Objavljeno: 20.11.2013 01:00

Razvojna orodja za Google Glass

Google je v okviru priprav na predstavitev dokončne različice pametnih očal Google Glass razvijalcem predstavil razvojno okolje Glass Development Kit (GDK), s katerim bo možno napisati precej bolj zanimive namenske aplikacije kot doslej. Dosedanji pionirski razvijalci za Glass so namreč doslej imeli na voljo zelo omejeno programsko orodje Mirror API, ki je med drugim omogočalo le programe z nenehno povezavo z internetom.

Novi GDK te omejitve odpravlja, saj omogoča razvoj programov, ki delujejo tudi brez internetne povezave. Novost je tudi podpora za osveževanje podatkov v realnem času, ki so jo poimenovali Live Cards, na moč podobno tistemu, kar znajo ploščice Live Tiles v okolju Windows 8.  Zadnja pomembna novost je zmožnost neposrednega dostopa do strojnih zmogljivosti očal, v prvi vrsti tipal, kot sta merilnik pospeškov in GPS sprejemnik.

Hkrati z novim razvojnim okoljem je Google predstavil niz zanimivih programov, ki lepo nakazujejo, kaj lahko pričakujemo od pametnih očal. Prvi in morda najbolj uporaben program se imenuje Word Lens in omogoča, da očala samodejno prevedejo besedilo, ki ga opazuje uporabnik. Prevod nato izpiše na zaslonu očal. Zanimiva je igra Spellista, ki omogoča reševanje križank s pomočjo govorjenih ukazov in izbiro s pomočjo kretenj glave.

Strava for Glass pa je program, ki izkorišča prej omejeno funkcionalnost Live Cards in na robu zaslona izpisuje žive podatke o rekreativni aktivnosti, kot so pretečeni kilometri, porabljene kalorije in podobno. Zadnja zanimiva aplikacije je program za dostop do kuharskih receptov, kjer uporabimo govor za iskanje želenega recepta, kasneje pa se lahko preprosto s potegi premikamo med posameznimi koraki recepta.

oZSLKtpgQkc

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji