Objavljeno: 25.11.2013

NSA je delala na veliko

Novi podatki, ki jih je objavil nizozemski časnik NRC Handelsblad kažejo, da je ameriška varnostna agencija NSA spremljala več kot 50.000 omrežij po svetu. To so – kot je znano -  največkrat dosegli s nameščanjem programske kode na različne naprave, s pomočjo katerih so izvajali t. i.  Computer Network Exploitation (CNE), poleg tega pa so bili priključeni tudi na optična vlakna na dvajsetih ključnih točkah po svetu, kjer ta med sabo povezujejo različne kontinente.

Med naprave na katere so nameščali svoj malware sodijo denimo usmerjevalniki, stikala in požarne pregrade, orodja s katerimi so namestili svojo vohunsko kodo, pa je za vsak konkreten primer razvijala posebna skupina v okviru NSA, poimenovana Tailored Access Operations. Ko je bila zlobna koda nameščena v sistem, so lahko z njeno pomočjo prestrezali komunikacije, kopirali shranjene podatke ter se neovirano gibali po povezanih omrežjih.

Podatki izhajajo iz interne predstavitve o globalni dejavnosti NSA, ki so jo pripravili za kolege iz Avstralskih, Kanadskih, Novozelandskih tajnih služb, na plano pa je prišla skupaj z razkritji Edwarda Snowdna.

NSA je poleg tega skupaj s CIO razpolagala z okoli 80 informacijskimi zbirnimi točkami (Special Collection Service installations), večina zunaj meja ZDA, ki jih je uporabljala za bližnje spremljanje in prisluškovanje izbranim ciljem, poleg tega pa še z 52 objekti namenjenimi prestrezanju satelitskih komunikacij drugih držav.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji