Objavljeno: 24.11.2013

Novosti iz Intela

Prihodnje leto nas bodo v podjetju razveselili s številnimi novimi procesorji Atomi za pametne telefone in tablične računalnike. Oznanili so še nova zmogljiva jedra za mobilne procesorje s kodnim imenom Glodmont, ki naj bi se na trgu pojavili leta 2015.

 Znano je, da Intelovi procesorji danes poganjajo le za vzorec mobilnih naprav, zato si v podjetju z inovacijami močno prizadevajo odškrniti delček trga močnejšemu konkurentu ARM. Konec prihodnjega leta lahko tako pričakujemo zmogljive procesorje s kodnim imenom Cherry Trail z jedri Airmont, ki bodo na sebi imeli tudi grafična jedra naslednje generacije.

Cherry Traile naju bi predvidoma leta 2015 nadomestili še hitrejši in energetsko ekonomičnejši Broxtoni, ki bodo temeljili na novih jedrih Goldmont. Njihova posebnost bo povsem drugačna zasnova od predhodnikov, saj bodo vgrajeni v nekakšno ohišje, ki se bo modularno povezovalo z drugimi komponentami, kar bo omogočalo hitro ustvarjanje različnih modelov iz enega procesorja.

Prav tako naj bi prihodnje leto dobili nove dvojedrnike in štirijedrnike za pametne telefone z delovnim imenom Merrifield.

Vsi novi procesorji bodo zgrajeni na 14-nanometrski tehnologiji, ki je za zdaj zgolj Intelova domena -razen  Merrifieldov, ki bodo izdelani s pomočjo 22-nanometrske.

Za vstopne modele telefonov pa prihodnje leto pripravljajo procesorske čipe po imenu Sofia, ki bodo nekakšen skupek procesorjev Atom in 3G/LTE vmesnika, se pravi bo šlo za prvi procesor Atom z vgrajenim brezžičnim modemom.

Intelovci so si pred časom zadali cilj, da bodo do leta 2016 procesorske zmogljivosti naših mobilnih naprav povečati za petnajstkrat, zmogljivosti grafičnih jeder pa za petkrat. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji