični procesor Adreno 420, ki je menda 40% zmogljivejši od dosedanjih. Poleg tega lahko štiri jedra centralne enote Krait 450 delujejo pri taktu 2,5 GHz in prenašajo podatke med pomnilnikom s hitrostjo 25,6 GB/s.

Snapdragon 805 pa prinaša še druge zanimive novosti. Na voljo bo v dveh različicah komunikacijskega procesorja Gobi, ki bo podpiral omrežja LTE s hitrostmi do 150 oziroma 300 Mb/s. Za nameček so izboljšali še modul za digitalne video kamere, ki podpira ločljivosti v »gigapikah« in nudi stabilizacijo slike s pomočjo žiroskopa.

Druga novost prihaja iz družbe Mediatek, ki je že pred časom najavil vstop na področje procesorjev za mobilne naprave s prvim osemjedrnikom. Novi procesor MT6592 je prvi, ki sočasno resnično lahko uporablja vseh osem jederm kar je bolje kot pri Samsungovem procesorju Exynos Octa, kjer so v določenem trenutku v rabi sami štiri. Vseh osem jeder temelji na jedru Cortex A7.

Delovni  tak je lahko 1,7 ali 2 GHz, odvisno od izvedbe. Za grafiko skrbi GPU Mali 450 s taktom 700 MHz, Mediatek pa trdi, da je tudi njihov novinec sposoben brez težav procesirati posnetke v ločljivosti 4K s podporo za kodeke H.264 in H.265. Do konca leta naj bi Mediatek predstavil tudi nove komunikacijske procesorje, s katerimi cilja na trg LTE, kjer zdaj prednjači Qualcomm.

Vprašanje je seveda, kateri programi bodo znali izkoristiti zmogljivost osmih jeder. Mediatek navaja, da Google Chrome že zna izkoristiti osem jeder, kot to znajo tudi nekateri navigacijski programi in video predvajalniki, čeprav jih niso navedli poimensko. Za to, kako se to odraža v praksi, bo treba počakati še nekaj mesecev, da pridejo v prodajo prvi izdelki z zmogljivešimi procesorji.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji