Objavljeno: 6.12.2013 06:00

Telefon + bralnik e-knjig = YotaPhone

Dobri pametni telefoni imajo LCD-zaslone visoke ločljivosti, dobri bralniki e-knjig pa zaslone E-Ink. Vsaki imajo svoje prednosti in pomanjkljivosti, a nikjer ne piše, da ne bi mogli imeti na telefonu obeh. Rusko podjetje Yota Devices je v Evropi začelo prodajati pametni telefon s klasičnim LCD-zaslonom na eni in E-Inkom na drugi strani.

Telefon sliši na ime YotaPhone. Na prvi strani ni nič nenavadnega. LCD z diagonalo dolžine 4,3 palca, ki podpira ločljivost 720 x 1280 točk. Na zadnji strani pa najdemo prav tako velik zaslon E-Ink, ki sicer podpira le črnobele točke in ločljivost 360 x 640, a za začetek bo v redu. Drobovje ni nič kaj izredno, saj ima telefon dvojedrni procesor s taktom 1,4 GHz, 2 GB pomnilnika, 32 GB spomina in dve kameri – zadnjo s 13 milijoni točk in prednjo z milijonom. Operacijski sistem je Android 4.2.2 Jelly Bean.

Seveda, glavna prednost tega telefona je E-Ink, zato se proizvajalec ni trudil z vgrajevanjem najboljših dostopnih komponent. Kot pojasnjujejo v podjetju, povprečni uporabnik več kot stokrat na dan ošvrkne telefon, da bi preveril nova sporočila, pošto in druga obvestila. Na klasičnih mobilnih telefonih to pomeni, da je treba vključiti zaslon, kar po nepotrebnem cuza baterijo. Tehnologija E-Ink za prikaz statične slike ne potrebuje električne energije, zato lahko telefon ves čas prikazuje aktualno stanje, ki se osveži le ob spremembi. Tako lahko telefon ošvrknemo brez nepotrebne porabe energije. Na njem lahko tudi beremo e-knjige in kaj podobnega, a je ločljivost za ta namen precej nizka, zato je slika malo meglena, kar do neke mere izniči sicer zelo prijeten občutek branja na E-Inku v primerjavi z LCD-jem.

Ni vse zlato, kar se sveti. Aplikacije morajo posebej podpirati drugi zaslon z E-Inkom, sicer nanj ne morejo pisati. Priložene aplikacije za Facebook, pošto in podobno to že podpirajo, večina tistih na spletu pa ne. Pričakujemo pa lahko, da bo YotaPhone kmalu dobil namenske API-knjižice, ki bodo to omogočile slehernemu piscu aplikacij.

Ves hec vas bo stal 500 evrov. Telefon je naprodaj v večjih evropskih državah, v začetku prihodnjega leta pa naj bi se razširil po celotnem kontinentu. Vsaj enkrat smo na boljšem kakor ZDA, kamor še ni jasno, ali bo telefon sploh potoval.

http://www.yotaphone.com/#/en/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji