Objavljeno: 29.11.2013 06:00

OCZ gre v stečaj

Eden izmed vidnejših proizvajalcev SSD-jev, kalifornijsko podjetje OCZ, gre v stečaj. Stečaj zahteva eden večjih upnikov, ki je OCZ-ju posodil 30 milijonov dolarjev in sedaj prevzema nadzor nad podjetjem, ker denarja ni dobil. Ostanek OCZ-ja bo bržkone kupila Toshiba.

OCZ ima pestro zgodovino, saj so proizvajali že skoraj vse dele računalnikov. Izdelovali so pomnilnik, USB-kartice in pogone, hladilnike, video kartice in napajalnike, v zadnjem času pa so se osredotočili na proizvodnjo SSD-jev. Delali jih so tako za trg domačih uporabnikov kakor za zahtevne poslovne uporabnike, ki uporabljajo tudi priklop prek vodil PCI Express ali SAS, kjer sta SATA in USB 3.0 prepočasna. Tako širok asortiman izdelkov so pridobili predvsem z nakupi, saj so od ustanovitve leta 2002 do danes kupili kopico podjetij.

Težave so se resnično začele lani, ko je bil OCZ pod drobnogledom delničarjev in v nekaj tožbah zaradi obtožb o čudnem poslovanju in oškodovanju delničarjev. Poslovni izkazi in bilance so zamujali tudi po več četrtletij.

Letos so prihodki v OCZ izjemno upadli, s predhodnih 80-90 milijonov dolarjev na četrtletje na okoli 30 milijonov dolarjev. OCZ je bil prisiljen vzeti 30-milijonsko posojilo po precej oderuški 15-odstotni obrestni meri od sklada Hercules Technology Growth Capital, za kar so morali zastaviti vse lastne delnice.

Včeraj je OCZ objavil, da posojila ne bodo zmogli vrniti, zato je sklad že prevzel nadzor nad podjetjem in zahteva stečaj. Rešitev za podjetje je Toshibin nakup. Japonci se namreč zanimajo za podjetje, ki ima obilico znanja in utečenih postopkov za proizvodnjo SSD-jev.

Po konsolidaciji trga trdih diskov, kjer sta ostala le dva velika igralca (Seagate in Western Digital) se očitno podoben proces začenja tudi med proizvajalci SSD-jev. Škoda za OCZ, saj so delali dobre SSD-je.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji