Objavljeno: 21.11.2013 01:00

LG pritajeno zbira podatke o tem, kaj gledamo na televizorju

Kot kaže, je na pomolu nova afera o pritajenem spremljanju početja uporabnikov, tokrat televizorjev. Radoveden in previden Britanec, lastnik televizorja korejskega proizvajalca LG Electronics je ugotovil, da pametni televizor na nek internetni naslov redno pošilja podatke o temu, kateri kanal uporabnik gleda in občasno celo vsebino oziroma imena datotek posnetkih digitalnih vsebin na ključku USB.

V televizorju LG sicer obstaja nastavitev »Zbiranje informacij o gledanju«, vendar je skrbni uporabnik ugotovil, da televizor podatke pošilja, tudi če je ta možnost izključena. Televizor pri vsaki spremembi programa pošlje kodo programa, identifikator televizorja in občasno tudi druge informacije. Sporočilo je posredovano na ciljni naslov brez kake posebne zaščite, tako da lahko informacije prestreže kdorkoli.

Pri preverjanju ciljnega naslova, je trmasti uporabnik dobil znano napako 404, kar daje slutiti, da LG te podatke ta hip ne zbira aktivno. Toda mnogi komentarji drugih uporabnikov opozarjajo, da je zelo preprosto prikriti povsem delujoč strežnik z odgovorom o napaki 404. Britanec je celo prosil za pojasnilo proizvajalca, vendar je LG vrnil zelo medel odgovor, da je uporabnik pač že sprejel splošne pogoje rabe in se mora za druge težave obrniti na prodajalca televizorja.

Za zdaj še ni jasno, ali je tako početje omejeno samo na en model LG-jevih televizorjev ali na celo paleto. Vedeti je treba, da ima tipično veliko modelov enako sistemsko programsko opremo. Prav tako se porajajo dvomi, da utegnejo kaj podobnega početi tudi pametni televizorji drugih proizvajalcev.

OSVEŽITEV: LG je očitno pod pritiskom javnosti in medijev sporočil, da bo pripravil novo sistemsko programsko opremo, v kateri bo izključil pošiljanje podatkov, če bodo uporabniki to izbrali v menuju.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji