• Google Nexus STB

    Družbi Google je vsekakor treba priznati vztrajnost. Po tem, ko se že vrsto let trudijo, da bi s svojimi izdelki prodrli tudi na področje pametnih televizorjev, je bil njihov dosedanji uspeh tu precej majhen. Morda pa se to spremeniti z novim večpredstavnim predvajalnikom, ki ga Google načrtuje za prvo polovico leta.

    Objavljeno: 9.12.2013 01:00
  • Po mnenju Bank of America bo Bitcoin pomembno plačilno sredstvo

    Pri Bank of America so objavili poročilo, v katerem so zapisali, da verjamejo, da bo Bitcoin postal pomembno elektronsko plačilno sredstvo in resen konkurent trenutno uveljavljenim sistemom za mednarodna nakazila. Njihovi analitiki ocenjujejo, da naj bi bila tržna vrednost enega Bitcoina okoli 1300 ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 7.12.2013 13:00
  • Facebook s strežniki Mac Mini

    Facebook, tako kot večina spletnih velikanov, ima na deset tisoče strežnikov, na veliki večini pa teče Linux. Po pisanju spletne strani Wired pa je vmes tudi vse več Applovih malih računalnikov Mac Mini. O njem smo tudi mi že pisali, gre za majhen namizni računalnik, velikosti kakega večjega usmerjevalnika, na voljo pa je tudi z strežniško različico sistema Mac OS.

    Objavljeno: 7.12.2013 12:00
  • Microsoft, kot ga (še) ne poznamo

    S skupino izbranih novinarjev iz cele Evrope smo se udeležili ogleda največjega Microsoftovega mega podatkovnega centra v Evropi. Na Irskem, na zahodu Dublina, se razteza na površini sedmih nogometnih igrišč, kar je zadnje čase postala nekakšna merska enota za tovrstne zgradbe. Ravno v času našega obiska so napovedali njegovo 170 milijonov evrov vredno razširitev (skupno je tako center, brez strežnikov, vreden 594 milijonov evrov), za kar se nam je kot eden izmed govornikov predstavil kar irski namestnik predsednika vlade.

    Objavljeno: 6.12.2013 14:00
  • Avstralska zvezna država toži IBM

    Po pisanju avstralske spletne strani ITNews.com.au naj bi zvezna država Queensland vložila tožbo zober IBM zaradi ogromnih težav s sistemom za obračunavanje in izplačilo plač. Za projekt, ki temelji na tehnologijah podjetja SAP, so pri IBM sprva podali ponudbo za 6 milijonov avstralskih dolarjev, a so jo kasneje dvignili na 27 milijonov AUD. Po nekaj letih in kar veliko težavah program še vedno ne dela, kot bi moral, dodatnih stroškov se naj bi nabralo za okroglo milijardo AUD.

    Objavljeno: 6.12.2013 10:00
  • Valve se je pridružil Linux fundaciji

    Podjetje Valve, ki se ukvarja z založništvom računalniških iger, se je pridružilo Linux fundaciji, katere člani so med drugim tudi HP, IBM, Intel in Samsung. Podjetje, sicer najbolj znano po programu za spletno distribucijo iger, imenovanem Steam, je pred nedavnim napovedalo linijo lastnih računalnikov. Ti se bodo imenovali Steam Machines, nameščena pa bo prirejena različica Linuxa, imenovana SteamOS. Naprave naj bi tekmovale tako s klasičnimi igričarskimi računalniki kot z igralnimi konzolami, prišle pa naj bi tekom leta 2014.

    Objavljeno: 6.12.2013 08:00
  • Telefon + bralnik e-knjig = YotaPhone

    Dobri pametni telefoni imajo LCD-zaslone visoke ločljivosti, dobri bralniki e-knjig pa zaslone E-Ink. Vsaki imajo svoje prednosti in pomanjkljivosti, a nikjer ne piše, da ne bi mogli imeti na telefonu obeh. Rusko podjetje Yota Devices je v Evropi začelo prodajati pametni telefon s klasičnim LCD-zaslonom na eni in E-Inkom na drugi strani.

    Objavljeno: 6.12.2013 06:00
  • So dražji diski tudi zanesljivejši?

    O trajnosti oziroma zanesljivosti računalniških diskov je bilo napisano kar veliko, ugotovljenega pa razmeroma malo. Še najboljša raziskava na tem področju je pred leti prišla iz Googla, kjer pa niso podali nekih konkretnih rezultatov o tem, kateri diski se bolje odnesejo, kateri pa slabše. So pa zato pri podjetju Backblaze pred kratkim objavili zanimive podatke, kjer so analizirali lastno uporabo oziroma zamenjavo diskov – ti podatki so na voljo na tej povezavi.

    Objavljeno: 5.12.2013 15:00
  • Višje sodišče zavrnilo tožbo T-2 proti Telekomu

    Višje sodišče v Ljubljani je potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča, ki je januarja zavrnilo odškodninsko tožbo družbe T-2 zoper Telekoma Slovenije. Tožba za okoli 130 milijonov evrov je bila vložena leta 2007 zaradi domnevne zlorabe prevladujočega položaja Telekoma, ki naj bi tehnično oviral T-2 pri ponujanju paketov VDSL. Sodnica je namreč ugotovila, da družba T-2 ni predložila dokazov glede višine tožbenega zahtevka. Skladno s sodbo bo moral T-2 Telekomu plačati pravdne stroške, ki skupaj znašajo slabih 30.000 evrov.

    Objavljeno: 5.12.2013 08:00
  • SAP-ovo licenciranje krši načela EU

     Sodišče v Hamburgu je razsodilo, da so njihovi pogoji v pogodbah za licenciranje programske opreme v nasprotju z načeli avtorskega prava unije. Spor je sprožilo podjetje Susensoftware GmbH, ki je pred sodiščem zatrjevalo, da je prepoved nadaljnje prodaje SAP-ove  programske opreme, ki jo ti od kupcev zahtevajo v licenčnih pogodbah, nezakonita in sodišče jim je vsaj za zdaj pritrdilo. Med pogoji, ki jih ob nakupu licence zahteva SAP je namreč tudi določba, da take licence ni mogoče prenesti na tretje osebe brez privoljenja družbe SAP.

    Objavljeno: 5.12.2013
  • Apple z novim nakupom

    Po pisanju časnika Wall Street Journal so pri Applu kupili podjetje Topsy, ki se ukvarja z analizo prometa oziroma sporočil na Twitterju. Nakup naj bi bil vreden 200 milijonov dolarjev. Topsy ima na svoji spletni strani brezplačni sledilec ključnih besed, preko katerih lahko preverjamo, kaj je trenutno zanimivega oziroma o čem se govori. Ponujajo pa tudi nekaj profesionalnih (plačljivih) orodji, ki izpopolnjujejo pregled in podatke, ki jih nudi osnovna stran. Kaj točno bodo pri Applu z novim nakupom seveda ni jasno, jabolčniki so pri tovrstnih poslih praviloma zelo skrivnostni, bi pa bi lahko bila tehnologija koristna pri obdelavi podatkov o dogajanju v trgovini iTunes ali pri digitalni pomočnici Siri.

    Objavljeno: 4.12.2013 14:00
  • Sony prodal čez 2 milijona PS4

    Nova generacija Sonyjeve priljubljene igralne konzole PlayStation se odlično prodaja – že v prvem dnevu prodaje je tržne police zapustilo milijon naprav, do sedaj pa je številka že narasla na dobra dva milijona. PlayStation 4 se je začel prodajati v ZDA in Kanadi sredi novembra, v Evropi in Aziji pa pretekli petek. Dobro pa se naj bi prodajal tudi Microsoftov tekmec, Xbox One, tudi teh naj bi v prvem dnevu prodaje šlo čez milijon. Obe konzoli bomo v kratkem preizkusili tudi mi.

    Objavljeno: 4.12.2013 13:00
  • Naslednja generacija USB se že razvija

    Skupina, ki skrbi za promocijo standarda USB 3.0, je objavila sporočilo za javnost na temo naslednje generacije standarda USB. Največja novost novega standarda bo novi vmesnik, ki bo fizično drugačen od dosedanjih. Bo manjši, po velikosti primerljiv z obstoječim vmesnikom Micro-B (ki ga uporablja večina današnjih pametnih telefonov), bo pa simetričen, podobno kot Applov Lightning Connector na novih napravah iOS.

    Objavljeno: 4.12.2013 10:00
  • HP izdal nove tablice

    Hewlett-Packard je izdal tri nove tablične računalnike, ki so nekoliko več pozornosti kot običajno pritegnili zato, ker jih ne poganjajo Qualcommovi procesorji, ampak v njih bijejo Nvidiini čipi v enem (SoC), krmili pa jih Android 4.2.

    Objavljeno: 4.12.2013 06:00
  • Trg PCjev močno navzdol

    Podjetje IDC je izdalo napoved, po kateri bo število prodanih osebnih računalnikov padalo vsaj do leta 2017. Letos se naj bi prodalo okoli 35 milijonov manj osebnih računalnikov kot lani. Zaradi vse manjših zahtev (in tudi vse boljše strojne opreme v zadnjih letih) je življenjska doba računalnikov daljša, počasnejše menjavanje računalnikov naj bi bil eden izmed gonilnih sil pri slabši prodaji. Seveda imajo pri tem občuten vpliv tudi tablice in pametni telefoni.

    Objavljeno: 3.12.2013 13:00
  • Toshiba odkupila OCZ

    Pred kratkim smo pisali o težavah OCZja, ki je šel v stečaj, sedaj pa se je potrdila novica, da bo družbo oziroma njena sredstva odkupila Toshiba za 35 milijonov dolarjev. V odkup seveda sodi tudi vsa tehnologija in posel z pogoni SSD, ni pa še znano, kaj to pomeni za druge OCZjeve produkte (kamor sodijo tudi napajalniki in podobno). Posel naj bi bil sklenjen v naslednjih dveh mesecih. Iz OCZja so nas opozorili, da nameravajo pri Toshibi tudi vnaprej obdržati blagovno znamko OCZ .

    Objavljeno: 3.12.2013 09:00
  • Googlova oblačna platforma pripravljena

    Spletni velikan Google že nekaj časa pripravlja lastno oblačno platformo, kjer bo ponujal virtualne računalnike oziroma strežnike, včeraj pa so na blogu objavili, da je platforma pripravljena za širšo uporabo. Google Computer Engine, kot se oblak imenuje, tekmuje neposredno z Amazonovim Web Services (predvsem EC2 in S3), velika igralca na tem področju sta tudi Rackspace in VMware, svoj oblak pa ponujajo tudi pri Microsoftu.

    Objavljeno: 3.12.2013 08:00
  • Windows 7 s hitrejšo rastjo kot Windows 8

    Po novih podatkih spletne strani Netmarketshare.com je tržni delež Windows 7 v zadnjem mesecu hitreje napredoval kot delež Windows 8 in 8.1. Razlike so sicer zelo majhne, bolj zanimivo je to, kako močno so se uveljavili Windows 7. Se je pa znižal delež osmice na račun nove različice, torej Windows 8.1.

    Objavljeno: 2.12.2013 14:00
  • Microsoft v reklamah napada Samsung

    Računalniški velikan iz Redmonda se zadnja leta v svojih reklamah vse večkrat neposredno loti svojih tekmecev. Reklame so bile doslej največkrat oprte proti Applu, predvsem na račun tablice iPad, v reklamni akciji »Scroogled« so kritizirali tudi Google in njihovo zbiranje podatkov o uporabnikih. V najnovejši reklami pa so se lotili Samsunga, konkretno njihove tablice z sistemom Android, Galaxy Tab 10.1. Ta korak je morda še nekoliko bolj nenavaden kot napad na Apple in Google, saj ima Samsung v svojem prodajnem programu tudi nekaj naprav z Windows 8 (denimo ATIV Tab 3).

    Objavljeno: 2.12.2013 13:00
  • Amazon bo dostavljal z letečimi roboti

    Spletna prodajalna Amazon.com načrtuje novo možnost dostave paketov, ki naj bi v ZDA znižala čas dostave na vsega 30 minut. Pri tem bodo uporabljali brezpilotna letala, konkretno majhne helikopterje s štirimi elisami, ki bodo lahko sami prenašali pakete s težo dobrih dveh kilogramov, kar naj bi zajemalo okoli 86 odstotkov vseh Amazonovih poslanih paketov.

    Objavljeno: 2.12.2013 11:00
  • Iz Nokiinega MeeGoja je nastala Jollina Jolla

    Finsko podjetje Jolla, ki ga sestavljajo nekdanji inženirji iz giganta Nokia, je začelo prodajati svoj prvi izdelek. Mobilni telefon se imenuje preprosto Jolla in nadaljuje, kjer je Nokia z MeeGojem nehala. Z njim želijo razburkati trg mobilnih telefonov, kjer se zadnje čase vse vrti okrog Appla, Androida in Windows Phone. Odzivi na Jollo so mešani.

    Objavljeno: 2.12.2013 05:00
  • WhatsApp bolj priljubljen od Facebooka

    Na podlagi raziskave, ki je zajemala večji vzorec ljudi in programov za mobilno sporočanje, med drugimi tudi BBM, SnapChat in WeChat, lahko prvič trdimo, da je aplikacija WhatsApp po priljubljenosti prehitela Facebook. V odstotkih je rezultat 44 proti 35 za plačljivo aplikacijo. Očitno je, da uporabnikom letno plačevanje simbolične naročnine razvijalcem programa WhatsApp ne predstavlja problema, medtem ko za reklame, ki jih servirajo tekmeci, med njimi tudi Facebook Messenger, ne marajo.

    Objavljeno: 1.12.2013 11:00
  • Vlada ZDA ujeta pri piratstvu

    Vlada Združenih držav Amerike bo morala plačati 50 milijonov ameriških dolarjev odškodnine, zaradi piratiziranja programske opreme podjetja Apptricity. Slednje s svojimi izdelki zagotavlja ameriški vojski logistično podporo že od leta 2004. Pri podjetju so šele lani ugotovili, da je bila njihova programska oprema nameščena na mnogo več računalnikov, kot je bilo zakupljenih licenc. Namesto 500 plačanih uporabnikov je aplikacije uporabljalo kar 9000 oseb. Takoj so od ameriške vlade zahtevali odškodnino. Sprva je bil to znesek v višini 224 milijonov ameriških dolarjev, nakar so se pogodili za že omenjenega milijonskega petdesetaka. Z doseženim so zadovoljni, denar bodo porabili za širitev poslovanja.

    Objavljeno: 1.12.2013 05:00
  • Chrome aplikacije brez nameščanja

    Google se zadnje čase nadvse trudi s svojim trojanskim konjem, brskalnikom in operacijskim sistemom Chrome. Poleg obogatenega obveščanja, plačevanja znotraj aplikacij in zagona posameznih programskih izdelkov brez potrebe po zagonu osnovnega ogrodja (beri: brskalnika), delajo na programih, ki bi jih uporabnik lahko preizkusil brez nameščanja na lokalni računalnik. Za zagon izbranega izdelka je dovolj, da klikne povezavo, še tržnice Chrome Web Store mu ni treba obiskati. Tako imenovane minljive aplikacije so omogočene v zadnji razvijalski različici projekta Chromium.

    Objavljeno: 30.11.2013 07:00
  • Pametna ura z barvnim elektronskim papirjem

    Podjetje Qualcomm sprejema naročila za pametno uro z barvnim elektronskim papirjem. Qualcomm Toq je osnovana na tehnologiji Mirasol, ki zagotavlja odlično vidnost na prostem. Poleg čitljivosti informacij na sončni svetlobi zaščitena tehnologija zagotavlja manjšo porabo energije, kar se v dotičnem primeru prevede v pet dni avtonomije. Ura se s priloženo polnilno postajo polni brezžično.

    Objavljeno: 30.11.2013 05:00
  • Telekom ponuja iPhone

    Že pred časom smo obelodanili govorice, da se Telekom Slovenije pripravlja na prodajo najnovejših Applovih telefonov. Ker so naprave z logotipom ugriznjenega jabolka bile doslej v domeni drugega večjega mobilnega ponudnika pri nas, je bila novica dokaj presenetljiva, zato smo v nizki preži čakali na uradno potrditev. Danes je prišla. Telekom Slovenije bo v petek, 13. decembra začel s prodajo tako najzmogljivejšega modela iPhone 5S kot tudi njegovega barvitega bratranca z nižjo cenovno postavko, telefon iPhone 5C.

    Objavljeno: 29.11.2013 14:00
  • Google prepovedal CyanogenMod

    Ni trajalo dolgo, da so fantje, ki skrbijo za enega najbolj priljubljenih alternativnih operacijskih sistemov povezanih z Androidom, CyanogenMod, morali aplikacijo, ki skrbi za lažje nameščanje njihovega izdelka, odstraniti iz ponudbe tržnice Google Play. Spletni velikan jim je z uradnim zahtevkom namreč sporočil, da kršijo splošna določila mobilne prodajalne. V obrazložitvi so pri Googlu zapisali, da aplikaciji CyanogenMod Installer sicer priznavajo neškodljivost, saj v praksi na izbranem telefonu ali tablici zgolj omogoči razvijalski ADB način in zažene namizno namestitev, a ker njena uporaba za uporabnika pomeni izgubo garancije, je na svoji programski tržnici ne morejo obdržati.

    Objavljeno: 29.11.2013 07:00
  • OCZ gre v stečaj

    Eden izmed vidnejših proizvajalcev SSD-jev, kalifornijsko podjetje OCZ, gre v stečaj. Stečaj zahteva eden večjih upnikov, ki je OCZ-ju posodil 30 milijonov dolarjev in sedaj prevzema nadzor nad podjetjem, ker denarja ni dobil. Ostanek OCZ-ja bo bržkone kupila Toshiba.

    Objavljeno: 29.11.2013 06:00
  • Google+ nasmetil YouTube

    Nov sistem komentiranja je na video spletišču YouTube sprožil val ogorčenja in povečal količino smeti, objavljenih pod posameznimi video posnetki. Povezava z družabnim omrežjem Google+ nekatere načine tovrstnega izkoriščanja sicer odpravi, a hkrati ponuja več priložnosti na drugih frontah. Spletišče so tako preplavile lažne spletne povezave, neskončno dolgi komentarji ter ASCII slikarije. Težave so pri Googlu potrdili, popravki pa so že v delu.

    Objavljeno: 29.11.2013 05:00
  • Prenesite si Wikipedijo na disk

    Mnenja o Wikipediji so deljena, a dejstvo je, da je skozi velika vrata prikorakala v naš svet in bo tu ostala. Profesorji glasno negodujejo, kadar so seminarske naloge v večji meri prepisane ali prevedene iz Wikipedije, celo v diplomskih nalogah pa najdemo Wikipedijo med viri. Kljub tej nenamenski rabi je Wikipedija izjemno uporaben pripomoček, ki na enem mestu združuje dobršen del znanja človeštva. Problem je le, da za Wikipedijo potrebujemo internetno povezavo.

    Objavljeno: 28.11.2013 06:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji