Objavljeno: 20.11.2013

Vlada menja glasnika digitalnih tehnologij?

Aleša Špetiča, ki je sicer neplačano funkcijo opravljal od maja 2012, naj bi zamenjal spletni umetnik Vuk Ćosić.

Zamenjava, o kateri se za zdaj le šušlja, je vendarle nekoliko nepričakovana, saj je Špetič uspešno zagnal funkcijo in je po dobrem letu dni – kljub ljubiteljskemu statusu – veljal za uspešnega glasnika, katerega mandat naj bi bil neodvisen od vsakokratnega kadrovanja vlade in naj bi trajal štiri leta.

Aleš Špetič

Državam članicam EU je mesto glasnika sicer predlagal predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, ki je digitalni nepismenosti državljanov pripisoval veliko vlogo. Na to mesto naj bi postavili neodvisnega in uveljavljenega strokovnjaka, ki bi s prostovoljnim delom združil prizadevanja posameznikov in institucij za digitalno opismenjevanje populacije.

Pri nas smo tako v  samo letu dni začeli s projekti kot so Rails Girls oz. programerska dekleta, v katerem so poskušali malce izravnati neravnovesje spolov v tehnoloških poklicih. Mlade ženske s tem izobraževanjem v tednu dni dobijo dovolj znanja o spletnem programiranju, da znajo same postaviti svojo spletno stran. V projektu je sodelovalo 580 žensk, ki so kasneje tudi same poprijele za organizacijo in zdaj znanje že prenašajo na nove skupine udeleženk.

Vuk Ćosić

Drugi projekt je Spravimo babico na e-mail, v katerem bi si šolarji prizadevali za osnovno elektronsko opismenjevanje starejših državljanov, zlasti v svojem družinskem krogu. Na ta način bi država prihranila milijonska sredstva za digitalno opismenjevanje, starejši pa bi zaradi družinskih vezi imeli na voljo trajno »uporabniško podporo«.

Med prvimi projekti, ki se jih je Špetič lotil pa je bilo odprtje razstave o zgodovini računalništva na slovenskem GOTO 1982, ki je zaradi zbranih sredstev prostovoljcev javnosti na ogled brezplačno.

Tudi Vuk Ćosić ni kdorsibodi, je uveljavljen spletni umetnik, ki se že več kot dve desetletji ukvarja z digitalnimi vsebinami na ta ali drugačen način. Znan je denimo po sodelovanju v nekaterih uspešnih političnih kampanjah (Socialnih demokratov, Pozitivne Slovenije in nekdanjega predsednika države Danila Türka), še bolj pa po sodelovanju pri nekdaj največjem slovenskem spletnem iskalniku Matkurja in njegovem nasledniku Najdi.si.

Intervju z dosedanjim glasnikom Alešem Špetičem, si lahko preberete v novi številki revije MonitorPro, ki izide prihodnji teden.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji