Objavljeno: 18.11.2013 06:00

Bitcoinski milijonarji in nesojeni bogataši

Konec maja smo nazadnje pisali o kriptografski digitalni valuti bitcoin. To je bilo malo po tem, ko se je vrednost bitcoina v dolarjih prepolovila in ves svet je tedaj špekuliral, ali se je balonček razpočil in bo manije počasi konec. Daleč od tega. V zadnjih tednih je svet zajela še večja bitcoinska manija, ki je njihovo vrednost katapultirala v stratosfero.

Pred tremi leti je bil bitcoin eksotika. Vreden je bil manj kot cent, z njim so se ukvarjali le zanesenjaki. Tedaj z bitcoinom ni bilo mogoče kupiti skorajda nič; danes ga lahko v kateremkoli trenutku dneva na več internetnih borzah zamenjamo v dolarje, evre in druge valute.

Bitcoin je poskrbel tudi za najdražjo pico v zgodovini. Maja 2010 je eden izmed pionirjev na tem področju za bitcoine kupil prvo realno stvar – pico. Zanjo je odštel 10.000 bitcoinov in tedaj se je to zdela odlična kupčija, saj je prvič v zgodovini nekoga uspel prepričati, da je bitcoine sprejel kot valuto. Če bi jih raje obdržal, bi bili danes vredni 3,4 milijona evrov, tako zelo je bitcoin v tem času apreciiral.

Obratno pa je uspelo norveškemu študentu, ki je leta 2009 pisal diplomsko delo o kriptografiji. V ta namen je za 20 dolarjev kupil 5000 bitcoinov in malo pozabil nanje. Ko ga je letos ta silna manija spomnila nanje, je presenečen ugotovil, da so vredni krepko več kot milijon evrov. Petino jih je prodal in si kupil luksuzno stanovanje v Oslu, preostanek pa je shranil za hude čase.

To potrjuje, kar smo ugotavljali maja. Bitcoin je silno slaba valuta, saj njegova vrednost preveč niha in v zadnjem času raste prek vseh meja. Kdor verjame, da bo bitcoin v prihodnosti veliko vreden – kar je zaradi visoke popularnosti in omejenega števila bitcoinov povsem mogoče – se najbolj racionalno obnaša, če z njimi ničesar ne kupuje in jih ne prodaja. To bo tiščalo njihovo ceno še više in tako ravnanje bo postalo še bolj smiselno. Zato je bitcoin bolj podoben redkim umetninam, dragim kamnom ali zlatu, ne pa papirnim valutam.

Problem je, da so vse te dobrine občutljive za balončke. Ker je bitcoin v zadnjem mesecu pridelal 300-odstotno rast, lahko že najmanjša ne-novica balon prebode zaradi psihologije množic. In ko bo vrednost začela padati, bo najbolj racionalna odločitev čim prej prodati, kar bo ceno še nadalje tiščalo k tlom. Ta pozitivna povratna zanka je razlog za balone in nihanje cen vseh dobrin, s katerimi se trguje na borzah.

In to je bistvo tega problema. Norvežan ni bil nič pametnejši od Američana, pa je sedaj milijonar, slednji pa se verjetno tolče po glavi (povsem možno pa je seveda, da je imel kupec pice še več bitcoinov in ni porabil vseh). Odvisno je od sreče.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji