Objavljeno: 19.11.2013 18:00

Bitcoin dobil zeleno luč – in strmoglavil

Včeraj je bil za bitcoin pomemben dan. Ameriški senat je razpravljal o uradnem stališču do te virtualne valute, od česar je v veliki meri odvisna prihodnost bitcoina. Če bi ga prepovedali, bi bilo vsako trgovanje z njim nelegalno – sicer še vedno mogoče, a tvegano. Toda izid je bil pozitiven, saj je bil senat presenetljivo naklonjen do nove valute. Ta je že cel teden letela, zaslišanje pa ji je dalo raketni pogon. Dan pozneje je pogled treznejši, bitcoin pa niže.

Ključno sporočilo včerajšnjega zasedanja je, da je bitcoin zakonito sredstvo za menjavo. Poudarili so, da virtualne valute obstajajo in da niso nezakonite. Tudi FBI se pridružuje mnenju, da je gre za resničen, uporaben in zakonit način plačevanja. Ben Bernake, sedanji predsednik ameriške centralne banke FED, je povedal, da nimajo nobenega namena regulirati bitcoina. Roko na srce, saj ga niti ne bi mogli. Nasprotno, bitcoin obljublja varnejši, cenejši in enostavnejši način plačevanja po svetu, saj nobene druge valute ni mogoče tako zlahka prenašati po zemeljski obli. Čeprav je bil sprva bitcoin sinonim za nelegalne nakupe, ki ga je publiciteta ob aretaciji upravljavca nezakonite spletne tržnice Silk Road, le še okrepila, se je Senat do danes bolje izobrazil. Priznavajo namreč številne prednosti, ki jih ima bitcoin. To z drugimi besedami pomeni, da je bitcoin dokončno tu in bo tu tudi ostal.

Zgodba o senatu pa je le vrh cel mesec trajajoče norije. Bitcoin pridobiva vrednost z raketnim pospeškom. V tem mesecu je njegova vrednost na borzah zrasla od 200 dolarjev do okrog 800 dolarjev. Najbolj je zrasel prav včeraj ob zaslišanju v senatu, potem pa je čez nekaj ur začel padati in je danes izgubil četrtino vrednosti.

Če berete spletne forume, je več kot očitno, da je bitcoin trenutno ogromen špekulativni balonček. Nekateri smo njegov pok napovedovali že pri 300 dolarjev in danes se nam nasprotniki smejijo. Z njihovega vidika upravičeno. A vrha oziroma poka po definiciji ni mogoče natančno napovedati, sicer to pač ne bi bil vrh. Toda obstojijo številni indici, da se bitcoin pregreva in se bo moral spustiti na realnejšo raven. Glavni je pohlep, ki veje iz spletnih komentarjev. Za bitcoin se nenadoma zanimajo vsi, glavni problem pa je, kako denar spraviti do spletnih borz dovolj hitro, da bo z njim čim prej mogoče kupiti bitcoine (SEPA-nakazila trajajo kak dan, ostale poti so še počasnejše, razen direktnega nakupa s kreditno kartico). Spet drugi indici so občasne nekajminutne odpovedi spletnih borz (danes je imel daljši mrk Bitstamp, Mt.Gox pa včeraj), saj se nanje zgrinjajo nepregledne množice uporabnikov. Kritična je že sama hitrost rasti, saj se je njegova vrednost letos povečala za 30-krat, v zadnjih 72 urah pa za 400 %. Najsi bo bitcoin še tako dobra valuta, z navzgor omejeno emisijo in ostalimi lastnostmi, take rasti ne mogoče upravičiti v tako kratkem roku. To ne pomeni, da ne more še malo zrasti, pomeni pa, da nas zelo kmalu čaka padec.

Namen teh vrstic ni zagovarjati stališča, da je bitcoin ničvreden in brezzvezen. Je pa pokazal, da še ni zrel za valuto. Navsezadnje, če bi bil bitcoin valuta namesto dolarja, se nihče ne bi sekiral, če bitcoin izgubi 25 odstotkov vrednosti proti dolarju niti ne bi ploskal, če bi pridobil 1000 % proti dolarju. Tako pa še vedno živimo v evrih in dolarjih, bitcoin pa je priročno sredstvo za špekulacijo in zaslužek (namesto plačilnega prometa).  Bitcoin je torej trenutno nekje na nivoju delnic, dragih kamnov in krugerrandov. Z veliko potenciala navzgor (dolgoročno) in navzdol (dolgoročno in kratkoročno). Ker kristalne krogle nimamo, ga uporabljajte na lastno odgovornost.

 

http://www.hsgac.senate.gov/hearings/beyond-silk-road-potential-risks-threats-and-promises-of-virtual-currencies

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji