Objavljeno: 24.11.2013 01:00

Brezplačna Mathematica za Raspberry Pi

Mikro računalnik Raspberry Pi je bil prvenstveno razvit zato, da bi nudil poceni platformo za učenje programiranja v šolah, vendar so ga hitro začeli uporabljati tudi za najrazličnejše druge namene. Računalnik, ki so ga prodali že v več kot dveh milijonih primerkov, se zdaj vrača h koreninam.

Za šolsko uporabo bo nadvse zanimiva novica, da je podjetje Wolfram Research najavilo brezplačno različico priznanega programskega paketa za reševanje matematičnih problemov Mathematica. To je lepa gesta, saj je bila Mathematica doslej vselej plačljiva in tudi v najcenejši študentski različici dvakrat dražja kot osnovni Raspberry Pi.

Program bo v prihodnje vključen v sliko Raspbian, ki jo avtorji ponujajo kot osnovo za Raspberry Pi, obstoječi uporabniki, pa jo lahko naložijo prek interneta. Wolframova poteza ima vseeno v ozadju tudi poslovno logiko. Računalniki Raspberry so z računske plati razmeroma slabotni, zato bodo uporabniki Mathematice za resno delo prej ali slej hoteli zmogljivejši računalnik in s tem tudi večjo, plačljivo različico.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji